ΟΠΕΚΕΠΕ σημαίνει Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ο οποίος πλέον απορροφήθηκε από την ΑΑΔΕ.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργήθηκε υποτίθεται για να σταματήσει τη διαφθορά.
Γιατί κάποιοι κτηνοτρόφοι δηλώνοντας αριθμό ζώων, δημιουργούσαν μια αντιστοιχία σε στρέμματα βοσκοτόπων που θα έπρεπε να έχουν στην περιοχή τους, ή σε κάποιο κοντινό νομό. Δεν μπορούσαν λοιπόν να δηλωθούν για παράδειγμα στην Κρήτη, στρέμματα που επέκτειναν το νησί ως την Αφρική.
Τη λύση έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με υπογραφή υπουργού (του Μάκη Βορίδη), που προέβλεπε ότι μπορούν τα τοπικά ζώα να αντιστοιχούν σε βοσκοτόπια αλλού.
Έτσι είδαμε να δηλώνονται βοσκοτόπια Κρητικών στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο,με μια ιδιότυπη μεταφορά συντελεστή δόμησης όπως αυτή που εφαρμόζαμε για χατίρι των κατασκευαστών.
Το ίδιο ακριβώς κάνανε και στα βοσκοτόπια.
Το 2020, ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές για κάποιες υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων, που φέρονταν να είχαν δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγούς την περίοδο 2017 – 2020.
Ο κ. Βάρρας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής επρόκειτο για προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το τιμόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μία από τις υποθέσεις για τις οποίες ενημέρωσε εγγράφως τις εισαγγελικές αρχές αφορούσε σε παραγωγούς με καταγωγή από την Κρήτη.
Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είχαν καταθέσει αιτήσεις για να έχουν μερίδιο στην κατανομή εθνικού αποθέματος το 2020 στα ενοικιαζόμενα ιδιωτικά βοσκοτόπια σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είχε διαπιστώσει ο κ. Βάρρας, κανείς από αυτούς δεν διέθετε ζώα παρά το γεγονός ότι εμφανίζονταν ως αγρότες.
Από εσωτερική έρευνα στον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε διαπιστωθεί επίσης ότι οι εκτάσεις που εμφανίστηκαν ως ιδιωτικές τα προηγούμενα χρόνια ήταν δημόσιες.
Δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο συγκεκριμένοι παραγωγοί, εμφανίζονταν να έχουν νοικιάσει χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων.
Οι εισαγγελικές αρχές μάλιστα είχαν ξεκίνησει προκαταρκτική έρευνα.
Στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις συνολικά σε 16 άτομα, τα οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η οποία προγραμματιστηκε για τις 30 Μαΐου του 2025.
Σε μια περίπτωση,η Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακάλυψε ότι ειχε επιδοτηθεί κατανομή δικαιωμάτων βόσκησης, στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, που τον είχαν δηλώσει ως ελαιώνες και χωράφια με στάρια.
Μία ακόμη περίπτωση ειχε κινητοποίησει τις εισαγγελικές αρχές, αφορούσε στην παροχή ενισχύσεων για ιδιωτικά βοσκοτόπια στην περιοχή του Γράμμου.
Όπως και στην περίπτωση των παραγωγών από την Κρήτη έτσι και εδώ, παραγωγοί εμφανίστηκαν ως ενοικιαστές βοσκοτόπων στην περιοχή του Γράμμου.
Ένα από τα πρόσωπα ήταν δικηγόρος που διαμένει στην Αττική και εμφανιζόταν να έχει νοικιάσει βοσκοτόπια στον Γράμμο από κάτοικο της Λάρισας.
Ενώ και ένα συγγενικό της πρόσωπο φαινόταν να έχει νοικιάσει βοσκοτόπια στο Γράμμο και πάλι από τον ίδιο κάτοικο της Λάρισας, που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης.
Με τις εκτάσεις αυτές αιτήθηκαν την καταβολή εθνικού αποθέματος για το 2019. Ωστόσο, ύστερα από τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ προέκυψε ότι οι εκτάσεις που εμφανίστηκαν ως ενοικιαζόμενες, τα προηγούμενα χρόνια ήταν δημόσιες.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, προέκυψε και κάτι ακόμη.
Οι δύο αιτούντες για τα βοσκοτόπια ήταν στενοί συγγενείς ιδιοκτήτη Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Τα ΚΥΔ έχουν συγκεκριμένο ρόλο στη διαδικασία των ενισχύσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μέσω των ΚΥΔ κατατίθενται οι αιτήσεις των αγροτών για την είσπραξη επιδοτήσεων.
Επρόκειτο για σύμπτωση στην περίπτωση του Γράμμου που κίνησε τις υποψίες της τότε διοίκησης του ΟΠΕΚΕ και της υπαλλήλου που έκανε τον εσωτερικό έλεγχο. Οι εισαγγελικές αρχές και σ αυτή την περίπτωση ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα.
Στη συνέχεια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ενώ παραπέμφθηκαν σε δίκη έξι πρόσωπα. Μεταξύ αυτών η δικηγόρος, ο πρώην ιδιοκτήτης του ΚΥΔ κτλ.
Η δίκη πρόκειται να διεξαχθεί στις 21 Μαΐου του 2025(πήρε αναβολή).
Οι αναφορές του καθηγητή Βάρρα στις εισαγγελικές αρχές, βασίστηκαν στους ελέγχους που είχε κάνει η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου.
Η Κα Τυχερόπουλου ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Βάρρα για όλες τις παρατυπίες που είχε διαπιστώσει στις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα πήραν μια απρόσμενη τροπή.
Έπειτα από ένα χρόνο, από την τοποθέτησή του, ο κ. Βάρρας απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από απαίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.
Μιλώντας δημόσια ο κ. Βάρρας συνέδεσε την απομάκρυνσή του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με «οργανωμένα συμφέροντα» και τις «ευρωπαϊκές επιδοτήσεις». Αμέσως μετά την απομάκρυνσή του, ο κ. Βάρρας διορίστηκε σε θέση μετακλητού συνεργάτη στο γραφείο Διοίκησης και Οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Βάρρας είναι ένας «άριστος τεχνοκράτης που προσπάθησε να κάνει τη δουλειά του με εντιμότητα».
Για την κα Τυχεροπούλου όμως, είχε ξεκινήσει ο προσωπικός της «Γολγοθάς».
Μέχρι και σήμερα κάποιες από τις επόμενες διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν κινήσει τρεις φορές πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της, ενώ έχει κατατεθεί και μήνυση σε βάρος της για υπεξαίρεση εγγράφων.
Επρόκειτο για υπηρεσιακά έγγραφα τα οποία βρέθηκαν στο προσωπικό της γραφείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και αφού καθαιρέθηκε εκδικητικά από την θέση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, διαπομπευμενη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ως “υπηρεσιακά ανεπαρκής”, τοποθετήθηκε σε θέση ψυγείο” στο Πρωτόκολλο του Οργανισμού αποκομμένη από κάθε πρόσβαση στο μηχανογραφικό σύστημα.
Μέχρι και σήμερα τα δύο από τα τρία πειθαρχικά έχουν «παγώσει», ενώ το τρίτο βρίσκεται σε εξέλιξη προς αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ζητήσει την απόσπασή της εδώ και μήνες και το αίτημα έχει ήδη λάβει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν το εγκρίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Βέβαια,όλα αυτά γίνονται για να ευνοηθούν συγκεκριμένες μεγαλοφαμιλιες στη Κρήτη...εκεί που όλοι απορούσαν στον εκλογικό χάρτη πως το νησί ξαφνικά βάφτηκε "μπλε".
Και ήλθε ο πατριώτης ο αγνός (το φωνάζει και το όνομα του,Αυγενακης) για να βοηθήσει τους συντεκνους του.
Πως όμως στην Κοζάνη, να γνωρίζει ο Κρητικαρος που υπάρχει υπάρχει αδήλωτη γη ώστε να μπορέσει να κάνει την απάτη με ασφάλεια χωρίς να βρεθεί κάποιος πραγματικός ιδιοκτήτης να διαμαρτυρηθεί; Και εκεί βοηθά η ιδιωτική εταιρεία που είναι σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πληρώνεται αδρά μάλιστα, για να συνδράμει τον Οργανισμό.
Γύρω στις 70 καταγγελίες, έφτασαν στο γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.
Πάνω από 5.300 ΑΦΜ που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκαν σε Κρητικούς)χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτα για λήψη ψεύτικων επιδοτήσεων και τα χρήματα μπλοκαρίστηκαν.
Και τοτε βγήκε μπροστά ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Το γραφείο του, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα, έστελνε mail στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητούσε επίλυση του θέματος του μπλοκαρίσματος για γνωστές φαμίλιες που ενέχονται σύμφωνα με τη έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στο σκάνδαλο.
Και καθώς η υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υποχώρησε στις πιέσεις, το θέμα λύθηκε με πολιτική απόφαση και όπως δήλωσε ο πρώην Διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, πάρθηκε πολιτική απόφαση επί υπουργίας Αυγενάκη, να ξεμπλοκάρουν τα αμαρτωλά ΑΦΜ και να δοθεί το χρήμα των παράνομων επιδοτήσεων.
Η μέγγενη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έκλεινε και πίεζε αφόρητα τον Λευτέρη Αυγενάκη, τις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και φυσικά αυτούς που ροκάνισαν χρήμα επιδοτήσεων με τα «περιφερόμενα» πρόβατα. Και η άμυνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να βάλουν στο παιχνίδι της συγκάλυψης αγρότες και κτηνοτρόφους.
Και επιτέθηκαν στην Ευρωπαία Εισαγγελέα τι παράβαση καθήκοντος είπαν, τι ότι έχει βεντέτα με την Ελλάδα τι ότι είναι αναρμόδια.
Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέση, κατήγγειλε απλως πως ήδη δέχεται ανωνυμες απειλές προς το πρόσωπό της.
Εδώ, στη ντενεκεδούπολη μας, το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μην χάσουν τις επιδοτήσεις.
Τόσο ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Τσιάρας, όσο και ο παραιτηθείς Διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκος Σαλάτας, κάνουν επανειλημμένα δηλώσεις αυτές τις μέρες για τον κίνδυνο να χαθούν οι επιδοτήσεις αλλά και τη «συκοφάντη Ευρωπαία Εισαγγελέα».
Ο συνταξιούχος Πρόεδρος Εφετων Νικος Σαλάτας,πρόσφατα τοποθετημένος στη θέση του προέδρου του οργανισμού πνέει μενεα κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Το τι έχει γίνει φαίνεται από την απόφαση του πρωθυπουργού για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ενσωμάτωση των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ, όπου και θα μεταφερθεί το προσωπικό του Οργανισμού.
"Μετά από προσπάθειες εσωτερικού εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές και προσηλωμένη στη δημιουργία ενός διαφανούς και ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών, φιλικού προς τους αγρότες, προχωρά με αποφασιστικότητα στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος" μας είπαν.
Tο 2024, η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο ύψους 281 εκατ. ευρώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για ενισχύσεις που δόθηκαν τα οικονομικά έτη 2020, 2021 και 2022.
"Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;". Η φράση αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή την άνοιξη του 1963, όταν ενημερώθηκε για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη. 80 και πλέον χρόνια μετά, τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή ηχούν σαν μακάβρια προφητεία για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας.
"Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία".
Καβάφης
Υ.Γ Πηγές μου, Βαγγέλης Τριάντης Data Journalism
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.