Το «κύκνειο άσμα» των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» του Δήμου Μυκόνου, αποτέλεσε το 3ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Τα Παραπορτιανά", που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2024. Μία διοργάνωση του χορευτικού ομίλου "Μαντώ" με συνδιοργάνωση του "Ηγέροχος" Πειραιά και της περιφέρειας Nοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
Πρεσβευτής της Γουμένισσας αλλά και του νομού Κιλκίς ο πολιτιστικός σύλλογος "Άγιος Τρύφων" ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση για το φεστιβάλ και άνοιξε πανιά για το νησί των ανέμων.
Της όμορφης σκηνικής παρουσίασης των προγραμμάτων με χορούς και τραγούδια, προηγήθηκε η εντυπωσιακή παρέλαση των χορευτών στη χώρα και στα σοκάκια της Μυκόνου, με συνοδεία 7μελούς ορχήστρας.
Εκατοντάδες Μυκονιάτες και επισκέπτες της πόλης, έλληνες και ξένοι, γέμισαν κάθε γωνιά του θεάτρου Λάκκα, για να απολαύσουν τα προγράμματα των συλλόγων και άνω των 230 χορευτών που συμμετείχαν. Συγκινητική στιγμή για τους χορευτές της Γουμένισσας όταν είδαν συμπατριώτες τους, που είτε δραστηριοποιούνται στην πόλη, είτε ήταν για διακοπές, να έρχονται να τους απολαύσουν.
Οι χορευτές του συλλόγου κέρασαν κρασιά στους θεατές δίνοντας το στίγμα ότι προέρχονται από τη πόλη της αμπελουργίας, της οινοποιίας και της μουσικής παράδοσης. Εντυπωσίασαν οι πλούσιες σε χρώμα φορεσιές τους αλλά και το ευθυτενές βλέμμα, η αρμονία, η χάρη, το χαμόγελο, η ακρίβεια στην εκτέλεση των χορών, το κέφι και η ζωντάνια των χορευτών.
Με τη λήξη δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους συμμετέχοντες και έγινε η ανταλλαγή δώρων, ενώ την τελευταία μέρα επισκέφτηκαν και την Τήνο.
Ήταν μια μοναδική διοργάνωση που έδωσε τη δυνατότητα σε συγκροτήματα και χορευτές να συνευρεθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ενώσουν τους λαούς που εκπροσωπούσαν μέσα από τις χορευτικές και μουσικές τους παραδόσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.