Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και η Επιμορφωτική Κιλκίς, ανέδειξαν τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο του έργου MED-QUAD μέσω μιας σειράς τοπικών δράσεων

Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στις πόλεις Κιλκίς, Σέρρες και Καβάλα, κατά τη διάρκεια των τοπικών εκθέσεων και εκδηλώσεων

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε), εταίρος του έργου «MEDiterranean Quadruple helix Approach to Digitalization» (MED-QUAD) σε συνεργασία με την Επιμορφωτική Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε.-Κ.Δ.Β.Μ. (Επικεφαλής Εταίρος του έργου), πραγματοποίησαν μια σειρά ενημερωτικών τοπικών εκδηλώσεων στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2023. Οι τοπικές εκδηλώσεις είχαν σκοπό τη διάδοση των επιτευγμάτων του έργου και του θετικού αντίκτυπου στους εκπροσώπους του Τετραπλού Έλικα δηλ. στα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία.

Το MED-QUAD “tour” ξεκίνησε από το Κιλκίς, όπου δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου και λειτουργούν δύο «ζωντανά εργαστήρια»(Living Labs) διασυνοριακής συνεργασίας, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την βελτίωση της ποιότητας και της εξοικονόμησης του νερού. Τα «ζωντανά εργαστήρια» είναι ένας χώρος «ανοιχτός» για τους πολίτες και αξιοποιούνται για να αναδείξουν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης του Τετραπλού Έλικα με την εναρμονισμένη και συντονισμένη συνέργεια της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της διοίκησης και της κοινωνίας.

Στο εκθεσιακό περίπτερο του Δήμου Κιλκίς (συνεργαζόμενος εταίρος), κατά τη διάρκεια της Εμποροπανήγυρης 2023 (αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις) οι εταίροι παρουσίασαν τα ζωντανά εργαστήρια για τις «Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» (Smart Water Use Applications Living Lab-SWUAP) και για την «Εφαρμοσμένη Έρευνα για την Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Applied Research for Cultural Heritage Exploitation - ARCHEO Living Lab)» και ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για την εξέλιξη των ερευνητικών δράσεων. Το διασυνοριακό ‘’ζωντανό εργαστήριο’’ SWUAP έχει δημιουργηθεί στο Κιλκίς, στην αίθουσα του κτιρίου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος/τμήμα Κιλκίς, σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κιλκίς - ΔΕΥΑΚ (συνεργαζόμενοι εταίροι από την Ελλάδα). Το δεύτερο ‘’ζωντανό εργαστήριο’’ χρησιμοποιεί τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την ψηφιακή αναπαράσταση του σπηλαίου του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς.

Στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός στην Ελλάδα, οι εταίροι συμμετείχαν για τρίτη συνεχή χρονιά! Τα μέλη του MED-QUAD είχαν την ευκαιρία προωθήσουν μια από τις κεντρικές έννοιες του έργου: τη λειτουργία του πανεπιστημίου ως «κοινωνικού πανεπιστημίου» και τον εμπλουτισμό των σχέσεων συνεργασίας στη Μεσόγειο.

Το όραμα του έργου MED-QUAD για την ανώτατη εκπαίδευση, είναι να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε οργανισμούς «κοινωνικά ευαισθητοποιημένους», έτσι ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση να ανταποκριθούν πλήρως στον ρόλο τους, λειτουργώντας όχι μόνο «στην» πόλη/τοπική κοινότητα, αλλά «για την πόλη», δηλαδή για το κοινωνικό όφελος των πολιτών. Στο εκθεσιακό περίπτερο του ΔΙ.ΠΑ.Ε στη ΔΕΘ, επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό από τους βασικούς συντελεστές του Τετραπλού Έλικα, ενημερώθηκαν για τη συνεργασία που συνάφθηκε για τις ανάγκες του έργου, μεταξύ των έξι πανεπιστημίων από την περιοχή της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτος, Τυνησία, Παλαιστίνη και Ιορδανία) και κυρίως για τα αποτελέσματα του έργου.

Οι εκπρόσωποι του ΔΙ.ΠΑ.Ε ενημέρωσαν τους επισκέπτες και για άλλες διακρατικές δράσεις που υλοποιεί το πανεπιστήμιο και προσέφεραν ενημερωτικό υλικό για το έργο MED-QUAD. Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επί τόπου και θέσουν ερωτήματα για τα εκθέματα δηλ. τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του ευρωπαϊκού έργου. Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε ένα Συνέδριο με 50 συμμετέχοντες, οι οποίοι συζήτησαν για την αξιοποίηση των προϊόντων και την προοπτική εξέλιξης.

Ακολούθησαν με μεγάλη επιτυχία αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Εκθέσεων SEREXPO και KAVALAEXPO στις Σέρρες και στην Καβάλα αντίστοιχα. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΔΙ.ΠΑ.Ε για το πρόγραμμα MED-QUAD, αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Κασσιανίδης Παναγιώτης, μαζί με τους επιστημονικά υπεύθυνους του έργου από το ΔΙ.ΠΑ.Ε και τα στελέχη της Επιμορφωτικής, τόνισαν κάθε κρίσιμη πτυχή του έργου και συζήτησαν με φοιτητές, καθηγητές, επιχειρηματίες κ.ά.

Η τελευταία ημερίδα από τη σειρά των δράσεων θα υλοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Sea & Tourism Expo - Έκθεση Θαλάσσιος Τουρισμός. Ακολουθήστε τις σελίδες του έργου MED-QUAD για να ενημερώνεστε για τις επόμενες συναρπαστικές δράσεις που μπορεί να σας ωφελήσουν στην προσωπική και επαγγελματική σας ανέλιξη!Website: http://www.enicbcmed.eu/projects/med-quad
Facebook: @enimedquad
LinkedIn: @med-quad

Το Έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έχει προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.