Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Φραγγίδης: Χωρίς στελέχωση του ΕΣΥ, η ανακουφιστική φροντίδα θα μείνει στα χαρτιά

Δείτε τα βίντεο των ομιλιών ΕΔΩ
Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».


Αρχικά επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ανακουφιστική φροντίδα στη χώρα μας και είναι θετικό που έρχεται ένα νομοσχέδιο που θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη λειτουργία της, έστω και καθυστερημένα, όπως ανέδειξε με ερώτηση στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Είναι γνωστό ότι έχει προηγηθεί μια ολοκληρωμένη εργασία που διήρκεσε από το 2018 μέχρι το 2020 και διεξήγαγε η Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σ. Νιάρχου.

Η ολιστική αντιμετώπιση των ενήλικων και ανήλικων ασθενών, που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και η ανακούφιση του αισθήματος του «υποφέρειν» των ιδίων και των οικογενειών τους καθόλη τη διάρκεια της ασθένειας και την περίοδο του πένθους, αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα είναι ελλιπείς και αποσπασματικές και δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες της χώρας μας, που εντείνονται με τη γήρανση του πληθυσμού και την πανδημία. Υπάρχουν ελάχιστα προγράμματα και δομές εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας. Δυστυχώς, πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπηρεσίες είτε κατ’ οίκον είτε σε κλινικές ή κέντρα αποκατάστασης, έχουν όσοι διαθέτουν οικονομική άνεση.

Ο κ. Φραγγίδης, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη δημοσίων και ιδιωτικών Δομών Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (ΔΑΦΑ), κάτι που για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, με κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Οι ΔΑΦΑ στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα που παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα.

Χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΣΥ, η Ανακουφιστική Φροντίδα θα μείνει στα χαρτιά, όσον αφορά στον δημόσιο τομέα. Με την πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τον μειωμένο προϋπολογισμό για λοιπές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, την εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού, τις ανισότητες ανάμεσα στις υγειονομικές δομές του κέντρου και της περιφέρειας, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι ΔΑΦΑ. Η ίδια η πολιτική της ΝΔ, με κορωνίδα το νομοσχέδιο για την ιδιώτευση των γιατρών του ΕΣΥ και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αντιστρατεύεται όσα επιδιώκει το παρόν νομοσχέδιο.

Επιπλέον, ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας των ΔΑΦΑ με τις υφιστάμενες δομές και την κατάλληλη αξιοποίηση των εργασιών της προηγούμενης Εθνικής Επιτροπής. Επίσης, σημείωσε ότι είναι σημαντική η ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων για να συνεχιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άρθρο 61, που ικανοποιεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για συμπερίληψη των μαιών/μαιευτών και των επισκεπτών/τριών υγείας στη ρύθμιση για τη δυνατότητα διορισμού σε νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, επαγγελματιών υγείας που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και είναι θετικό που προστέθηκαν και άλλες ειδικότητες. Σημείωσε ότι το υπουργείο θα πρέπει να δει επίσης τα θέματα των οδοντιάτρων, τη στελέχωση των θέσεων τους στο ΕΣΥ και την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τους.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την πανδημία, είπε ότι συνεχίζεται η ίδια ατελέσφορη πολιτική της αντιμετώπισης μεγάλων προβλημάτων με πρόχειρες λύσεις. Μετακινήσεις – ανακύκλωση υφιστάμενου προσωπικού, παρατάσεις συμβάσεων ΙΔΟΧ που καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κάθε παράταση σε σύμβαση εργασίας είναι καλή αλλά δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Για τους επικουρικούς είπε, ότι θα έπρεπε να ανανεωθεί η σύμβασή τους για έναν χρόνο.

Καυτηρίασε την συνέχιση των κατά παρέκκλιση διαδικασιών και των απευθείας αναθέσεων για προμήθειες. Μετά από 3 χρόνια πανδημίας, δεν μπορεί να επικαλείται έκτακτες συνθήκες για να εφαρμόζει κατά παρέκκλιση διαδικασίες, χωρίς κανέναν απολογισμός και κοινωνική λογοδοσία, που ενισχύουν την αδιαφάνεια. Η κυβέρνηση δεν εννοεί να αντιληφθεί το δίδαγμα της πανδημίας για ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και ετοιμότητα απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή.

Σε σχέση με το άρθρο 77 για τον αερολιμένα Ηρακλείου, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καταγραφή των εργασιών μέσα στη σύμβαση και ζήτησε την τεχνική έκθεση του ανεξάρτητου μηχανικού και την έγκριση της Υ.ΠΑ.

Τέλος, αναφερόμενος στο Market Pass, είπε ότι πρόκειται για προεκλογικό επίδομα, που προφανώς δεν αντισταθμίζει τη διπλή αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων φόρων κατανάλωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μισθωτοί του Δημοσίου και συνταξιούχοι δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία πρόνοια της κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία μέριμνα για έλεγχο της αγοράς. Οι τιμές στα είδη διατροφής βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκατριών ετών και ξεπερνούν κατά πολύ τον γενικό πληθωρισμό. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να υιοθετήσει άμεσα τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη χώρα μας μέχρι τώρα υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, γι’ αυτό είμαστε κατ’ αρχήν θετικοί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που επιχειρεί να θεσπίσει ένα πλαίσιο για τη λειτουργία της.

Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών και σε πρωτοβάθμιο και σε δευτεροβάθμιο και σε τριτοβάθμιο επίπεδο, αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Η παρούσα νομοθετική ρύθμιση έρχεται μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή, γεγονός που εμείς το είχαμε επισημάνει, αφού έχουμε καταθέσει δύο φορές σχετικές ερωτήσεις, μία τον Σεπτέμβριο του ‘22 και μία το Νοέμβριο του ’22.

Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής βρεφών, εφήβων και ενηλίκων που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, καθώς και των οικογενειών τους μέσω της πρόληψης και ανακούφισης του αισθήματος του «υποφέρειν», απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση προϋποθέτει έγκυρη διάγνωση, σωστή αξιολόγηση και θεραπεία του πόνου και άλλων σωματικών ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων. Οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας παρέχονται από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης της νόσου μέχρι την κατάληξη του ασθενούς, εφόσον η πορεία της νόσου δεν είναι καλή. Αφορούν, βέβαια, όχι μόνο τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και τις οικογένειές τους και τα οικεία τους πρόσωπα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειας, αλλά και την περίοδο του πένθους.

Περίπου 37% των αναγκών για ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 63% καρδιαγγειακά νοσήματα, ΧΑΠ, φυματίωση, HIV, διαβήτη και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αρκετά πίσω στον τομέα αυτό, αφού υφίστανται μόνο ελάχιστα προγράμματα για την εξειδικευμένη ανακουφιστική φροντίδα και κάποιες δομές, όπως η Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» στο Αρεταίειο και τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Γαλιλαία, Μέριμνα Και Νοσηλεία.

Κάποιες άλλες δομές, όπως οι ογκολογικές κλινικές και ιατρεία πόνου παρέχουν αποσπασματικές υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.

Ταυτόχρονα οι ανάγκες στη χώρα μας είναι μεγάλες και έχουν ενταθεί μετά την έλευση της πανδημίας. Σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα της Eurostat στην Ελλάδα ένα ποσοστό της τάξεως του 24,3% αναφέρει ότι πάσχει από κάποια χρόνια πάθηση ή έχει ένα πρόβλημα υγείας που κρατάει για καιρό.

Η χώρα μας, ως πρωταθλήτρια στη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σαφές ότι θα έχει διαρκή αύξηση των χρονίως πασχόντων και συνεπώς αυξανόμενες ανάγκες για ανακουφιστική φροντίδα. Υπολογίζεται ότι περίπου δεκαπέντε χιλιάδες ασθενείς την ημέρα χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα. Περισσότεροι από το 95% εξ αυτών θα μπορούσαν να λάβουν βέβαια τη φροντίδα στο σπίτι τους και μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 3,5% χρειαζόταν να νοσηλευτεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, χρειάζονται πεντακόσιες κλίνες για νοσηλεία ασθενών, ενώ εμείς διαθέτουμε μόνο εννιά, και για τις ανάγκες της κατ’ οίκον φροντίδας θα πρέπει να συσταθούν περίπου τριακόσιες μονάδες, με την καθεμία να εξυπηρετεί πενήντα ασθενείς.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας μέχρι τώρα πρόσβαση στις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας έχουν όσοι διαθέτουν την οικονομική άνεση, είτε πρόκειται για υπηρεσίες κατ’ οίκον, είτε σε κλινικές, είτε σε κέντρα αποκατάστασης.

Αν και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεσμοθετεί το πλαίσιο, δεν φαίνεται να διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη των δημοσίων και ιδιωτικών δομών ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών, κάτι που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα, όπως προτεραιότητα αποτελεί και η δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς με την κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαφορετικά, όφελος από τη συγκεκριμένη νομοθέτηση θα έχει μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Χωρίς επαρκή στελέχωση του ΕΣΥ η ανακουφιστική φροντίδα είναι μάλλον μια ωραία έκθεση ιδεών, που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, τουλάχιστον από τον δημόσιο τομέα.

Η μέχρι τώρα πολιτική της Κυβέρνησης, με κύριο χαρακτηριστικό την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα επιδιώκει το νομοσχέδιο και συνεπώς το πιθανότερο είναι να αποτελέσουν ένα ωραίο προεκλογικό αφήγημα.

Οι δομές ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών είναι δομές που στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα, πράγμα που σημαίνει προσλήψεις, κάτι που εσείς, κυρία Υπουργέ, δεν πραγματοποιήσατε ούτε την περίοδο με τις μεγάλες ανάγκες της πανδημίας.

Η σκληρή πραγματικότητα στην υγεία είναι ότι έχουμε ένα κουρασμένο, υποχρηματοδοτημένο, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές σύστημα. Οι παραιτήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται. Το “brain drain” καλά κρατεί. Το σύστημα υγείας αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Το προσωπικό των δημοσίων δομών του εθνικού συστήματος υγείας έχει μειωθεί. Ο προϋπολογισμός δαπανών για λοιπές παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ διαρκώς μειώνεται.

Είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι δομές ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών με τέτοια δεδομένα; Εδώ δεν έχουμε αναισθησιολόγους να κάνουμε χειρουργεία και άλλες ειδικότητες για να μπορέσουν οι κλινικές να εκτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες, κι εμείς μιλάμε για τη δημιουργία δομών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας. Μιλάμε για ανακουφιστική φροντίδα. Μήπως να λάβετε υπόψη σας ότι η υποστελέχωση έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε πραγματική επαγγελματική εξουθένωση και πρέπει σαφέστατα να ασχοληθείτε βαθύτερα προνοώντας για τη δική τους ανακούφιση και ψυχική ενδυνάμωση;

Έχετε αντιληφθεί φαντάζομαι, και διά της εμπειρίας αλλά και από τα αποτελέσματα της μελέτης Λύτρα, τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ των υγειονομικών δομών του κέντρου και της περιφέρειας. Πώς θα δημιουργήσετε αξιόλογες και επαρκείς δομές ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών στην περιφέρεια, αν το σύστημα εκεί υπολειτουργεί; Πώς θα καλύψετε τους ασθενείς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές;

Η Κυβέρνηση πριν λίγες μέρες νομοθέτησε την ιδιώτευση των γιατρών του ΕΣΥ και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής σας και είναι αποκαλυπτικό της στρατηγικής και της στοχοθεσίας σας στην υγεία.

Θα ήθελα να επισημάνω, σε σχέση με τις αυτόνομες δομές που θα δημιουργηθούν για την ανακουφιστική φροντίδα, ότι είναι σημαντικό να συνεργάζονται με τις υφιστάμενες δομές, που διαθέτουν τεχνογνωσία σε πεδία ανακουφιστικής φροντίδας, όπως είναι τα ιατρεία πόνου των νοσοκομείων και οι ογκολογική κλινικές και επίσης να αξιοποιηθεί το ειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουμε.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι κύρια χαρακτηριστικά των δομών ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών είναι η διεπιστημονικότητα και η παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας. Θα είναι χρήσιμο λοιπόν να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα δεδομένα της μελέτης σκοπιμότητας που εκπόνησε η προηγούμενη εθνική επιτροπή για την ανακουφιστική φροντίδα και το εθνικό σχέδιο δράσης που κατάρτισε.

Επίσης θα πρέπει να ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι ήδη λειτουργούσες δομές. Χαίρομαι που με το άρθρο 61 ικανοποιείτε το αίτημά μας, που καταθέσαμε σε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, για τη συμπερίληψη των μαιών, μαιευτών, επισκεπτών και επισκεπτριών υγείας στη ρύθμιση για τη δυνατότητα διορισμού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας του εθνικού συστήματος υγείας επαγγελματιών υγείας που είναι άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις. Είναι θετικό που προσθέσατε και άλλες ειδικότητες.

Επίσης θα πρέπει να δείτε τα θέματα των οδοντιάτρων, τη στελέχωση των θέσεων στο ΕΣΥ και την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τους.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την πανδημία είναι η πολλοστή φορά που τις συζητάμε. Εξακολουθείτε την ίδια ατελέσφορη πολιτική. Αντιμετωπίζετε μεγάλα προβλήματα με πρόχειρες λύσεις, μετακινήσεις, ανακύκλωση υφιστάμενου προσωπικού, παρατάσεις συμβάσεων ΙΔΟΧ, που καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Φυσικά, κάθε παράταση σε σύμβαση εργασίας είναι καλή, αλλά δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Για τους επικουρικούς τουλάχιστον θα έπρεπε να ανανεώσετε τη σύμβασή τους για έναν χρόνο.

Εξακολουθείτε τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις για προμήθειες, όπως η παράταση της δυνατότητας ανάθεσης υπηρεσιών από τον ΕΟΔΥ για την εξέταση δειγμάτων σε ιδιωτικούς παρόχους. Μετά από τρία χρόνια πανδημίας προσπαθείτε να μας πείσετε για τις έκτακτες συνθήκες που σας αναγκάζουν να νομοθετείτε κατά παρέκκλιση διαδικασίες.

Μέχρι τώρα κανένας απολογισμός και καμία λογοδοσία. Η εν λόγω τακτική ενισχύει βεβαίως την αδιαφάνεια. Δεν εννοείτε να καταλάβετε το δίδαγμα της πανδημίας που υποδεικνύει την ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να υπάρχει και ετοιμότητα απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή.

Σε σχέση με το άρθρο 77 για τον Αερολιμένα Ηρακλείου δεν υπάρχει καταγραφή των εργασιών μέσα στη σύμβαση. Θα θέλαμε να μας προσκομίσετε την τεχνική έκθεση του ανεξάρτητου μηχανικού και την έγκριση της ΥΠΑ.

Τώρα, ερχόμενοι στο food pass, το προεκλογικό επίδομα που εξήγγειλε προχθές ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς και δεν αντισταθμίζει τη διπλή αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων φόρων κατανάλωσης.

Βέβαια θα πρέπει να πούμε πως, όπως προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε από τον Οκτώβρη να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Περίμενε λοιπόν να το κάνει όσο γίνεται πιο κοντά στην προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχει υπερπληθωρισμός κερδών, διπλάσια ή τριπλάσια από το 2019, για τα οποία η Κυβέρνηση ούτε λέει ούτε έχει πάρει καμία μέριμνα για έλεγχο της αγοράς.

Να πούμε πως όπως προκύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε από τον Οκτώβρη να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Περίμενε, λοιπόν, να το κάνει όσο πιο κοντά γίνεται στην προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης.

Υπάρχει υπερπληθωρισμός κερδών. Είναι διπλάσια ή τριπλάσια από το 2019 και η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία μέριμνα για έλεγχο της αγοράς. Οι τιμές στα είδη διατροφής βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκατριών ετών και ξεπερνούν κατά πολύ τον γενικό πληθωρισμό. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 15%, με ορισμένα είδη μάλιστα, όπως γαλακτοκομικά και έλαια να φτάνουν έως το 25,3%. Γι’ αυτόν τον λόγο αποτελεί εμπαιγμό το «10% πληθωρισμός, 10% επιστροφή», που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, ειδικά για την προεκλογική περίοδο. Το food pass, απορροφώντας ένα μικρό μόνο μέρος του πληθωρισμού, λειτουργεί σαν ασπιρίνη και καταδεικνύει την αποτυχία του πολυδιαφημισμένου, πλην όμως τρύπιου «καλαθιού του νοικοκυριού». Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να υιοθετήσει άμεσα τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.

Με το εισοδηματικό όριο δε των 24 χιλιάδων ευρώ μένουν έξω εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και μεταξύ αυτών η κατηγορία με 1.000 ευρώ σύνταξη κύρια και επικουρική, δηλαδή με ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ. Αυτή η κατηγορία δεν παίρνει ούτε την ενίσχυση των 250 ευρώ. Επίσης αυτή η κατηγορία δεν έχει όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς η κλίμακα ξεκινάει από τα 12 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η κατηγορία στην πλειονότητά της δεν θα πάρει την αύξηση του 7,75%, επειδή έχει προσωπική διαφορά.

Πρόσθετα, υπάρχουν χιλιάδες πολίτες μισθωτοί του δημοσίου και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία πρόνοια της Κυβέρνησης και υφίστανται τις απώλειες του εισοδήματός τους από τον πληθωρισμό και τους αυξανόμενους φόρους κατανάλωσης.

Ο κύριος Πρωθυπουργός προπαγανδίζει τον πίνακα του «Economist» που αναδεικνύει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη. Αποκρύπτει, όμως, συστηματικά τον πίνακα των ανισοτήτων και τον πίνακα των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, που κατατάσσονται προτελευταίοι. Ειδικά, όσοι δε έχουν πρόσβαση στο TAXIS με αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να πληρώνουν ένα ποσό για να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις. Είναι σωστό που εντάσσετε το ΚΕΠ στη διαδικασία χορήγησης επιδόματος.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.