«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Η μεγάλη, διπλή γιορτή του Έθνους εκπέμπει μηνύματα πίστης, ελπίδας, ενότητας, ομοψυχίας και αλληλεγγύης.
Η εθνική μας μνήμη είναι η πεμπτουσία της ύπαρξής μας, είναι το θησαυροφυλάκιο των ελπίδων μας από γενιά σε γενιά. Χωρίς αμφιβολία, η Επανάσταση του 1821 είναι το πιο σημαντικό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς πυροδότησε μία σειρά από ζυμώσεις που οδήγησαν στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους .
Ο αγώνας των Ελλήνων το 1821 για την Ελευθερία, μας κάνει εθνικά υπερήφανους.
Σήμερα ευλαβικά τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που με τη θυσία τους μάς χάρισαν το υπέρτατο αγαθό, την Ελευθερία.
Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του ‘21. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει και μας καθοδηγεί.
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες
Χρόνια πολλά Ελλάδα ».
Η Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, εννέα χρόνια πεισματικού αγώνα, θυσίας και αίματος, μέσα σ’ ένα περίπλοκο κοινωνικό σκηνικό, ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 1821 με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία και ολοκληρώθηκε με την τελευταία νίκη του αγώνα στις 12 Σεπτεμβρίου 1829, στην Πέτρα Βοιωτίας, υπό την ηγεσία του Δημητρίου Υψηλάντη.
Μελετώντας την Ελληνική επανάσταση, βλέπουμε ότι οι πρόγονοί μας εξεγέρθηκαν κατά των Τούρκων με την απόφαση, να αποτινάξουν τον τυραννικό ζυγό και να αποκτήσουν την ελευθερία τους ή να πεθάνουν. Την απόφαση αυτή, πήραν οι Έλληνες στηριζόμενοι μονάχα στις δικές τους δυνάμεις. Ξεσηκώθηκαν και ανέλαβαν ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο αγώνα, χωρίς να καλοσκεφτούν τις δυσκολίες που θα συναντούσαν. Οι χτεσινοί ραγιάδες επαναστάτησαν κακοντυμένοι, ξυπόλητοι και σχεδόν άοπλοι. Έχοντας πολλές φορές για όπλα τα γεωργικά τους εργαλεία, ορμούσαν κατά του εχθρού και έδωσαν στον κόσμο παραδείγματα απαράμιλλης ανδρείας, θάρρους και αυτοθυσίας, σε στεριά και σε θάλασσα.
Στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας και ενώ η επανάσταση δεν πήγαινε καθόλου καλά, συζητείται η πρόταση να αναλάβει αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, διότι ήταν ο καταλληλότερος για τη θέση αυτή. Όλοι τότε σκέφτονται και συζητούν ποια θέση θα πάρει ο Ανδρέας Ζαΐμης, επειδή ένα χρόνο πριν ο Καραϊσκάκης ήταν αυτός που είχε λεηλατήσει το σπίτι του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Όταν ο Ζαΐμης είδε ότι όλοι τον κοιτούσαν πήρε τον λόγο πρώτος και είπε:
«Κύριοι ο καθένας από σας ξέρει ότι ο Καραϊσκάκης είναι επαχθείς σε μένα, επειδή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου είναι αυτός που λεηλάτησε την περιουσία μου. Γνωρίζω όμως ότι τα συμφέροντα της πατρίδας υπηρετούνται με τον διορισμό του στην αρχιστρατηγία της Στερεάς Ελλάδας και για αυτό πρώτος δίνω την ψήφο μου». Στη συνέχεια αγκάλιασε τον Καραϊσκάκη και τον φίλησε.
Στιγμές μεγαλοσύνης και θαυμασμού καθώς και οδοδείκτης για κάθε ηγεσία.
Χρόνια πολλά.
Μήνυμα Δημάρχου Παιονίας
"Η 25η Μαρτίου αποτελεί εμβληματική ημερομηνία για τον απανταχού ελληνισμό, καθώς αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την αφετηρία της εθνικής απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό.
Σήμερα, εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που συνδέεται άρρηκτα στην συνείδησή μας με τον ιερό αγώνα των ηρώων της ελληνικής επανάστασης για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Με σεβασμό και υπερηφάνεια τιμούμε τους ήρωες του ’21 και εκπέμπουμε μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής αυτοπεποίθησης.
202 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης δοξάζουμε την ιερή παρακαταθήκη των ηρώων αγωνιστών του 1821, διαποτίζοντας την ψυχή μας με τις αρετές της αλληλεγγύης, της αγάπης, του σεβασμού της ελευθερίας, της δημοκρατίας για να πορευθούμε όλοι μαζί να δώσουμε μάχες της σύγχρονης εποχής μας.
Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία, το δίδαγμα του 1821 να αποτελέσει κύριο οδηγό στα δημιουργικά βήματα όλων μας.'"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.