Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Οικονομολόγος

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την απεργία πείνας των 300 οικονομικών μεταναστών από την Κρήτη σε αίθουσα της Νομικής σχολής έγινε μεγάλος ντόρος όχι για τους λόγους και τις αιτίες που τους οδήγησαν   στην απεργία, αλλά στο χώρο που πραγματοποιήθηκε. Όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και ιδιαίτερα τα μεγάλα τηλεοπτικά αφιέρωσαν σχεδόν όλο το χρόνο του κεντρικού τους δελτίου, μια ώρα παρακαλώ, στην «καταπάτηση» του  ασύλου από τους «λαθρομετανάστες», όπως τους αποκαλούσαν.
Μάλιστα ειδικοί περισπούδαστοι αναλυτές μας έκαναν μαθήματα δημοκρατίας και ορισμένοι ζητούσαν την άμεση απέλαση των μεταναστών από την χώρα μας, που καταπατούν τους νομούς της ελληνικής πολιτείας. Αναπτύχθηκαν μάλιστα και ρατσιστικές απόψεις, πολύ επικίνδυνες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.  Ακούσαμε πάρα πολλά για όσο διάστημα παραμένανε στο χώρο του πανεπιστημίου. Από την στιγμή που μεταστεγάστηκαν σε άλλο χώρο, τίποτα, σιγή ιχθύος. Λες και εκλείψανε ξαφνικά, δια μαγείας, όσα προηγούμενα λέγανε.
Προτού αναφερθούμε στους οικονομικούς μετανάστες να υπενθυμίσουμε ότι η πατρίδα μας είναι χώρα μεταναστών, ισάριθμοι έλληνες πολίτες με αυτούς που κατοικούν   στη χώρα μας βρίσκονται μετανάστες σε τρίτες χώρες . Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας κάνει αρκετά προσεκτικούς. Σε ότι αφορά τον όρο «λαθρομετανάστης» είναι απαξιωτικός και ταυτίζει τους ανθρώπους με τα εμπορεύματα. Ωστόσο για την ιστορία είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι  επινοήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και αναφερόταν αποκλειστικά στους Έλληνες που χωρίς χαρτιά, πολλές φορές και χωρίς εισιτήριο, ταξίδευαν για την Αμερική. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό αυτό. 
Παρότι η πατρίδα μας είναι χώρα που εξάγει, αλλά και δέχεται μετανάστες ποτέ δεν είχε ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Σε αυτό όμως το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με το θέμα αυτό, ούτε με τις ρατσιστικές αντιλήψεις και την ξενοφοβία που καλλιεργούν έντεχνα ορισμένοι. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρά θέματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη μας εργασία. Σε αυτή μας την εργασία θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον ρόλο των μεταναστών στην ελληνική οικονομία.
Κατ’ αρχή πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες μιλάμε για νέους ανθρώπους, για μικρές και μεσαίες ηλικίες. Μιλάμε για την εργατική δύναμη που βρίσκεται στην πιο παραγωγική ηλικία. Πρόκειται για εργαζόμενους που πολύ εύκολα μπορούν να μετακινηθούν από την μια άκρη της χώρας στην άλλη και είναι πρόθυμη να προσφέρουν εργασία σε όλους τους τομείς με φθηνό τίμημα.
Στον τομέα των δημοσίων δαπανών η είσοδος των μεταναστών είναι χωρίς αμφιβολία θετική, διότι ενώ πληρώνουν έμμεσους ή και άμεσους φόρους, λόγω του ότι είναι νέοι και υγιείς, αργούν να πάρουν σύνταξη και χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο την νοσοκομειακή περίθαλψη από ότι οι Έλληνες.
Είναι γνωστό πως στον τομέα της γεωργίας οι μετανάστες έχουν αναλάβει τις πιο πολλές δουλειές με μικρό κόστος για τον Έλληνα αγρότη που κατά κανόνα είναι μικροκαλλιεργητής. Χωρίς αυτούς η ύπαιθρος πιθανόν να είχε ερημώσει και πολλοί αγρότες που σήμερα είναι εργοδότες θα αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα.              Στην οικοδομή η συνεισφορά τους είναι το ίδιο αποτελεσματική. Χάρι στην φθηνή και αποτελεσματική εργασία που προσφέρουν τα έξοδα της οικοδομής έχουν πέσει σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ολυμπιακή αγώνες που δυστυχώς μετρήσαμε και μερικά θύματα. Το ίδιο μπορούμε να ισχυριστούμε για όλους τους παραγωγικούς τομείς.  Για να μην αναφερθούμε ξεχωριστά σε όλους τους τομείς απασχόλησης είναι παραδεκτό και αποδεδειγμένο η θετική συμβολή των μεταναστών στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι πολλοί μετανάστες έχουν υποκαταστήσει την «οικογενειακή βοήθεια»  με μισθωτή απασχόληση.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε έκθεση του αποφαίνεται πως η συνεισφορά των μεταναστών στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) είναι θετικό. Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε πρόσφατη δουλειά του εκτιμά ότι η προσφορά των μεταναστών στην ελληνική οικονομία προσεγγίζει αύξηση του ΑΕΠ περίπου 1 0/0.  Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι έρευνές του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κόντη και του λέκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ζωγραφάκη.
Τέλος κλείνοντας πρέπει να υπενθυμίσουμε την συμβολή  τους  και στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχει η χώρα μας.    

Αθήνα 8 Φεβ. 11         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.