Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Γκουντενούδη-Σκανδαλίδη για αγροτικά θέματα του ν. Κιλκίς


Τα ζητήματα γεωργίας και κτηνοτροφίας που απασχολούν το νομό Κιλκίς έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γκουντενούδης σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου. Η σύσκεψη συγκλήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη και των υφυπουργών κ. Αποστολάκη και κα. Κουτσούκου. Από πλευράς Κιλκίς πλην του κ. Γκουντενούδη συμμετείχε και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας κ. Βεργίδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροκτηνοτροφικό τομέα του νομού.
Η ενημέρωση περιελάμβανε τα παρακάτω σημεία:
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» δημιουργήθηκε πρόβλημα λειτουργίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής επειδή δεν έχει γίνει ακόμα η προσαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων στα νέα δεδομένα της Περιφέρειας καθώς και η δημιουργία Νέων Επιτροπών.
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο νομός Κιλκίς κατά το έτος 2010, κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή (υψηλό ποσοστό βροχόπτωσης), με τα παρακάτω αποτελέσματα:
Βαμβάκι: Καλλιεργήθηκαν 74.000 στρ. Εκτός από τις υψηλές βροχοπτώσεις στο στάδιο της συγκομιδής, η καλλιέργεια αντιμετώπισε και πρόβλημα από το πράσινο σκουλήκι,  με αποτέλεσμα να μείνουν πολλά στρέμματα ασυγκόμιστα και το ποσοστό ζημίας να κυμαίνεται από 60 έως 100%.
Αραβόσιτος: Καλλιεργήθηκαν 40.000 στρ. Λόγω της βροχόπτωσης έμειναν ασυγκόμιστα περίπου 2.000 στρ. Επίσης ο Νομός είναι σε καραντίνα λόγω της εμφάνισης του εντόμου  Diabrotica virgifera Le Conte, η αντιμετώπιση του οποίου επιβάλει την αμειψισπορά (δηλ. καλλιέργεια αραβοσίτου στο ίδιο χωράφι ανά τρία έτη), με αποτέλεσμα τη μείωση του γεωργικού εισοδήματος των καλλιεργητών. Ίσως μια οικονομική αποζημίωση θα λειτουργούσε σαν κίνητρο για την εφαρμογή των μέτρων.
Ζαχαρότευτλα: Καλλιεργήθηκαν 4.500 στρ. Λόγω της βροχόπτωσης έμειναν ασυγκόμιστα περίπου 500 στρ.
Χειμερινά σιτηρά: Λόγω της βροχόπτωσης υπήρξε πρόβλημα στη σπορά με αποτέλεσμα να έχουμε κατά 20% μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης.
Αμπέλια: Λόγω αδυναμίας διάθεσης του προϊόντος στην κύρια εταιρεία απορρόφησης, έμειναν ασυγκόμιστα σταφύλια. Πρόβλημα επίσης υπάρχει με το μητρώο αμπελοκαλλιεργητών.
Κρασί: Προβλήματα από την παράνομη διάθεσή του (χύμα).
Τσίπουρο: Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν μπορεί δοθεί βεβαίωση για άδεια παραγωγής τσίπουρου σε κανέναν παραγωγό που δεν διαθέτει το προϊόν του με τις νόμιμες διαδικασίες.
Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Μεγάλο ποσοστό των αγροτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν υλοποιούν τους δεσμευτικούς στόχους του, με αποτέλεσμα την επιστροφή χρημάτων και την απένταξή τους.
Σχέδια Βελτίωσης: Ένα ποσοστό 10 με 20% των παραγωγών που μετέχουν στο πρόγραμμα, δυσκολεύονται να το υλοποιήσουν λόγω οικονομικής δυσχέρειας.
Επιδότηση Αμοιβής Μηχανικού: Από το 2008 έως σήμερα εκκρεμούν περίπου 200.000 ευρώ.
Βιολογική Γεωργία:  Στο πρόγραμμα αυτό εκκρεμούν πληρωμές 2,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Ζωοτροφές: Όσον αφορά στο παράβολο που καταβάλλεται (300 ευρώ ανά έτος κατ’ ελάχιστον) πρέπει να γίνει διαχωρισμός των κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφων από τους παραγωγούς ζωοτροφών.
Κτηνοτροφία: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις τιμές διάθεσης των προϊόντων [αρνιά, κατσίκια, μοσχάρια και γάλα (κυρίως το αγελαδινό)] με αποτέλεσμα την μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων λόγω αυξημένου κόστους αγοράς ζωοτροφών.
Επιδότηση αγροκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (στάβλοι, αποθήκες κλπ): Υπάρχει οφειλή απ’ το 2008 περίπου 150.000 ευρώ με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι οι δικαιούχοι.
Φωτοβολταϊκά αγροτών: Έγινε επερώτηση και αναμένεται η απάντηση.
Βιολογικές καλλιέργειες: Καθυστερούν οι πληρωμές.
Περιοχή Λίμνης Αρτζάν: Έχουν προκύψει προβλήματα στις γύρω εκτάσεις της λίμνης λόγω των πλημμύρων και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να επιτευχθεί  χωρίς προβλήματα η καλλιέργεια των εκτάσεων στο εγγύς μέλλον.
Τέλος,  ενώ ο ρόλος των Γεωπόνων, Κτηνιάτρων και Τοπογράφων είναι κοντά στην παραγωγή (χωράφι – στάβλος), ο περιορισμός των εκτός έδρας μετακινήσεων από 180 σε 80 τους στερεί τη δυνατότητα να είναι δίπλα στους παραγωγούς με όλα τα συνακόλουθα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.