Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Τα νέα του βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη (1/4/2025)

Δελτίο τύπου Στέφανου Παραστατίδη

Το παζλ της Αυστραλίας
_Sit back and enjoy the flight
Οι συνεργάτες μου στο γραφείο, εκ των οποίων οι εθελοντές είναι περισσότεροι από τους οφίσιαλ, μου γέμισαν τον ‘’φάκελο Αυστραλία’’ με υλικό για τα καλά. Περισσότερες από 4 ώρες μέχρι τη Ντόχα και άλλες 14 ώρες μέχρι το Σίδνεϊ ήταν αρκετές για μελέτη. Είχα κατεβάσει στο Spotify τα άπαντα του Hans Zimmer, έβαλα στο μάρσιπο του καθίσματος την «αξία της τυραννίας» του Σαντέλ να το διαβάσω δεύτερη φορά (διαβάζεται ανάποδα, σαν το βινύλιο) και στο iPad δύο αγαπημένες σειρές, το The Queen’s Gambit και το Godless, έκανα και μία αγορά ακουστικών over ear τα οποία ζαχάρωνα περί τον μήνα και δεν αγόραζα λόγω καταναλωτικής τύψης· και το ταξίδι ξεκίνησε. Δίπλα μου κάθισε ένας Αυστραλός δικηγόρος, ο Michael· τρίτος Μιχάλης παρέα στο ταξίδι, μαζί με τον Σαντέλ και τον Μητσό που μετέφραζε, αυτός πιο διαδραστικός. Μου έκαναν εντύπωση οι γνώσεις του για τα θέματα επικαιρότητας στην Ελλάδα, όπως και το άλμα καγκουρό από το παράθυρο στο διάδρομο μια στιγμή που λαγοκοιμόμουν -μην με ενοχλήσει. Δώσαμε ραντεβού στην παρέλαση. Ήρθε, κάθισε μέχρι το τέλος.

_ Jet -ΠΑΣΟΚ- lag

Παρασκευή. Το λιμάνι του Σίδνεϊ μοιάζει από πάνω σαν ζωγραφιά που θα ‘λέγε και ο Χατζής. Το ρολόι μου έδειξε αμέσως 9 ώρες μπροστά με την προσγείωση και ο ύπνος μου έγινε κομμάτια ενός παζλ που ολοκλήρωσα μόλις την 5η ημέρα.

Σάββατο. Ζαλισμένος αλλά συνεπής στο πρώτο μου ραντεβού με το ΠΑΣΟΚ του Σίδνεϊ και τον ποντιακό σύλλογο που με περίμεναν με ανυπομονησία. Άλλωστε, ως πρώην Γραμματέας Οργανωτικού, ήταν το πρώτο που όφειλα να κάνω. Σημείωσα όλες τις ερωτήσεις, μίλησα κομματικά, υπερκομματικά και λιγάκι ποντιακά -συνεννοηθήκαμε. Η νοσταλγία τους για την πατρίδα ήταν μεταδοτική. Η αγάπη τους ακόμη μεγαλύτερη (τώρα που δεν υπάρχουνε διόδια / που πέφτει σαν ζεστή βροχή η αγάπη).

Το βράδυ η επίσημη εκδήλωση (Gala Dinner) του ομογενειακού οργανισμού «THI» θύμιζε βραδιά όσκαρ. 600 καλεσμένοι, 1000 δολάρια η είσοδος, εκθέματα σε δημοπρασία. Ήταν η 10η χρονιά που οι ομογενείς της Αυστραλίας μάζευαν χρήματα με αυτό τον τρόπο και τα οποία έρχονται στην Ελλάδα για φιλανθρωπικό σκοπό. Παρών και ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι -center-left, λέμε.

_ Παρέλαση

Κυριακή, ημέρα γιορτινή. Το πρωί, θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κερασμένος καφές με νηστίσιμα από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Κατόπιν, στο κέντρο του Σίδνεϊ για κατάθεση στεφάνων· είναι η στιγμή που νιώθω ένα εθνικό δέος να με διαπερνά από την κορφή μέχρι τα νύχια. Γύρω μου δεκάδες γαλανόλευκες σημαίες στα χέρια των Ελλήνων της Αυστραλίας, χαμογελαστά πρόσωπα από μικρούς και μεγάλους να οδεύουν κατά μπουλούκια προς την πλατεία, μουσικές, φωνές, μία ξέμπαρκη σκωτσέζικη μπάντα να παίζει συνοδεία τις γκάιντες και να βροντοφωνάζει ‘ζήτω η Ελλάς’ -ευτυχώς λίγο πριν το 0-3 της εθνικής.

Η ελληνική σημαία απλώνεται τεράστια μπροστά μας. Την κρατούν 10 άτομα και ’μείς από πίσω. Κοντά 5.000 άνθρωποι, στοιχισμένοι σταυροφόροι, κατευθυνόμαστε στην όπερα, στο λιμάνι.

Κοινότητες, σύλλογοι, σχολεία, ενορίες, παρελαύνουν όλοι μπροστά μας με μία εθνική υπερηφάνεια που δύσκολα μπορεί να σβήσει από τη μνήμη. Ακολουθούν ομιλίες, χοροί, ο εθνικός ύμνος από τα στόματα πολλών μικρών παιδιών. Τα σπαστά ελληνικά γίνονται προς στιγμή η καλύτερη γλώσσα του κόσμου.

Ο Γενικός Πρόξενος (ένας υπέροχος άνθρωπος) και οι συνεργάτες του μας παραθέτουν γεύμα και απαντούν στις ερωτήσεις μας που δεν έχουν τελειωμό. Μας ενημερώνουν για την εκτεταμένη υποστελέχωση του προξενείου και την προσπάθεια που κάνουν για να είναι επαρκείς. Κάποτε το προξενείο αριθμούσε 23, τώρα μετά βίας 5, και τον πρόξενο να εκτελεί χρέη ακόμη και οδηγού για τις μετακινήσεις μας. Κι όμως, τα κάνει όλα και τα κάνει καλά.

_ Πανεπιστήμιο

Δευτέρα. Επίσκεψη στην έδρα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Υποδοχή από τον επικεφαλής της έδρας, Καθηγητή κ. Βρασίδα Καραλή και τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Αντώνη Δρακόπουλο. Πρόκειται για το μοναδικό Τμήμα σπουδών στην Αυστραλία με Έδρα τακτικού καθηγητή. Αποτελεί τη ναυαρχίδα των Νεοελληνικών Σπουδών στην Αυστραλία με πλήρες πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και πλούσιο ερευνητικό και διοικητικό έργο.

Οι εξαιρετικοί Έλληνες καθηγητές, οι οποίοι κατέθεσαν χρόνο και ψυχή στο τμήμα, μας περιγράφουν έναν ιδανικό κόσμο, όπου θα μπορούσαμε κάλλιστα να φανταστούμε την ελληνική πολιτεία, σε συνεργασία ίσως με τοπικούς φορείς, να χρηματοδοτεί στοχευμένα μία θέση Νεοελληνικών σε κάθε μία από τις 3 μεγάλες πόλεις της Αυστραλία (Σύδνεϋ, Μελβούρνη, Αδελαΐδα), ή έστω να υποστηρίζει τα προγράμματα αυτά με την απόσπαση εκπαιδευτικών με αυξημένα προσόντα, προσφέροντας ως κίνητρα ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας και επαγγελματικής ανάπτυξης. Μια τέτοια πρόταση δεν είναι και τόσο εξωπραγματική, όσο ίσως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ειδικά όταν λάβουμε υπόψιν μας ότι σε πολλές περιπτώσεις γλωσσικά προγράμματα έχουν επιβιώσει ακριβώς επειδή στηρίζονται σε εξωτερικούς πόρους. Στο πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, για παράδειγμα, η Ιταλική κυβέρνηση χρηματοδοτεί μια θέση στο Ιταλικό Τμήμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις Βουδιστικές σπουδές στο Τμήμα Ασιατικών σπουδών, αλλά και το Τμήμα Εβραϊκών σπουδών, ένα τμήμα με πολύ λιγότερους φοιτητές από το Νεοελληνικό, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει ακριβώς επειδή χρηματοδοτείται πλήρως από εξωτερικούς πόρους.

Όταν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες με άλλα προγράμματα σπουδών, η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης των προγραμμάτων Νεοελληνικών σπουδών δημιουργεί, για ευνόητους λόγους, συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και λειτουργεί ως συγκριτικό μειονέκτημα. Σε βάθος χρόνου, μια τέτοια, προσεκτικά στοχευμένη και μεθοδική στρατηγική θα μπορούσε να καταστήσει ένα αριθμό προγραμμάτων Νεοελληνικών βιώσιμα στην Αυστραλία, ίσως και στον υπόλοιπο κόσμο.

_ Αβορίγινες

Τρίτη. Κρατώ την επίσκεψη στην ιστορική ελληνική κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας, με τεράστιο κοινωνικό έργο και με εξαιρετικά φεστιβάλ, greek & film, τα οποία ποτίζουν τις ελληνικές ρίζες του τόπου με πολιτισμό υψηλής ποιότητας. Όπως και την επίσκεψη στο υπερσύγχρονο γηροκομείο της αρχιεπισκοπής, στο οποίο μας υποδέχεται ένας φιλοξενούμενος εκεί παππάς ετών 94 και μας ψέλνει το Χριστός Ανέστη στη γλώσσα των Αβορίγινων και νιώθω να μουδιάζω. Οι παραδοσιακοί αυτόχθονες Αυστραλοί δεν πιστεύουν στον σωματικό θάνατο. Θεωρούν ότι κάθε θάνατος προέρχεται από κακά πνεύματα ή μάγια, συνήθως έργο κάποιου εχθρού. Συχνά, ένας άνθρωπος που πεθαίνει, ψιθυρίζει το όνομα του ατόμου που πιστεύει ότι προκάλεσε το θάνατό του. Και σίγουρα τα ονόματα των Άγγλων στρατιωτών που τους σφάγιασαν κατά χιλιάδες, σε μία άνιση μάχη για την κυριαρχία στην ήπειρο, είχαν την τιμητική τους.

Οι Αβορίγινες αποτελούν πλέον το 3,8% του πληθυσμού της χώρας, όπου κατοικούν εδώ και περίπου 60.000 χρόνια, ωστόσο δεν αναφέρονται πουθενά στο Σύνταγμα και, σε κοινωνικοοικονομικούς όρους, παραμένουν οι λιγότερο προνομιούχοι πολίτες.

_ Βουλή

Τετάρτη. Συνάντηση στην πολιτειακή Βουλή με την Ομάδα Φίλων της Ελλάδος. Παρόντες τρεις ομογενείς βουλευτές, ο Steve Kamper, η Sophie Cotsis και η Eleni Petinos μάς εξηγούν το πολύ ενδιαφέρον εκλογικό σύστημα της Αυστραλίας, το ρόλο της βουλής, τις ευθύνες τους, τα προβλήματα της ομογένειας.

Το απόγευμα, οι 4 βουλευτές μοιραστήκαμε ανά δύο και πήγαμε σε εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου από τον Δήμο Burwood και την οργάνωση «AHEPA NSW». Εγώ κληρώθηκα στο Μπέργουντ, γνώρισα εκεί τον Λιβανέζο Δήμαρχο της περιοχής, άκουσα τραγούδια, παρακολούθησα χορούς, χαιρετήθηκα με τους Έλληνες της περιοχής που μας αγκάλιασαν σαν να μην υπήρχε αύριο. Τα σπαστά ελληνικά από τα ποιήματα των μικρών παιδιών ακόμη ηχούν στα αυτιά μου. Η προσπάθεια να κρατηθεί η γλώσσα είναι συγκινητική. Και εδώ, η ελληνική πολιτεία δυστυχώς είναι απούσα. Όπως αντίστοιχα και στην υπόλοιπη ομογένεια. Μία με δύο ώρες ελληνικά την εβδομάδα δεν κάνουν θαύματα μα η γλώσσα αντέχει. Ως πότε;

_ Ντέμοκρατ

Πέμπτη. Συνέντευξη τύπου με δημοσιογράφους από τα Ελληνικά ΜΜΕ της Αυστραλίας. Μία δημοσιογράφος κρατάει τυπωμένο το σκίτσο του Ντέμοκρατ με το αυστραλιανό καπέλο και με ρωτούν λεπτομέρειες. Τους υποσχέθηκα να τους στέλνω το νιουζλέτερ, αρκεί να μην κατηγορηθώ για πολιτική παραπλάνηση

_ Αντίο

Φεύγοντας, γυρίζουν τα πάντα στο μυαλό -μίξερ. Χαιρετώ δια της σιωπής τους 450.000 επίσημα καταγεγραμμένους Έλληνες που, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν τις 700.000 στην Αυστραλία. Χαιρετώ και τη Μελβούρνη που δεν κατάφερα να επισκεφθώ παρά την επιθυμία μου να δω τον Κώστα και τη Ρίκα από κοντά που μου λείψανε -την επόμενη, ίσως.

Γέμισα τις βαλίτσες μου με πληροφορίες, εικόνες, νέες ιδέες. Στην πτήση δεν κοιμήθηκα λεπτό. Άρχισα ξανά να ενώνω το νέο μου παζλ.

Ένα παζλ η ζωή μας όλη, μα προλαβαίνουμε :)

Το φιάσκο του Νόμου Πιερρακάκη:

ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΜΕΤΑΜΦΙΕΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την αδειοδότηση των πανεπιστημιακών παραρτημάτων αποκαλύπτει την κυβερνητική εξαπάτηση σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών – «μη κερδοσκοπικών» παραρτημάτων πανεπιστήμιων.
Το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης που στήριξε το σχετικό νόμο καταρρέει· όχι μονάχα στο κοινοβουλευτικό πεδίο αλλά και στη συνείδηση των πολιτών βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων.

Οι επικοινωνιακές μεθοδεύσεις, τα τεχνάσματα και τα ψέματα της ΝΔ έρχονται πλέον σε σύγκρουση με την πραγματικότητα: κανένα νέο, μεγάλο και αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν ήρθε στη χώρα. Όλες σχεδόν οι αιτήσεις προέρχονται από τα ήδη λειτουργούντα κολέγια τα οποία «αναβαθμίζονται», μέσα από τη μεταμφίεσή τους σε ΝΠΠΕ, σε Πανεπιστήμια.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αριθμήσουμε τα ψέματα που αφειδώς μοίρασε στο κοινό η Κυβέρνηση για να στηρίξει την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:

Ψέμα Νο 1: «Το 2025 θα δούμε να σπάει ένα ιστορικό ταμπού, θα ιδρυθούν μη κρατικά,- μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το Γέιλ έχει καταθέσει πρόταση να έρθει, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχει καταθέσει πρόταση και άλλα περίπου δεκαπέντε πανεπιστήμια.»

[ 14/12/2024. Κ. Πιερρακάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ]

• Η αλήθεια: Τα ξένα πανεπιστήμια που καταθέτουν αίτηση είναι εκείνα που εδώ και χρόνια συνεργάζονται με συμφωνίες δικαιόχρησης ( franchise ) με ελληνικά κολέγια. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η δημιουργία μιας κολεγιακού τύπου Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία στηρίζεται στα ήδη λειτουργούντα κολέγια. Το μόνο νέο πανεπιστήμιο που καταθέτει αίτηση σε συνεργασία με επιχειρηματικά funds είναι το κερδοσκοπικό Nicosia της Κύπρου. Η παρουσία κάποιων συνεργασιών σημαντικών ξένων πανεπιστημίων αφορά αποκλειστικά και μόνον κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια που γίνονται με βάση προϋπάρχον θεσμικό πλαίσιο και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το νόμο Πιερρακάκη.

Ψέμα Νο 2 : «Τα πανεπιστημιακά παραρτήματα θα είναι μη κερδοσκοπικά»

• Η αλήθεια: Μόνον ως αστείο μπορεί να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο. Τα κολέγια λειτουργούν με βάση το κέρδος, εκτός εάν στην πορεία μετατραπούν σε εκκλησιαστικά παραρτήματα και διδάσκουν οι απόγονοι της μητέρας Τερέζας. Η κυβέρνηση μας καλεί να αποδεχτούμε το παράδοξο, ένα πανεπιστήμιο – κερδοσκοπική επιχείρηση σε συνεργασία μάλιστα και με κερδοσκοπικό fund, να συμπράττει με ένα επίσης κερδοσκοπικό κολέγιο για την ίδρυση ενός «μη κερδοσκοπικού» παραρτήματος!

Ψέμα Νο 3: «Έρχεται η Σορβόνη» (με ένα ν), «Έρχεται το York”…..

• Η αλήθεια: Δεν έρχεται κανείς. Τα πανεπιστήμια αυτά υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια στη χώρα μας και παρέχουν πτυχία σε συνεργασία με κολέγια. Η «Σορβόννη» - Paris Nord 13 από το 1995 συνεργάζεται με το κολέγιο IDEF, το York από το 2020 με το CITY College. Ανάλογες συνεργασίες μέσω franchise έχουν και τα άλλα κολέγια που συγκροτούν ΝΠΠΕ (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) προκειμένου να αδειοδοτηθούν και να αναβαθμιστούν σε ΑΕΙ.

Ψέμα Νο 4: «Τα κολλέγια δεν θα μπορούν να γίνονται πανεπιστήμια. Δεν προβλέπει αυτό ο νόμος». Δηλώσεις υπουργού Παιδείας με την κατάθεση του νομοσχεδίου Φεβρουάριος 2024.

• Η αλήθεια: Τα κολλέγια «αναβαθμίζονται» σε πανεπιστήμια αφού πρώτα μεταμφιέζονται σε ΝΠΠΕ.

Με το ψέμα και την επικοινωνιακή υπεροπλία αγκαλιά, η κυβέρνηση κάνει “business as usual”. Τα κερδοσκοπικά funds κάνουν ρεσάλτο και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της χώρας, και ετεροχρονισμένα (οι απόκριες πέρασαν), τα κολέγια μασκαρεύτηκαν ΝΠΠΕ.

Όμως, με το ψέμα πας ως την πόρτα, όχι παραπέρα.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, έχουμε παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δική μας πάγια προγραμματική θέση αποτελεί το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και η δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, με όρους ποιότητας και εθνικού σχεδιασμού, με ασφαλιστικές δικλίδες για τον πραγματικά μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα.
Είμαστε κατά των απαγορεύσεων, αλλά υπέρ των αυστηρών ρυθμίσεων στη βάση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού του ενιαίου ακαδημαϊκού χάρτη με κοινό πλαίσιο λειτουργίας, αξιολόγησης και γεωγραφικής κατανομής συνολικά των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρας μας.
Επιμένουμε στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας που την καθιστά ποιοτικό κοινωνικό αγαθό. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη: η παιδεία να παραμείνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για τη χώρα και όχι εργαλείο κερδοσκοπίας.
Εμείς επιζητούμε μία παιδεία που θα αναπτύσσει ευεργετικές συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας -και όχι για την ευμάρεια λίγων και εκλεκτών.

Καθείς εφ΄ω ετάχθη.

Με εκτίμηση
Στέφανος Παραστατίδης
Βουλευτής Κιλκίς
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Τομεάρχης Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.