Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Μία Κυριακή …στα Γιάννενα

Το κάστρο του Αλή Πασά και η λίμνη Παμβώτιδα

Του Βασίλη Αθανασιάδη
Πάνω από 15 χρόνια είχα να επισκεφτώ τα Γιάννενα, την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ηπείρου και να θαυμάσω τις ομορφιές της.

Πολλές φορές πέρασα από εκεί με ελάχιστη παραμονή στην πόλη και κυρίως ταξιδεύοντας προς Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας.

Θυμάμαι πάντα την πολύωρη διαδρομή, κοντά 6 ώρες μέσω Καλαμπάκας, “Κατάρα”, Μετσόβου, ή την διαδρομή μέσω Βοϊου, Κόνιτσας, ομολογώ πως αυτές οι διαδρομές ήταν πανέμορφες και οι δύο που διέσχιζαν από ανατολή προς δύση την οροσειρά της Πίνδου, όμως ήταν και πολύ κουραστικές.

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλη μου επιθυμία ήταν να επισκεφθώ τα Γιάννενα μέσω της νέας διαδρομής “Εγνατία Οδός”, με τις δεκάδες σήραγγες (τούνελ), που τρυπούν την νοτιοανατολική πλευρά του Βερμίου και την οροσειρά της Πίνδου,από ανατολή προς δύση, σε μία νοητή ευθεία και πανέμορφα ορεινά τοπία στα ανοίγματα και συντομεύουν την διαδρομή σχεδόν στις 3 ώρες.

Για την ιστορία η μεγαλύτερη δίδυμη σήραγγα είναι του Δρίσκου, σήραγγα “ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ ΜΑΒΙΛΗ” (ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων) που έχει μήκος 4.600 μέτρα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα (η μεγαλύτερη είναι η σήραγγα των Τεμπών με μήκος 6 χιλιόμετρα).

Σήραγγα Δρίσκου "Λορέντζος Μαβίλης".

Και να που μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε ύστερα από πολλά χρόνια, τα πανέμορφα Γιάννενα μέσω της "Εγνατίας Οδού" και αφορμή ήταν η φοίτηση στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων της αγαπητής μας Σοφίας, εγγονής του αλησμόνητου αδελφού μας Γιώργου.

Έτσι λοιπόν την πρώτη Κυριακή του καλοκαιριού στις 2 Ιουνίου, πρωί πρωί φύγαμε για τα Γιάννενα, με οδηγό τον αγαπητό μας ανεψιό Νίκο, πατέρα της εγγονής του αδελφού μου.

Άριστος στην οδήγηση, πανέμορφη η διαδρομή, πρωτόγνωρη για εμάς, με μία στάση και σε 3 ώρες φτάσαμε στα Γιάννενα, στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο. Μια ανάσα, ένα καφεδάκι, κέρασμα φίλου Γιαννιώτη και γνωστού του αδελφού μου Κώστα από την Στοκχόλμη που συμμετείχε κι αυτός στο ταξίδι μας.

Από εκεί και πέρα ανέλαβε χρέη ξεναγού η αγαπημένη μας Σοφία, πού δεν πήγαμε, τι δεν είδαμε και τι δεν θαυμάσαμε!

Η ξεναγός μας Σοφία, με τη γιαγιά Σοφία προπορεύονται.

Από τα πολλά πάρκα με τις δεκάδες προτομές ηρώων αλλά και εθνικών ευεργετών μέχρι το κάστρο του Αλή Πασά, το μουσείο τα στενά σοκάκια με τις κατοικίες μέσα στο φρούριο και την γνωστή παραλία απ΄ὀπου τα καραβάκια πηγαινοέρχονταν στο γραφικό νησάκι της Λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων.
Η γνωστή παραλία κάτω απ΄το κάστρο.

Σε μοντέρνα τεχνοτροπία η Κυρα Φροσύνη
Άγαλμα τοποθετημένο κάτω από το κάστρο

Καραβάκια πάνε..

..και έρχονται απ΄το νησάκι.

Ύστερα απ΄όλα αυτά επιστροφή στο κέντρο βαδίζοντας παράλληλα με τα τείχη του κάστρου, κόσμος, πολλοί επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, τα καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, αργυροχρυσοχοΐας αλλά και είδη κατασκευασμένα από ξύλο, κάθε είδους.

Κατάστημα ειδών ζωγραφικής και Αγιογραφίας, έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών

Τα καταστήματα ταχυφαγείας (φάστ φούντ), τα εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία κατάμεστα από κόσμο, Κυριακή βλέπετε, περιμένεις σειρά για να αδειάσει τραπέζι.

Τα Γιάννενα, σφύζουν από ζωή, ειδικά τέτοια εποχή λόγω και του μεγάλου αριθμού φοιτητών των σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και των επισκεπτών συγγενών και φίλων των παιδιών που σπουδάζουν εκεί.

Όλη η παρέα έτοιμη για φαγητό

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών του Πολυκάστρου αλλά και συνολικά του Δήμου Παιονίας σπουδάζουν στα Γιάννενα, στις σχολές Ιατρικής, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής, κ.α.

Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε στα Γιάνεννα και εμείς, χωρίς παπούτσια πάνινα και αποδείχθηκε λάθος, διότι μας δυσκόλεψε πολύ το περπάτημα ιδιαίτερα στο κάστρο, με τα παπούτσια που φορούσαμε, όμως δεν μετανιώσαμε και θα ξαναπάμε.

Βασιλεύς Πύρρος
Σύμβολο της Ηπείρου
318 -272 π. Χ.
Άγαλμα σε φυσικό μέγεθος με πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής
Σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Συνιστούμε και σε εσάς να επισκεφθείτε τα Γιάννενα, την ιστορική πρωτεύουσα της Ηπείρου, που από τον 12 αιώνα που ήταν πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου πρώτη στις τέχνες και τα γράμματα και από το 1430 επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την ίδια χρονολογία που έπεσε και η Θεσσαλονίκη στα χέρια των Οθωμανών.

Τα Γιάννενα την εποχή του Αλή Πασά τέλη του 18 αιώνα έγιναν κέντρο ζωηρής οικονομικής και πνευματικής κίνησης. Ανέδειξε πολλούς ευεργέτες, που ίδρυσαν φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Απελευθερώθηκαν από τον Οθωμανικό ζυγό τον Φεβρουάριο του 1913, μετά από αυτό ακολούθησε η μεγάλη απελευθερωτική πολύνεκρη "Μάχη του Κιλκίς" (19 - 21 Ιουνίου 1913) που φέτος συμπληρώνονται 111 χρόνια.

ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ, ήρωες που αναδείχθηκαν στη "Μάχη των Ιωαννίνων", όπως ο θρυλικός Βελισσαρίου και ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, είναι οι ίδιοι που πολέμησαν για τη Μακεδονία μας, από εδώ ξεκίνησε η 10η Μεραρχία, με Διοικητή τον δεύτερο, που έδωσε τις μάχες στην Πλατανιά, στο Καλίνοβο(Σουλτογιαννέικα), στη Δοϊράνη και αλλού, για την απελευθέρωση του Κιλκίς.

* Φωτογραφίες Κ. Ν. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.