Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Φιάσκο η συνάντηση για το Νοσοκομείο Κιλκίς


Σε φιάσκο αποδείχθηκε η συνάντηση φορέων που διοργάνωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς την περασμένη Παρασκευή 11 Μαρτίου, με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας του, αλλά και την συγκρότηση του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας, ενός Καλλικράτη δηλαδή στην Υγεία, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Αν και η συμμετοχή των φορέων και των εργαζομένων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Κιλκίς ήταν αρκετά ικανοποιητική, αποτέλεσμα δεν υπήρξε, καθώς κύρια χαρακτηριστικά που επικράτησαν στη συνάντηση ήταν η αδυναμία συνεννόησης και η λογική του «ο θάνατός σου η ζωή μου», καθώς σύμφωνα με τον Διοικητή του Ιδρύματος για να μπορέσει να ορθοποδήσει το Νοσοκομείο Κιλκίς θα πρέπει να κλείσει με την μορφή της συγχώνευσης, αυτό της Γουμένισσας.  Η συγκέντρωση ξεκίνησε ομαλά και ήρεμα με τον Διοικητή κ. Χατζηκρανιώτη να τονίζει εξαρχής ότι παρέλαβε ένα νοσοκομείο με ιδιαίτερα προβλήματα όπως το ότι είναι δομικά ξεπερασμένο, η Γ’ Πτέρυγα στέκει αναξιοποίητη, οι διοικητικές υπηρεσίες είναι διαμοιρασμένες σε όλη την έκταση του Νοσοκομείου, υπάρχουν πολλοί πυρήνες εξωτερικών ιατρείων, οι υπηρεσίες μεταξύ τους δεν συνδέονται, έχουν φύγει από το Ίδρυμα 13 διοικητικά στελέχη με μετατάξεις, με αποτέλεσμα σήμερα τις διοικητικές υπηρεσίες να απαρτίζουν 23 νοσηλεύτριες, που όμως δεν εκπαιδευθεί κατάλληλα και δεν έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις για τις απαιτήσεις των υπηρεσιών που καλούνται να καλύψουν.  
Η βόμβα όμως της βραδιάς έπεσε λίγο αργότερα, όταν ο κ. Χατζηκρανιώτης υποστήριξε ότι η μόνη λύση για να λυθούν τα προβλήματα του Νοσοκομείου Κιλκίς είναι η συγχώνευση με το Νοσοκομείο Γουμένισσας. Όπως είπε «είναι χαμένο το παιχνίδι για όσους πάνε να παλέψουν για δύο νοσοκομεία στο νομό Κιλκίς». 
Σύμφωνα με το Διοικητή, μέσα από την συγχώνευση των δύο νοσοκομείων, τα οποία όπως είπε υπολειτουργούν και τα δύο τη δεδομένη στιγμή, θα προκύψει αναβάθμιση στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, καθώς κλινικές που αυτή την στιγμή «πάσχουν» θα ενισχυθούν και θα στελεχωθούν πλήρως.
Στο άκουσμα αυτό, άμεση ήταν η παρέμβαση του μοναδικού παρόντα Βουλευτή Κιλκίς κ. Θεόδωρου Παραστατίδη, ο οποίος και ως μέλος της επιτροπής Υγείας της Βουλής υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί αυτή η πρόταση καθώς το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το σχέδιο του για την υγεία και ότι καλό θα ήταν αυτό να ανακοινωθεί πρώτα και να τεθεί σε διαβούλευση, κατά την οποία θα μπορούν να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις.
Εδώ υπήρξαν αρκετές φωνές, οι οποίες υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνει αυτό, διότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου θα προχωρήσει κανονικά και τα περιθώρια για να αλλάξει κάτι αργότερα είναι πολύ στενά.
Στα λεγόμενα του Διοικητή όμως αντέδρασε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς κ. Γ. Ιωαννίδης ο οποίος δήλωσε ότι «είστε σε λάθος δρόμο αν θεωρείτε ότι πρέπει να μιλάμε σήμερα για συγχωνεύσεις νοσοκομείων»  και αμέσως αποχώρησε από την αίθουσα, όπως νωρίτερα είχε πράξει και ο κ. Παραστατίδης.
Αργότερα και όταν έπεσαν οι τόνοι, τον λόγο έλαβε η Πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου η οποία αρκετά συγκινημένη περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το Νοσοκομείο. Όπως είπε «ήμασταν περήφανοι για το νοσοκομείο και τις υπηρεσίες μας. Τώρα ντρεπόμαστε. Ντρεπόμαστε να κοιτάζουμε τους συνοδούς στα μάτια που μας φέρνουν γάντια, γάζες, ταινίες μέτρησης σακχάρου για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας… Για να μείνει και να λειτουργήσει πρέπει το νοσοκομείο να γίνει υπόθεση όλων μας… Το μόνο που νοιάζει τους βουλευτές μας είναι να μη βγει έξω ότι κινδυνεύει κάποιο νοσοκομείο. Δεν τους νοιάζει που και τα δύο νοσοκομεία υπολειτουργούν». 
Από την πλευρά του ο ορθοπεδικός κ. Α. Καρανικόλας συμφώνησε με την πρόταση του κ. Χατζηκρανιώτη, αποκαλώντας μάλιστα ζύμωση για την κοινωνία το περιεχόμενό της, ενώ τόνισε ότι παρόλες τις ελλείψεις και τη μη προσφορά ξενοδοχειακής κάλυψης όπως κάποιων άλλων νοσοκομείων, η ορθοπεδική διατηρεί μεγάλο ποσοστό των περιστατικών των όμορων νομών.
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Κιλκίς και ιατρός κ. Θ. Μπαλαμπανίδης υποστήριξε ότι η ώρα έχει ήδη περάσει. Όπως είπε, «πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια τμήματα του Κιλκίς θα φύγουν. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση».
 Το μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Στ. Μάλγαρης είπε ότι επικρατεί χάλι και κατάντια στο νοσοκομείο Κιλκίς, ο Διοικητής του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Φραγγίδης αναφέρθηκε στο ότι θα υπάρξουν συνενώσεις διοικήσεων και κλινικών, ο Πρόεδρος της Κοινωνίας Πολιτών Δ. Αγαθόπουλος επεσήμανε ότι τα δρώμενα στο νοσοκομείο περνούν μέσα από τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών και ότι χρειάζεται να καταλήξουν όλοι οι φορείς σε μια πολιτική πρόταση, ο γναθοχειρούργος Χ. Μάκος τόνισε ότι επί χρόνια λειτουργούσε λάθος το σύστημα υγείας και έριξε την πρόταση στο τραπέζι το Νοσοκομείο να λειτουργεί ως Μονοπρόσωπη Εταιρεία για να έχει και έσοδα, ενώ ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις.
Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν ξανά, όταν μίλησε η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Λέτα Ζωτάκη, η οποία μπήκε κατευθείαν στο ζουμί. Συγκεκριμένα είπε ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να πεθαίνει κόσμος, ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι τραγικές, ότι πολλές κλινικές υπολειτουργούν όπως η Παθολογική, Ουρολογική, ότι παρόλο που η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα για να δώσει στις τράπεζες, όταν είναι να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία επικαλείται έλλειψη χρημάτων και ότι γενικότερα το ΕΣΥ έχει απαξιωθεί πλήρως.
Δεν πρόφτασε να πει τίποτα παραπάνω για την κυβέρνηση και ο Διοικητής εξαπέλυσε ένα ατυχές, απαράδεκτο και υποτιμητικό λογύδριο κατά της Προέδρου των Ιατρών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τελευταία να αποχωρήσει κακήν κακώς από τη συνάντηση, και αφού προηγουμένως ο κ. Χατζηκρανιώτης της αφαίρεσε το λόγο. 
 Κακή κακώς όμως έκλεισε και η σύσκεψη καθώς ο Διοικητής βλέποντας ότι η πρότασή του δεν τραβάει, σταμάτησε απότομα τις διαδικασίες, προκαλώντας όμως την αντίδραση κάποιων φορέων που περίμεναν υπομονετικά να λάβουν το λόγο και να τοποθετηθούν και αυτοί στο σοβαρό αυτό θέμα της υγείας στο νομό Κιλκίς.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.