Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ

Γράφει ο Ντίνος Μεταλλίδης


Πάνε τώρα 6 χράνια περίπου που μέσα από τη στήλη "Όσο μπορείς ν' αμφισβητείς" (9/2004 μέχρι 11/2005), που είχε την ευγένεια και το θάρρος να φιλοξενεί η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, εξέφραζα τις απάψεις μου και τις αγωνίες μου για τα τεκταινόμενα προσπαθώντας, συγχράνως, να ευαισθητοποιήσω τους αναγνώστες για φαινόμενα αδιαφάνειας, διαφθοράς, διαπλοκής, αναξιόπιστης και αναποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη γνώση και την εμπειρία μου. Το τελευταίο δημοσίευμα είχε τίτλο "Κλείνοντας έναν κύκλο". Ας θυμηθούμε, μαζί, κάποια αποσπάσματα απ' αυτό:

«Το δε βασικό ερώτημα που θέλησε να δημιουργήσει στους αναγνώστες με την πλειοψηφία των άρθρων είναι: Σε περίοδο αναστάτωσης της κοινωνίας από την ακρίβεια, την ανεργία, την αδικία και την ανασφάλεια, με ποια δημοκρατική νομιμοποίηση η διαχείριση του δημόσιου συμφέροντος εμφανίζουν αυτά τα αποκρουστικά συμπτώματα διαφθοράς; Κύρια αίτια της κατάστασης αυτής είναι αφενός η αύξηση της ισχύος των “νεων εξουσιών”..................... Από την άλλη μεριά ηγεσίες των πολιτικών θεσμών (Δήμαρχοι, Νομάρχες, Πρόεδροι) ενισχύουν συνεχώς τη δύναμη τους σε βάρος των συμβουλίων με τα οποία (υποτίθεται ότι) συναποφασίζουν. Αυτή η διπλή μετατόπιση ισχύος διαμορφώνει τις συνθήκες ανάδειξης της διαπλοκής και της διαφθοράς σε σταθερό άξονα λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Γι' αυτό και στους τομείς αυτούς η κατάσταση παραμένει ίδια, έστω κι αν εν τω μεταξύ έχει αλλάξει η « μηδενικής ανοχής» και « επανίδρυσης του κράτους» έχουν σχεδόν μηδενικό αντίκρισμα, όπως συνέβη και με τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για « εκσυγχρονισμό» κ.λ.π. Στον έναν αυτό χρόνο δόθηκαν πολλά παραδείγματα διαφθοράς, αδιαφάνειας, διαπλοκής, διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Με γενικότητες είναι αλήθεια, κυρίως ως προς τα πρόσωπα. Εσκεμμένα. Διότι σκοπός αυτού του "κύκλου" δεν ήταν η καταγγελία των προσώπων αλλά των διαδικασιών και η ευαισθητοποίηση του αναγνώστη γι' αυτές. Τέλος, για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω αποκρουστικά φαινόμενα συνήθως απαιτείται η συνέργεια της Δημόσιας Διοίκησης. Έχει επισημανθεί σε σειρά άρθρων η κατάσταση που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση. Μάλιστα έχουν προταθεί και τρόποι νόμιμης κα ι α ποτελεσματικής λειτου ργίας................................» Δεν ξέρω τι πέτυχε η στήλη μ' αυτόν το «κύκλο». Ή καλύτερα, δεν είμαι ο καταλληλότερος να εκτιμήσω αν αυτά που πέτυχε είναι πολλά ή λίγα. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος και με τα ελάχιστα. Πάντως ο «κύκλος» έκλεισε. Μου μάθανε ότι πρέπει πάντα να ξέρει κανείς πότε κάποιο στάδιο φτάνει στο τέλος του. Αν επιμείνει να παραμείνει εκεί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται, θα χάσει τη χαρά και το νόημα άλλων σταδίων, τα οποία πρέπει να ζήσει,        » Από τότε πολλά συνέβησαν τα οποία είχαν, έχουν και θα έχουν για πολύ ακόμη οδυνηρές συνέπειες για τους περισσότερους. Τις νοιώθουν στο πετσί τους οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι υπάλληλοι (ιδιωτικοί και δημόσιοι), οι συνταξιούχοι κ.λ.π. Και ενώ ηχούν στ' αυτιά όλων μας εκφράσεις όπως ''Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε'" "λεφτά υπάρχουν'', "μαζί τα φάγαμε'', "θα πληρώσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται" κ.λ.π., διαπιστώνουμε καθημερινά ότι κάποιοι εξακολουθούν να μην έχουν πάρει το μήνυμα και να εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο (και χειρότερο καμιά φορά) τρόπο. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι πρέπει ν' ανοίξει ένα νέο "κύκλο", εφόσον μου το επιτρέψει η υγεία μου. Μείνετε συντονισμένοι. Θα δείτε και θα μάθετε: - Τι εστί "Καλλικράτης" και πως και γιατί κινδυνεύει νααποτύχει ακόμη πριν ξεκινήσει.

Την "ταρίφα" για να γίνεις Αντιπεριφερειάρχης ή Περιφερειακός σύμβουλος.

- Πως βάζοντας υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο το παιδί σου εξασφαλίζεις διευθυντική θέση που δεν δικαιούσαι.

- Πως συνεχίζεται η ανάθεση έργων σε εργολάβο πρίν καν

γίνει δημοπρασία.

Και άλλες πολλές συμβουλές επιτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.