Την ενδυνάμωση της αμπελουργικής ζώνης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, την περίοδο 2023-2024, είχαν ως αποτέλεσμα οι προσπάθειες των αμπελουργών, των οινοποιείων και της Π.Ε. Κιλκίς, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στην καλλιέργεια αμπέλου.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τον έλεγχο των Δηλώσεων Παραγωγής Οίνων για την περίοδο 2023-2024 από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η αμπελοοινική περίοδος 2023-2024 για τον αμπελώνα του Κιλκίς, τα κρασιά που παράχθηκαν στα 16 οινοποιεία της ΠΕ Κιλκίς έφτασαν τους 660 τόνους, εκ των οποίων 138 τόνοι είναι δυνάμει οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» και οι 380, δυνάμει Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» & « ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ».
Στις ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή οίνων από τα οινοποιεία της περιοχής, στην πρώτη θέση βρίσκεται το ξινόμαυρο με τις γαλλικές ποικιλίες Merlot και Cabernet sauvignon να ακολουθούν και μαζί με την δική μας Νεγκόσκα να αποτελούν τις βασικές ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του 70% των οίνων της Π.Ε Κιλκίς.
Ακόμη και αυτή την δύσκολη -για το σταφύλι -χρονιά επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των μεγάλων οινοποιείων της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας στην ποιότητα των σταφυλιών της περιοχής, καθώς μεγάλα οινοποιεία των διαμερισμάτων αυτών, αγόρασαν σταφύλια τόσο από μεμονωμένους παραγωγούς όσο και από την ομάδα παραγωγών της περιοχής μας, η οποία διέθεσε κοντά στους 1.200 τόνους σταφυλιών στους ενδιαφερόμενους.
Την δύσκολη αυτή χρονιά, παρά την μεγάλη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών η παραγωγή οίνων Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε στην περιοχή είχε μείωση της τάξης του 15%.
Σε ό,τι αφορά τα “χαρακτηριστικά” της αμπελοοινικής περιόδου για την ζώνη παραγωγής οίνων Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε στην περιοχή της Γουμένισσας Κιλκίς, από τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Π.Ε. Κιλκίς προκύπτει ότι, ξεκίνησε με δύσκολες για την αμπελοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία από το σύστημα παρακολούθησης της ζώνης που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, τους πρώτους μήνες του έτους (του 2023) η μέση τιμή θερμοκρασίας στην περιοχή ήταν αυξημένη κατά 3 βαθμούς από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Την μεγάλη όμως διαφορά στην επιβάρυνση της καλλιέργειας έκαναν οι υψηλές και συνεχόμενες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο για να κορυφωθούν τον Ιούλιο. Οι συνθήκες αυτές με την αυξημένη υγρασία γύρω από τα νέα βλαστάρια αποτέλεσαν το ιδανικό περιβάλλον για τη εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών και κυρίως του περονόσπορου.
Οι αμπελοκαλλιεργητές αναγκάστηκαν να αυξήσουν της επεμβάσεις στον αμπελώνα για να προστατεύσουν τον αμπελώνα τους. Οι επεμβάσεις συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς την άνοιξη αλλά και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν ήταν λίγες οι εκτάσεις που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην συγκομιδή λόγω των αντίξοων αυτών καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σωτήρια για την χρονιά αποδείχθηκε η απότομη μείωση των βροχοπτώσεων στα μέσα του Αυγούστου, καθώς οι αμπελουργοί που κατάφεραν να διατηρήσουν υγιή τον αμπελώνα, να καρπωθούν την ομαλή ωρίμαση των σταφυλιών, ειδικά στις όψιμες ποικιλίες του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα που συμμετέχουν στην παραγωγή των οίνων Π.Ο.Π Γουμένισσα. Ήταν ίσως από τις λίγες χρονιές που κατά την ωρίμανση των δύο ποικιλιών δεν είχαμε βροχοπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.