Η γαστρονομία ως “κομμάτι” της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ‘’ταυτότητας’’ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός ξεχωριστού τουριστικού προϊόντος, επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη του εργαστηρίου που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Αναπτυξιακή Κιλκίς Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α με τίτλο: «Γαστρονομικές περιπλανήσεις στο Κιλκίς: Τεχνικές βιωματικού γαστρονομικού τουρισμού».
«Η γεύση έχει τη δύναμη, μιλά για μακραίωνους πολιτισμούς, είναι κομμάτι της άϋλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητας. Και, η γαστρονομία είναι “κλειδί” για να έρθουν οι άνθρωποι σε επαφή και να εξερευνήσουν έναν πολιτισμό. Αυτή τη σφραγίδα της γαστρονομικής κληρονομιάς μας, αξιοποιεί η ΑΝΚΙ» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης και συνεχάρη την Αναπτυξιακή Κιλκίς για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του εργαστηρίου.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυ Χατζηβασιλείου, τονίζοντας – μεταξύ άλλων - τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης στην κατεύθυνση δημιουργίας του γαστρονομικού brand της Π.Ε. Κιλκίς. Επίσης, παρέστη ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Μπέγκας.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου – όπως έχει ανακοινώσει η Αναπτυξιακή Κιλκίς - οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν χώρους παραγωγής τροφίμων και θα απολαύσουν την τοπική γαστρονομία, θα γνωρίσουν τις τοπικές πρώτες ύλες, τον χειρισμό τους για την παραγωγή τοπικών προϊόντων και τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου. Ταυτόχρονα, θα εμβαθύνουν στην ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής και όλα αυτά με βιωματικό χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι, το διήμερο εργαστήριο αφορά μία από τις δράσεις του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο: «Local Tour», που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Κιλκίς και άλλες 21 Ομάδες Τοπικής Δράσης από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Η γεύση έχει τη δύναμη, μιλά για μακραίωνους πολιτισμούς, είναι κομμάτι της άϋλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητας. Και, η γαστρονομία είναι “κλειδί” για να έρθουν οι άνθρωποι σε επαφή και να εξερευνήσουν έναν πολιτισμό. Αυτή τη σφραγίδα της γαστρονομικής κληρονομιάς μας, αξιοποιεί η ΑΝΚΙ» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης και συνεχάρη την Αναπτυξιακή Κιλκίς για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του εργαστηρίου.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυ Χατζηβασιλείου, τονίζοντας – μεταξύ άλλων - τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης στην κατεύθυνση δημιουργίας του γαστρονομικού brand της Π.Ε. Κιλκίς. Επίσης, παρέστη ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Μπέγκας.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου – όπως έχει ανακοινώσει η Αναπτυξιακή Κιλκίς - οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν χώρους παραγωγής τροφίμων και θα απολαύσουν την τοπική γαστρονομία, θα γνωρίσουν τις τοπικές πρώτες ύλες, τον χειρισμό τους για την παραγωγή τοπικών προϊόντων και τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου. Ταυτόχρονα, θα εμβαθύνουν στην ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής και όλα αυτά με βιωματικό χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι, το διήμερο εργαστήριο αφορά μία από τις δράσεις του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο: «Local Tour», που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Κιλκίς και άλλες 21 Ομάδες Τοπικής Δράσης από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.