Εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας για δημιουργία 11μελούς Δημοτικής επιτροπής εργασίας, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Τσιόνκης, επικεφαλής της «Δημιουργικής Πρωτοβουλίας» στην πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου.
Η εισήγηση έχει ως εξής: «Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον τομέα της εργασίας και με τις οποίες η κοινωνία του Δήμου μας καλείται να συμφιλιωθεί, χωρίς βέβαια και να το επιθυμεί, επιβάλλουν σε μας που υπηρετούμε την εφαρμογή του Καλλικράτη, να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και προς αυτήν την κατεύθυνση.
Καταλαμβάνουμε θέσεις στα έδρανα του Δημοτικού συμβουλίου επειδή οι πολίτες του Δήμου μας εμπιστεύθηκαν: 1) την Ορθή διαχείριση της Δημόσιας περιουσίας, 2) την προστασία και την βελτίωση του Περιβάλλοντος, 3) την εξυπηρέτησή τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και 5) την εν γένει Κοινωνική, Πολιτιστική και Οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Παιονίας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Δημοτική αρχή δεν έχει την αρμοδιότητα και φυσικά καμία δυνατότητα για να θεσμοθετήσει μέτρα κατά της ανεργίας. Όμως έχει το δικαίωμα και επιβάλλεται να έχει και την υποχρέωση για να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας! Η ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της Κοινωνίας και της Οικονομίας του Δήμου μας, οι διαπιστώσεις που θα προκύψουν και οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν μπορούν να αποτελέσουν για τα επόμενα χρόνια την Στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας στον Δήμο μας. Μία στρατηγική για να παίρνουν υπ’ όψιν τους όλοι οι παραγωγικοί, κοινωνικοί και αναπτυξιακοί φορείς του Δήμου, του Νομού αλλά και της Περιφέρειας σε κάθε σχεδιασμό και προγραμματισμό των δράσεών τους. Η Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας και της Αγοράς αναμφισβήτητα επιφέρει συσσώρευση του πλούτου στα χέρια των ολίγων σε παγκόσμιο επίπεδο, με άμεσες επιπτώσεις στα ευρύτερα Λαϊκά στρώματα και με κυρίαρχη επίπτωση την αύξηση της ανεργίας αλλά και την διαμόρφωση όρων εργασίας σύγχρονου δουλεμπορίου.
Απέναντι σ’ ότι ζούμε σήμερα με την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και απέναντι σε ό,τι μέλει να έρθει εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε απλοί θεατές, αλλά επιβάλλεται να προλάβουμε τις εξελίξεις. Πρέπει να προωθήσουμε διαδικασίες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας σήμερα και την αναχαίτιση των όποιων προβλημάτων θα προκύψουν στο μέλλον. Η δημιουργία επιτροπής η οποία θα επωμισθεί την ευθύνη συναντήσεων με πολιτικο-κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς του νομού είναι το πρώτο που σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε ώστε σε ένα εύλογο διάστημα να έχουμε και απτά αποτελέσματα από μια πρώτη προσέγγιση του θέματος.
Σήμερα που το ΕΣΠΑ υλοποιείται και που μεγάλο του τμήμα θα διατεθεί σε ζητήματα απασχόλησης, το ΔΣ πρέπει να έχει πρόταση.
Σήμερα που οι ανάγκες των νέων τεχνολογιών απαιτούν περισσότερη εξειδίκευση όλων των ηλικιών της παραγωγής, το ΔΣ πρέπει να ετοιμάζεται.
Σήμερα που οι Νέοι χρειάζονται ένα οπλοστάσιο γνώσεων για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της αγοράς, ο Δήμαρχος και το ΔΣ πρέπει να σταθούμε αρωγοί τους.
Σήμερα που η γυναίκα βγαίνει στην αγορά εργασίας, διεκδικώντας το μερίδιό της στην ανάπτυξη με ίσους όρους, εμείς πρέπει να την στηρίξουμε.
Αλλά είναι μόνον η ανεργία που μαστίζει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας; Για τον εργαζόμενο συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας υπάρχουν άραγε; Ο πέλεκυς της απόλυσης σε πόσα κεφάλια επικρέμεται; Οι αμοιβές των εργαζομένων είναι οι πραγματικές; Η επιμόρφωση των εργαζομένων σε ποιο επίπεδο βρίσκεται; Είναι σ’ όλους γνωστό πως οι ανθρώπινοι πόροι είναι κλειδί για την ανάπτυξη. στην οικονομία της νέας εποχής και ότι ο πλούτος κάθε χώρας μετριέται από τις ικανότητες των ανθρώπων της. Αυτόν τον πλούτο δεν πρέπει να αναδεικνύει ο κάθε Δήμος; Η επένδυση επομένως στην γνώση, στην ενεργοποίηση του πολίτη, με ουσιαστική αποκέντρωση και με εξωστρέφεια είναι όροι για να πετύχει ο Δήμος. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι; Φροντίδα μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος, με ευθύνη για τον συνάνθρωπό του, με υπερηφάνεια για τον εαυτό του με αισιοδοξία για τη ζωή και το μέλλον του. Τι περιμένουν λοιπόν οι εργαζόμενοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Η επιτροπή πρέπει να μας το πει! Εμείς οφείλουμε να το σεβαστούμε, να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας και να προγραμματίσουμε την υλοποίησή τους. Δηλαδή αν ο Δήμαρχος συνεχίζει να πιστεύει όσα προεκλογικά διακήρυττε περί ίδρυσης γραφείου εργασίας, σημαίνει πως το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την δουλειά της Επιτροπής Εργασίας θα καταθέσει έτοιμο σχέδιο δράσης για να μπορεί το Γραφείο Εργασίας να υπηρετήσει όλα όσα πιο πάνω αναλύθηκαν.
Πρόταση για 11μελή Επιτροπής Εργασίας: 1. Αντιδήμαρχος εργασίας, ο κος Θεοδωρίδης Θεόδωρος, 2. π. εργαζόμενη στο ΙΚΑ η κα Λιάρτση Αθανασία, 3.εργαζόμενος στην ΔΕΗ ο κος Ουρτζάνης Γιάννης, 4. εργαζόμενη στο νοσοκομείο η κα Δημητριάδου Ελισάβετ, 5. αντιπρόεδρος ΕΑΣ Αξ/λης ο κος Συμεωνίδης Γιάννης, 6. ελεύθερος επαγγελματίας ο κος Τσιτουρίδης Ιορδάνης, 7. νεολαίος – ελεύθερος επαγγελματίας και εκπαιδευτικός ο κος Ζησάκος Βασίλειος και 4 μέλη έξω από το ΔΣ, δηλ. 1 από ΚΕΚ, 1 Εργοθεραπευτή ή Κοινωνικό Λειτουργό για τα ΑΜΕΑ, 1 υπάλληλο του Δήμου και 1 από τον ΟΑΕΔ.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.