Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αλλαγές στη δικαιοσύνη: Σε 12 μήνες συναινετικό διαζύγιο, μείωση του χρόνου απονομής κ.α

Τη μείωση του χρόνου έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων σε 12 μήνες, την επιτάχυνση των δικών, την επιστροφή του παραβόλου γι΄ αυτόν που κερδίζει τη δίκη σε κάποιες από τις αγωγές, την πειθαρχική ευθύνη του δικαστή για καθυστερήσεις, κ.α προβλέπει πλήθος τροπολογιών του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Οι τροπολογίες του πολυνομοσχεδίου «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», που συζητείται στη Βουλή, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
Στα συναινετικά διαζύγια, πρέπει ο γάμος να έχει διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο για την κατάθεση της αίτησης, που συζητείται σε δύο συνεδριάσεις οι οποίες απέχουν τουλάχιστον έξι μήνες μεταξύ τους και υπάρχει έγγραφη συμφωνία που ρυθμίζει την επιμέλεια των ανήλικών τέκνων. Το διαζύγιο θα εκδίδεται με διάταξη του προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου και ύστερα από παραίτηση από όλα τα ένδικα μέσα.
Ρυθμίζονται επίσης θέματα φανερής και μυστικής διαθήκης και ευθύνης συμβολαιογράφων γι΄αυτές.
Για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, αλλιώς ελέγχεται πειθαρχικά.
Για τις πολιτικές υποθέσεις η καθ΄ ύλην αρμοδιότητα στα Μονομελή πρωτοδικεία θα ανέρχεται πλέον σε ποσό έως 250.000 ευρώ από 120.000.
Στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και τις αγωγές για τα τροχαία, δεν καταβάλλεται δικαστικό ένσημο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης πενίας, για τη διευκόλυνση ανέργων, απολυμένων και θυμάτων.
Στον διάδικο, που κερδίζει τη δίκη, επιστρέφεται το παράβολο, που έχει καταβάλει.
Σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και πολιτικά, ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα επιλογής θρησκευτικού και πολιτικού όρκου (έως πρότινος δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις πολιτικές δίκες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.