Ανακοίνωση Δασαρχείου Κιλκίς
Πλούσιο αναγκαίο και αποτελεσματικό έργο υλοποιείται αυτό το διάστημα στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Κιλκίς. Πιο συγκεκριμένα συνολικά βρίσκονται σε εξέλιξη έργα τριών εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων (3.600.000,00) ευρώ.
Άμεσα γίνονται εργασίες και υλοποιούνται το έτος 2023, τα παρακάτω έργα συνολικού προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων είκοσι πέντε χιλιάδων ( 2.025.000) ευρώ.
1). Συντήρηση Δασικού και αντιπυρικού δικτύου προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση έργο Antinero II- ΤΑΙΠΕΔ).
2). Βελτίωση Δασικής οδού Μυριόφυτο-Φυλάκιο Μαυροπλαγιάς προϋπολογισμού 795.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση έργο Antinero II-ΤΑΙΠΕΔ).
3). Κατασκευή τεσσάρων αντιπυρικών δεξαμενών στο δάσος Μπέλλες προϋπολογισμού 59.500,00 ευρώ (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).
3). Αποκατάσταση βατότητας -κατασκευή τεχνικών έργων στο δάσος Μπέλλες προϋπολογισμού 328.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).
4). Παρόδιοι κλαδεύσεις δασικών δρόμων στα δάση της περιοχής προϋπολογισμού 264.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).
5). Σήμανση Δασικού οδικού δικτύου προϋπολογισμού 12.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Δημόσιες Επενδύσεις ).
6). Λήψη στοιχείων διαχειριστικών μελετών προϋπολογισμού 30.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Δημόσιες Επενδύσεις ) .
7). Καθαρισμοί αποψίλωση Λόφου Αγίου Γεωργίου προϋπολογισμού 12.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Πράσινο Ταμείο )
8). Δημιουργία Χώρου δασικής αναψυχής προϋπολογισμού 25.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Δημόσιες Επενδύσεις ).
Παράλληλα στο τελικό στάδιο έγκρισης των διαδικασιών υλοποίησης βρίσκονται οι εγκεκριμένες μελέτες ύψους επτακοσίων ενενήντα χιλιάδων ευρώ(790.000,00)ευρώ.
α) Προστασία και Αξιοποίηση του μνημείου της φύσης «Χίλια Δένδρα» Μουριών προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Αναπτυξιακή Κιλκίς-Τοπικό πρόγραμμα LEADER ).
β) Δίκτυο Μονοπατιών και αξιοποίηση καταρράκτη του δάσους Μπέλλες προϋπολογισμού 390.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ταμείο Συνοχής).
γ) Και τέλος εγκρίθηκε η μελέτη, Χώρος Δασικής Αναψυχής Περιαστικού Δάσους «Λόφος Αγίου Γεωργίου Κιλκίς» προϋπολογισμού 774.000,00 ευρώ και ζητήθηκε η χρηματοδότηση από αδιάθετα υπόλοιπα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αισιοδοξώντας ότι θα χρηματοδοτηθεί.
Οι μελέτες των ανωτέρω έργων έχουν εκπονηθεί αποκλειστικά από το επιστημονικό προσωπικό του Δασαρχείου Κιλκίς, με τη βοήθεια όλου του προσωπικού, παράλληλα με τα πολλαπλά άλλα καθήκοντά τους.
Οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Κιλκίς γνωρίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα που διαχειρίζονται, ξέρουν τις δυνατότητες που έχουν και έχουν σαφή στόχο και σκοπό που θέλουν να τα οδηγήσουν, ούτως ώστε να εξυπηρετείται η αειφόρος διαχείριση και ανάπτυξή τους, με τις πολλαπλές οικοσυστημικές τους λειτουργίες και το κυριότερο προς όφελος των ίδιων των οικοσυστημάτων, αλλά και του κοινωνικού συνόλου.
Όλα τα δάση της περιοχής μας έχουν ενταχθεί σε δεκαετείς διαχειριστικές μελέτες, τις οποίες συντάσσει το προσωπικό του Δασαρχείου και μέσα από την αποτελεσματική φύλαξη και επίβλεψη των υλοτομικών εργασιών, σε συνδυασμό με την σχεδόν εξαφάνιση της μάστιγας των λαθροϋλοτομιών κατά 90%, η παραγωγή των δασών μας από τα περίπου 20.000 χωρικά κυβικά μέτρα την δεκαετία του 2000, σήμερα η δασική παραγωγή ξεπερνά τα 60.000 χωρικά κυβικά μέτρα,αποφέροντας ετησίως ακαθάριστο εισόδημα πάνω από 2.500.000,00 ευρώ, το οποίο προστίθεται στην περιοχή του Κιλκίς.
Οι υλοτομικές εργασίες σε ετήσια βάση υλοποιούνται στα δάση της περιοχής μας , από τους δέκα Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής Κιλκίς, που απασχολούνται περίπου τριακόσιοι δασεργάτες, εξασφαλίζοντας κάθε χρόνο ένα ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα για την επιβίωσή τους.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η αξία μόνο των μελετών (έργων και διαχειριστικών) που συνέταξε το προσωπικό του Δασαρχείου Κιλκίς τα τελευταία οχτώ χρόνια, ξεπερνά το 1.000.000,00 ευρώ, αποφεύγοντας να κρυφτούμε πίσω από την μεγάλη έλλειψη προσωπικού αποδεικνύοντας ότι, δουλεύουμε με συνείδηση, σεβασμό σε αυτό που διαχειριζόμαστε και με διάθεση να συμβάλλουμε από την μεριά μας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες, γίνονται από το προσωπικό, μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, με τους κουτσουρεμένους μισθούς, με έλλειψη οχημάτων και λειψή συντήρηση τους, με απαρχαιωμένες υποδομές όπως υπολογιστών, χωρίς καμία διοικητική υποστήριξη.
Με τους λίγους δασοφύλακες να έχουν προς προστασία τριακόσες χιλιάδες στρέμματα ο καθένας, όταν οι διεθνείς προδιαγραφές μιλούν για τριάντα έως πενήντα χιλιάδες στρέμματα, ανά δασοφύλακα.
Το παρόν δελτίο τύπου δεν αποτελεί πλήρη απολογισμό του Δασαρχείου Κιλκίς, ο οποίος είναι πλούσιος σε όλα τα επίπεδα, αλλά έρχεται να αναδείξει ότι υπάρχει το επιστημονικό και άλλο δασικό προσωπικό που με την επιστημονική γνώση του και την προσφορά μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα δάση και τον πλούτο που αυτά παράγουν.
Υπάρχουν οι εκατοντάδες δασεργάτες που αναλαμβάνουν να υλοτομήσουν τα δασικά προϊόντα , με σεβασμό στο δάσος, σε ένα επάγγελμα δύσκολο τραχύ επικίνδυνο και που πρέπει να τύχουν της ανάλογης προσοχής, όπως επιδότηση εξοπλισμού σε μόνιμη βάση, καυσίμων για τα αλυσοπρίονα και ζωοτροφών για τα ζώα φόρτου που διαφορετικά θα εκλείψουν από τα δάση μας.
Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των δασών μας, να προστατέψουμε τις περιουσίες και τις υποδομές, όπως και τις ανθρώπινες ζωές από τις καταστροφές (πυρκαγιές-πλημμύρες, ασθένειες , κ. λπ. ), χρειάζεται ο σχεδιασμός μας, να πατάει πάνω στην επιστημονική ανάλυση, στην εμπειρία που έχει αποχτηθεί και το κυριότερο με ισχυρή δασική Υπηρεσία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα και που θα διαχειρίζεται με ευθύνη της, ενιαία τον φυσικό πλούτο μας, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προστασία, ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές. Χρειάζεται ενδυνάμωση και πραγματική ενίσχυση όσων εργάζονται στο δάσος, όπως οι δασεργάτες, μέσω των δασικών συνεταιρισμών τους.
Εκεί πρέπει να στραφεί ο προβληματισμός όλων μας και όχι στην αναζήτηση αυτόκλητων σωτήρων με αμφίβολα κίνητρα που μπορούν δήθεν να διαχειριστούν και να προστατέψουν τα δάση μας και τον φυσικό μας πλούτο από τις καταστροφές, πολύ καλύτερα όπως ισχυρίζονται από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία.
Υπογράφει ο Προϊστάμενος Δασαρχείου Κιλκίς
Βούρτσας Γεώργιος
M.Sc. Δασολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.