Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, η «ΤΕΧΝΗ» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς και η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. διοργανώνουν το 36ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα «Το μακεδονικό τοπίο στον ελληνικό κινηματογράφο» από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν Προβολές, Αφιερώματα, Τιμητικές Εκδηλώσεις, Εισηγήσεις, Ομιλίες και Συζητήσεις, Παρουσιάσεις βιβλίων στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κτηρίου της Παλαιάς Νομαρχίας Κιλκίς (Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου).
Οι Προσυνεδριακές Προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Κιλκίς στην Αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» της ΜΚΕ Τέχνη Κιλκίς (25ης Μαρτίου 20 • Τηλ.: 23410 24217) και στη Θεσσαλονίκη στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα (Αποθήκης Δ του ΟΛΘ • Τηλ.: 694 704 2759) και περιλαμβάνουν τις ταινίες «Μακεδονικός γάμος» «Εκδρομή», «Όλα είναι δρόμος», «Όσα είπαμε παλιά ισχύουν» και «Digger».
Οι εργασίες του 36ου Συνεδρίου ξεκινούν την Παρασκευή 16/6/2023, 5:30 μ.μ., στο Κιλκίς και περιλαμβάνουν:
Παρουσίαση των βιβλίων «Φωτεινό σκοτάδι. Κείμενα για τον κινηματογράφο» (εκδόσεις Πατάκη, 2020) του Αχιλλέα Κυριακίδη με ομιλητή το Γιάννη Σμοΐλη και «Στην οθόνη του μυαλού μου» (εκδόσεις Αιγόκερως, 2023) του Γιάννη Σμοΐλη με ομιλητές το Στάθη Βαλούκο και το Χρήστο Σκυλλάκο.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, ο Υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τέχνης» Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας Κιλκίς, Όμηρος Κοντός, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φραγκούλης και ο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Δημήτρης Καλαντίδης.
Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Αχιλλέα Κυριακίδη (Συγγραφέα, Μεταφραστή, Σκηνοθέτη) με ομιλητές τους Γιάννη Σμοΐλη Δημοσιογράφο, Κριτικό κινηματογράφου και Τέλλο Φίλη Συγγραφέα και προβολή των μικρού μήκους ταινιών Nebraska (Αχιλλέας Κυριακίδης, Ελλάδα, 2008, 20΄) και Ιδιότητες του 2 (Αχιλλέας Κυριακίδης, Ελλάδα, 2012, 15΄) και για τον Βασίλη Κεχαγιά (Κριτικό κινηματογράφου) με ομιλητή τον Δημοσθένη Ξιφιλίνο Κριτικό κινηματογράφου, Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Προβολή της ταινίας Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου (Ελλάδα/Γερμανία/Βόρεια Μακεδονία, 2022, 118΄). Στην προβολή θα παρευρίσκεται η σκηνοθέτης της ταινίας Ασημίνα Προέδρου. Εισηγητής ο Κριτικός κινηματογράφου, Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Καρδερίνης με θέμα: «Η μουσική πίσω από τις θημωνιές».
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται το Σάββατο 17/6/2023, 10:00 π.μ. και περιλαμβάνουν:
Εισηγήσεις - συζητήσεις από το Συγγραφέα και Σεναριογράφο, Στάθη Βαλούκο με θέμα: «“Τα θεμέλιά μου στα βουνά”. Εθνικοί και λαϊκοί αγώνες στα βουνά της Μακεδονίας».
Τον Κριτικό κινηματογράφου και Δημοσιογράφο Στράτο Κερσανίδη με θέμα: «Μακεδονικές λίμνες, ιστορία και κινηματογράφος».
Το Συγγραφέα και Σκηνοθέτη, Γιάννη Σολδάτο με θέμα: «Ο επί γης τα ύδατα κρεμάσας. Λίμνες και ποτάμια της Μακεδονίας σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου».
Την Επίκουρο Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου με θέμα: «Οι χώροι κτίζουν τις δικές τους ιστορίες μέσα από τις εικόνες. Η διαχρονική σχέση του θεατή με τον μακεδονικό χώρο μέσα από τις ταινίες».
Τον Κινηματογραφιστή και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, Γιώργο Φρέντζο με θέμα: «Μακεδονική Γη, παλέτα χρωμάτων και συναισθημάτων (μέσα από μνήμες και καρέ)».
Την Αν. Προϊσταμένη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιστορικός κινηματογράφου, Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λίνα Μυλωνάκη με θέμα: «Το τοπίο της Κεντρικής Μακεδονίας ως εργαλείο υποστήριξης και προώθησης οπτικοακουστικών παραγωγών».
Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Βασίλη Κεχαγιά με θέμα: «Το μακεδονικό τοπίο στον Τάκη Κανελλόπουλο».
Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Θωμά Λιναρά (Κριτικό κινηματογράφου) με ομιλητή τον Κριτικό κινηματογράφου Νότη Φόρσο και για τον Μισέλ Δημόπουλο (Κριτικό κινηματογράφου, Υπεύθυνο ξένου προγράμματος στην ΕΡΤ, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) με ομιλητές τον Κριτικό κινηματογράφου, Θωμά Λιναρά και το Συγγραφέα και Σκηνοθέτη, Γιάννη Σολδάτο.
Μουσική από τον κινηματογράφο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ πλήκτρα, σαξόφωνο
Το 36ο Συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή 18/6/2023 στη Θεσσαλονίκη:
Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
«Βγαίνω στο φως. Μια βιωματική πορεία στα μονοπάτια του ελληνικού κινηματογράφου». Υλοποίηση από την Ομάδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΛΙΔΑΚΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΚΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ) του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 12:00 μ.μ.
Προβολή της ταινίας Λούλου - Το κουτί της Πανδώρας / Die Büchse der Pandora (Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ, Γερμανία, 1929, 133΄).
Βωβός κινηματογράφος με μουσική επιτόπου ειδικά γραμμένη για την ταινία, σε επετειακή έκδοση 1993-2023 (ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ σύνθεση, πιάνο - ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΛΛΑΙΟΥ αφήγηση, τραγούδι, φωνητικά).
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.