Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Συμμετοχή «ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ» στα «ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ 2011»

Η συνεργασία Ποντίων και Κρητών στον πολιτιστικό τομέα είναι πάντα επίκαιρη γιατί είναι παρόμοιες ράτσες με ανάλογους ρυθμούς, φορεσιές . Παρόλο αυτά συμμετοχή ποντιακού συγκροτήματος στα «Υακίνθεια» ίσως είναι η πρώτη φορά που έγινε και σίγουρα απέδειξε για ακόμη μία φορά τους ισχυρούς δεσμούς και τους ίδιους χτύπους καρδιάς που έχουν Κρήτες και Πόντιοι.
Οι «Αργοναύτες» έκαναν παρουσία με τμήμα του μεγάλου χορευτικού παραστάσεων στον χώρο των εκδηλώσεων και κυριολεκτικά απέσπασαν την αγάπη και την καταξίωση των ποντιακών ρυθμών στις καρδιές των παρευρισκομένων. Ξεκινώντας το πρωϊ , το χορευτικό έκανε παρουσία-κάλεσμα στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου και οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης μοίρασαν το ανάλογο έντυπο ώστε να έρθει κόσμος στον χώρο της εκδήλωσης. Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε η κεντρική παράσταση όπου και έγινε κυριολεκτικά το δέσιμο των δύο φυλλών σε χορούς, ρυθμούς και πατήματα. Με συνεργασία των δύο χοροδιδασκάλων (Αργοναυτών και σχολή Θ.Μαυρόκωστα) βγήκε ένα αποτέλεσμα καταπληκτικό. Το σύνολο των μουσικών και των δύο συγκροτημάτων ήταν επί σκηνής με σκοπό μόλις σταματούσε η μία λύρα και σε συνέχεια ρυθμού, να συνεχίζει η άλλη έτσι ώστε να ακολουθούν και οι χορευτές στα ίδια πατήματα μπαίνοντας το ένα και βγαίνοντας το άλλο. Ένα θέαμα που γενικώς καθήλωσε τους θεατές και το επιστέγασμα όλων όταν όταν πόντιοι χορευτές χόρευαν με τους ρυθμούς της Κρητικής λύρας και Κρήτες με τους ρυθμούς ποντιακής λύρας, πραγματικό μοναδικό. Όταν καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Ψαραντώνη εκθειάζει την συνοχή των ρυθμών αυτών κλείνοντας στην καρδιά του όπως είπε τους χτύπους του κεμεντζέ αποκαλώντας μας ότι μας νιώθει σαν ανίψια του. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είπε χαρακτηριστικά ότι ο χορός των χορευτών μας με υψωμένα τα χέρια είναι σαν μια διαμαρτυρία προς τον Θεό γιατί δεν έδωσε και στον άνθρωπο φτερά για να πετά και να φτάσει πιο κοντά του. Ο πρόεδρος των «Υακινθείων» αφού μας έδωσε συγχαρητήρια μας ευχαρίστησε γιατί πρώτη φορά είχε τόσο πολύ κόσμο την πρώτη μέρα των Υακινθείων και αυτό χάρη στον συγκρότημα των «Αργοναυτών» προσβλέποντας και σε άλλες συνεργασίες. Όλοι οι Κρητικοί καλλιτέχνες που συμμετείχαν μας έδωσαν τις θερμότερες ευχές τους μαζί με την θέληση αυτό το πράγμα να γίνετε συχνότερα. Την άλλη μέρα το βράδυ έγινε ακόμη μία παράσταση η οποία ήταν εκτός προγράμματος, ήταν όμως τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός των ανθρώπων από την πρώτη παράσταση που έκανε αυτούς που δεν το είδαν την πρώτη μέρα να ζητήσουν για να το απολαύσουν , κλείνοντας τις εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας. Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι πραγματικά έγινε αναπαραγωγή πολιτισμού και μέσα από την καλύτερη διαδικασία φέρνοντας κοντά δύο ρυθμούς συγγενικούς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.