Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Τα νέα του υποψηφίου βουλευτή Κιλκίς, Παύλου Τονικίδη (13/5/2023)

Δελτίο τύπου υποψηφίου βουλευτή Κιλκίς, Παύλου Τονικίδη
Δήλωση για την 
παγκόσμια η Ημέρα των Νοσηλευτών
Στις 12 Μαΐου, γιορτάζεται παγκόσμια η Ημέρα των Νοσηλευτών, σε ανάμνηση της γέννησης της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, της γυναίκας που ήταν πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο κοινωνικής αναμόρφωσης και που έδωσε στον κόσμο να καταλάβει την αξία του έργου των νοσηλευτών στον χώρο της υγείας.

Η Νοσηλευτική από αρχαιοτάτων χρόνων χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και αλτρουιστικής προσφοράς για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε επιστήμη, και σήμερα οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο πυλώνα στήριξης στα σύγχρονα συστήματα Υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης και παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στον σωματικό και ψυχικό του πόνο. Κινούνται με γνώμονα τη φροντίδα υγείας και επίκεντρο τον άνθρωπο. Συμβάλλουν στην πρόληψη με την αγωγή και την προαγωγή υγείας και φυσικά στην περίθαλψη και αποκατάσταση του ασθενή.

Για να πετύχουν στο λειτούργημά τους απαιτούνται χρόνια σπουδών, πρακτική εξάσκηση, και εργασία σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες καθημερινά, κάθε ώρα, κάθε μέρα του χρόνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα που καθιερώθηκε προς τιμήν τους είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η παγκόσμια κοινότητα για να αναγνωρίσει το μέγεθος της προσφοράς τους.

Αλλά ειδικά σήμερα, μετά από μια πανδημία που απέδειξε πως η επένδυση στην Υγεία ποτέ δεν είναι αρκετή, είναι φανερό πως ο ρόλος της νοσηλευτικής πρέπει να αναβαθμιστεί. Ιδίως στην χώρα μας, όπου η έλλειψη υποδομών στην Δημόσια Υγεία οδήγησε σε ρεκόρ θανάτων παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι νοσηλευτές , από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία, συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας, παρά την έλλειψη κρατικής μέριμνας αφού στην χώρα μας αναλογούσαν μόλις 3,3 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/ 1.000 κατοίκους.

Χρέος της πολιτείας τώρα είναι να ανταμείψει τους νοσηλευτές δημιουργώντας ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπου η Υγεία θεωρείται εμπορικό προϊόν και προωθούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για την υλοποίηση της επίλυσης διαχρονικών προβλημάτων και αιτημάτων αναβάθμισης και καταξίωσης του νοσηλευτικού επαγγέλματος ικανοποιώντας τα πάγια αιτήματα του κλάδου. Και με ένα σύνολο δράσεων θα προωθήσει την θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση, θα προχωρήσει σε προσλήψεις και θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών.

Περιοδείες στην Παιονία

Βρεθήκαμε χθες το πρωί σε Στάθη, Κάλπη, Φιλυριά και Γερακώνα, ενώ το απόγευμα επισκεφθήκαμε την Γρίβα. Ολοκληρώσαμε τη περιοδεία μας με μια ζεστή και γεμάτη παλμό και πάθος ομιλία-συζήτηση στην Γουμένισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.