Μια ξεχωριστή συναυλία με τον αγαπημένο ερμηνευτή και φίλο Βασίλη Πρατσινάκη φιλοξενεί το στέκι της ΤΕΧΝΗΣ στο Μεταλλικό την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ.
Το Θεσσαλονικιό που με τη χαρισματική φωνή, τη μοναδική ερμηνεία του και τη φιλική του σκηνική παρουσία, για περισσότερα από 25 χρόνια τώρα μας ταξιδεύει με τα τραγούδια του στο νησί του την Κρήτη αλλά και στις μουσικές, στους στίχους και στις ερμηνείες Ελλήνων καλλιτεχνών που αγάπησε και αγαπήσαμε.
Μια μουσική περιπλάνηση με στίχους του Μάνου Ελευθερίου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Νίκου Γκάτσου, με μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Μάνου Χατζηδάκι, του Γιάννη Μαρκόπουλου, αλλά και με τραγούδια πιο σύγχρονων δημιουργών του Χαρούλη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Σωκράτη Μάλαμα που θα συναντηθούν με τον «Άγριο άνεμο» .
Από τα μαλαματένια λόγια θα φθάσουμε στη θλιμμένη χαραυγή, από τον ακροβάτη των Χαίνηδων στα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα μες της αγάπης τα αίματα και θα αναρωτηθούμε όλοι μαζί ποιος τη ζωή μας κυβερνα!
Ο Βασίλης Πρατσινάκης από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο μουσικό στερέωμα, στις αρχές της δεκαετίας του '80, έχει διανύσει μέχρι σήμερα μια γόνιμη και δημιουργική διαδρομή, που αποκαλύπτει τις πολύπλευρες καλλιτεχνικές αναζητήσεις του.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται, ο Βασίλης, ένας από τους πέντε γιους της οικογένειας Πρατσινάκη, μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου η μουσική και το τραγούδι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος στην πορεία της ζωής του: ο Κρητικός πατέρας του -από το Σκοινιά του Πάνω Μεραμπέλλου- που είχε πάθος με τη μουσική, ήθελε τα παιδιά του να μάθουν κάποιο όργανο. Αυτός τους έμαθε τα ριζίτικα και το ισοκράτημα στους ψαλμούς, ενώ η υπέροχη φωνή της Μακεδονίτισσας μάνας του έλκει την καταγωγή της από το Βελβεντό Κοζάνης, χωριό «τραγουδισταράδων», όπως ο ίδιος αναφέρει.
Ακολουθώντας τα βήματα των μεγαλύτερων αδελφών του, αρχίζει να μαθαίνει κιθάρα και να σιγοψιθυρίζει τα αγαπημένα του τραγούδια, μπαλάντες, λαϊκά, έντεχνα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Μετά τις σχολικές γιορτές και τις πρώτες απόπειρες να τραγουδήσει μπροστά σε κοινό, αποφασίζει παρέα με λίγους ακόμα ανήσυχους συνομήλικούς του, να συμπράξει στη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού και ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, ιδρύοντας στα μέσα του 1980 το Μουσικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Ευόσμου.
Σημαντικός σταθμός στο καλλιτεχνικό του ξεκίνημα, αμέσως μετά τις σπουδές του στα οικονομικά και τη στρατιωτική του θητεία, αποτελεί η γνωριμία του με τον Γιώργο Καζαντζή το 1988, με τον οποίο συνεργάζεται σε δεκάδες ζωντανές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, ενώ συμμετέχει στο δίσκο ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΑΡΤΗ που κυκλοφορεί ο καταξιωμένος Θεσσαλονικιός συνθέτης (1989).
Στο μεταξύ ξεκινούν και οι εμφανίσεις του στις πιο δημοφιλείς μπουάτ και μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης: ΜΥΣΤΙΚΟ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΕΡΩΣ κ.α, ενώ το 1994 ξεκινά τις εμφανίσεις του στη ΒΑΡΔΙΑ, ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ .
Στην πολύχρονη πορεία του έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, έχει εμφανιστεί στις περισσότερες μουσικές σκηνές της πόλης και έχει τραγουδήσει σε δεκάδες συναυλίες στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ έχει συμμετάσχει σε δίσκους καταξιωμένων αλλά και νεότερων δημιουργών
Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτά των Γιώργου Καζαντζή, Αγάθωνα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Παντελή Θεοχαρίδη, Μαρίας Παπανικολάου, Άννας Ζήση, Ανδρέα Καρακότα, Βασίλη Γκάντζου, Μιχάλη Παπαζήση, Νίκης & Μόρφως Τσαϊρέλη, Ρούλας Μανισάνου, Κώστα Βόμβολου, Μαρίας Φωτίου, Ευγένιου Δερμιτάσογλου, Γιάννη Μήτση, Δημήτρη Μυστακίδη, Σοφίας Εμφιετζή, Κώστα & Δημήτρη Πρατσινάκη, Ζωής Παπαδοπούλου, Λιζέτας Καλημέρη, Γεωργιας Νταγάκη κ.α.
Η πολυετής παρουσία του στο πάλκο της ΒΑΡΔΙΑΣ και η σταθερή συνεργασία του με νέους, πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες οδήγησαν στην ανάδειξή του σε μια από τις πιο συνεπείς παρουσίες της σύγχρονης μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην αναγνώρισή του ως έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ερμηνευτές της γενιάς του.
Στο ρεπερτόριο που επιλέγει κάθε χρόνο φροντίζει να περιλάβει μερικά από τα πιο ωραία τραγούδια της σύγχρονης λαϊκής ανθολογίας, σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τα είδη και τις εποχές, προτείνοντας μια αρμονική συνεύρεση και μια ισορροπημένη ακρόαση.
Από τον Μαιο του 2021 κυκλοφορεί και η προσωπική του δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘’Αγριος άνεμος’’ από το Περιοδικό – Εκδόσεις Μετρονόμος
Μαζί με το Βασίλη Πρατσινάκη, εξαιρετικοί μουσικοί, ο Γιάννης Φιλιπουπολίτης, ο Αντώνης Κουμανδράκης και ο Ηλίας Βελλής θα συνοδεύσουν για να απολάυσετε όμορφα τραγούδια.
Στο «Στέκι της Τέχνης» λοιπόν θα συναντηθούμε όλοι όσοι αγαπάμε την καλή μουσική, τα όμορφα τραγούδια και τις δροσερές βραδιές με αστέρια.
Τιμή εισόδου 5 ευρώ. Παρακαλούμε να τηρήσετε την ώρα προσέλευσης εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των εισιτηρίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.