Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Γιώργος Λακόπουλος: Ειρήνη Αγαθοπούλου, ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική - Μια στάση εδώ!


Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
«Έχει όλες τις αρετές που απεχθάνονται και κανένα από τα ελαττώματα που θαυμάζουν». Ουίνστον Τσόρτσιλ
Αν κάποιος έπρεπε να ζωγραφίσει τον ιδανικό υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την κάλπη του προσεχούς Μαΐου, η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου από το Κιλκίς, θα ήταν ίσως το καλύτερο μοντέλο του. Εχει ακριβώς ότι απαιτείται στη σύγχρονη προοδευτική πολιτική.

Είναι 38 ετών, με σπουδές φαρμακοποιού, δυο μεταπτυχιακά, τέσσερις – αριθμός: 4!- ξένες γλώσσες, αποκατεστημένη επαγγελματικά, έχει δράση στην Αριστερά από φοιτήτρια, είναι μέλος της απερχόμενης Βουλής. 

Επίσης 3η νεότερη βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου αφού στα 26 της μετείχε και στη Βουλή του 2012- η πρώτη αριστερή βουλευτίνα στο νομό της, έχει θητεύσει σε… φορείς και κινήματα ισότητας και … δεν είναι παντρεμένη με το αξίωμά της.

Ερώτηση: έχει πολλούς με αυτό ο βιογραφικό- ιδίως γυναίκες- ο ΣΥΡΙΖΑ; για να μην επεκταθούμε στα άλλα κόμματα. Πρωτίστως έχει πολλά πολιτικά στελέχη που επιλέγουν να μην πάρουν μέρος στις εκλογές, αν δεν καλύπτονται επαρκώς από τα συμφραζόμενα και τα προσωπικά τους κριτήρια;

Πόσοι νέοι πολιτικοί, θα πήγαιναν στα κομματικά όργανα, σεμνά και χωρίς θόρυβο, για να ζητήσουν το εξής:

-«Να μου δοθεί η δυνατότητα να μην υπηρετήσω από την πρώτη γραμμή – δηλαδή ως υποψήφια – μια επιλογή με την οποία δεν συμφωνώ».
Ετσι αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς. Άφησε όμως μια παρακαταθήκη ήθους και πολιτικού υποδείγματος:

- «Δεν με ενδιαφέρει με την παρουσία μου ούτε να ξεπλένω ούτε να υπερασπιστώ ονόματα που έχουν συνδεθεί με συμπεριφορές και πρακτικές, στις οποίες το κόμμα μας μια ζωή ήταν απέναντι».

Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή Αριστερά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Δεν έχει σημασία ποιους ακριβώς εννοεί- αν πρόκειται για πρόσωπα. Οσοι πρέπει να γνωρίζουν, το γνωρίζουν - εγκαίρως.


Είναι πολιτική με κριτήρια και διαχωρισμός θέσης με κανόνες. Είτε πρόκειται για «τοπική διαπλοκή», είτε για προβολή σε προβεβλημένες κεντρικές φιγούρες, που κάθε άλλο παράδίνουν αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ ,μετέχοντας στα ψηφοδέλτιά του.

Η διαχείριση εκ μέρους της απερχόμενης βουλευτίνας, έγινε με τρόπο που αφήνει το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος στο κόμμα της. Μηδενικό δεν μπορεί να είναι, όταν αποχωρεί υποψήφια με αυτό το προφίλ.

Η απόσυρση της Αγαθοπούλου ανοίγει ένα κεφάλαιο που δεν έχουν αγγίξει ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ: την εγγενή αδυναμία τους, ως κόμμα, να αξιοποιήσουν πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στις γραμμές τους, με το ιδιαίτερο προσωπικό, ιδεολογικό και πολιτικό φορτίο τους- και με αξιακούς κώδικες.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η σπουδαία τραγουδίστρια Καλλιόπη Βέττα - θα μπορούσε να την πει κάποιος« Φαραντούρη της σημερινής Αριστεράς» - κέρδισε το 2019 την μοναδική έδρα του κόμματος στην Κοζάνη, αφήνοντας πίσω τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές.
Ωστόσο ποτέ δεν αξιοποιήθηκε το κεφάλαιό της καλλιτεχνικής παρουσίας της, που υπερβαίνει την εκλογική της περιφέρεια, στην οποία κρατάει πάντα τα ηνία.

Άλλη περίπτωση στην Εύβοια, ο γιατρός Συμεών Κεδίκογλου- υπόδειγμα προσωπικού ήθους- που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον «έκρυψαν», γιατί δεν προήλθε από παρθενογένεση- σαν να είναι ο μόνος πρώην βουλευτής του και υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Ο βιολόγος- περιβαλλοντολόγος και βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, που δίνει καθημερινά εξετάσεις πολιτικής πληρότητας. Ο επίσης βουλευτής στο τροχιοδεικτικό Ηράκλειο, πολιτικός μηχανικός Χάρης Μαμουλίδης, με ισχυρό βιογραφικό.

Πολλοί ακόμη «ών ουκ έστιν αριθμός»- έμειναν ως τώρα στις πίσω γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σκιά προβεβλημένων στελεχών με ένσημα κυρίως σε φράξιες και ατυχείς επιλογές – που σταδιοδρομούν στα μίντια και την ίντριγκα και όχι στον κλάδο τους.

Υπάρχει πολύς κρυμμένος θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ- περισσότερος από την εποχή που ανέδειξε κυρίως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πρόσωπα με διεθνή απήχηση, όπως ο μαχόμενος βιολόγος Γρήγορης Γεροτζιάφας, που δεν διεκδίκησε, με τις δάφνες της Σορβόννης , τον διορισμό του στη Βουλή, αλλά υποδειγματικά θα παλέψει για την έδρα στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής, στην Α Θεσσαλονίκης.

Ομοίως στην μονοεδρική της Κεφαλονιάς, ο Νίκος Φαραντούρης, με διεθνή καριέρα στο Δίκαιο, τα οικονομικά και την Ενέργεια. Στο ίδιο υπόδειγμα ανήκει η ανερχομένη στο διεθνές στερέωμα στην ειδικότητά της Διάνα Βουτυράκου, που πολιτεύεται στη Δυτική Αττική.

Όπως και άλλοι αξιόλογοι και λαμπεροί νέοι σε διάφορες περιφέρειες.

Υπάρχουν επίσης στην πολιτική μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ, δοκιμασμένα «μεγάλα βιογραφικά» όπως η καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, που κομίζει την γνώση του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ και τη λάμψη της επιστήμης της. Ή ο Στέφανος Τζουμάκας, εμβληματική μορφή της γενιάς του Πολυτεχνείου, ακέραιος και ασυμβίβαστος- με την πείρα του πρωταγωνιστή στο ιδρυτικό ΠΑΣΟΚ και του μέλους των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη.

Πίσω από τη βιτρίνα, κάτω από ονόματα που αραχνιάζουν στη μαρκίζα του- κομματικού- ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό προσωπικό που έχει στη διάθεση του ο Αλέξης Τσίπρας επαρκεί για τρεις κυβερνήσεις. Αυτοί είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ , ως άξονα της προοδευτικής κυβέρνησης.

Αν το τελικό ερώτημα, είναι με ποιους θα υλοποιήσει όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα του και τις διακηρύξεις του, υπάρχει απάντηση: με όσους κάνουν πολιτική μετά από την καριέρα και όχι καριέρα στην πολιτική, με όσους έχουν τιμήσει την πολιτική εμπράκτως και με όσους κρατάνε την επόμενη μέρα στα χέρια τους. Αυτό είναι το τρίπτυχο των τριών γενεών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλους τόσους σαν αυτούς, που μπορεί να βρει ο Τσίπρας εκεί έξω στην κοινωνία. Φωτεινά πρόσωπα που ανοίγουν το «τάμπλετ» και πιάνουν κουβέντα με τον πλανήτη και το μέλλον .

Επίλογος. Η Ειρήνη Αγαθοπούλου δεν θα συνεχίσει στην επόμενη Βουλή. Εδωσε όμως την ευκαιρία να κοιτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον μεγάλο καθρέφτη του -και να μην δεν «ένα πρόσωπο γνωστό» που τραγουδούσε ο Σιδηρόπουλος..

Να δει πολλά νέα πρόσωπα, από τον κόσμο της εποχής και όχι από τον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου. Αυτό συνιστά άυλη προσφορά της φαρμακοποιού από το Κιλκίς, στο κόμμα της και στη γενιά της…


(Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.