Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Προσωνύμια του Ιησού

Tου Κώστα Μπούζα
Στην Αγία Γραφή, ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται με διάφορα προσωνύμια, που σκοπό έχουν να δηλώσουν τις ιδιότητές του ως Θεανθρώπου.

Έτσι στην Αποκάλυψη αναφέρεται ως το Άλφα και το Ωμέγα, η Αρχή και το Τέλος, Ο Ων και ο Ην και ο Ερχόμενος, ο Πρώτος και ο Έσχατος. Ακόμη ως Κύριος των Κυρίων, Βασιλεύς των Βασιλέων, Λόγος του Θεού, Παντοκράτωρ, Πρωϊνό Λαμπρό Αστέρι και Αμνός. Ανάλογα όμως προσωνύμια υπάρχουν και στα τέσσερα Ευαγγέλια. Έτσι στου Ιωάννη αποκαλείται Καλός Ποιμένας. Στου Ματθαίου, Υιός του Ανθρώπου. Στου Μάρκου, Χριστός και Υιός του Θεού. Στου Λουκά, τέλος, Κύριος, Υιός αγαπητός και Διδάσκαλος.

Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια, και σ’ όλα τα υπόλοιπα βιβλία της Αγίας Γραφής, όπου ο Ιησούς ονομάζεται Κύριος των Δυνάμεων, Βασιλεύς του Αιώνος, Αρχηγός της Ζωής, Άρχοντας της Ειρήνης, Αυγερινός, Βλαστός, Θεός Αληθινός και Ισχυρός, Πατέρας του μέλλοντος Αιώνος, Σύμβουλος Θαυμαστός, Μέγας Ποιμένας, Βασιλεύς της Δόξας, Κύριος των Πάντων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στο πρόσωπο του Θεανθρώπου, μέσα στα Ιερά κείμενα της Καινής Διαθήκης. Είναι λοιπόν Αυτός, Αγαθός, Άγιος, Αθώος, Άκακος, Αληθής, Άμωμος, Αναμάρτητος, Άσπιλος, Δίκαιος, Ελεήμων, Εύσπλαχνος, Ζηλωτής, Μακρόθυμος, Πράος, Συγχωρητικός, Ταπεινός στην καρδιά, Υπομονετικός, Φιλάνθρωπος.

Λέει ο Κύριος: «Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Και καλεί τους ανθρώπους, με τη σειρά τους, να γίνουν, με το παράδειγμά τους, το φως του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.