Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Τα νέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (15/12/2022)

Αποφάσεις στήριξης αγροτών από τον ΕΛΓΑ μετά από πρόταση του ΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς συνεργάστηκε χθες με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, στον οποίο, στο πλαίσιο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών τα οποία δοκιμάζονται από την κρίση, υπέβαλε τις ακόλουθες δύο προτάσεις:

α) τη διόρθωση της τιμής αποζημίωσης των επιτραπέζιων σταφυλιών Α’ κατηγορίας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) Ηρακλείου στην Δήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής (Δ.Κ.Ε.) 2022 λόγω σφάλματος υπολογισμού από τις Υπηρεσίας του ΕΛΓΑ, από την εμφανιζόμενη τιμή 0.55 €/κιλό στην πραγματική τιμή των 0.62€/κιλό.

β) κατά την είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον ΕΛΓΑ μέσω τραπεζών, μετά από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, το υπόλοιπο του εκάστοτε Καταθετικού Λογαριασμού των αγροτών μετά τη χρέωση (είσπραξη του ποσού της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς) να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 250 ευρώ(€), αντί 20 € που ήταν μέχρι σήμερα.

Οι προτάσεις του Υπουργού κ Γιώργου Γεωργαντά υιοθετήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) του ΕΛΓΑ και θα εφαρμοστούν αμέσως.

Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει εμπράκτως την κοινωνική της ευαισθησία και τον σεβασμό της στον κόπο των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών.

Απόφαση Γεωργαντά για τρίμηνη παράταση της υποχρέωσης δήλωσης αποθεμάτων

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά (14/12/22), οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 87 του ν.4916/2022 (Α’65), καθώς και όσες εξειδικεύτηκαν με την υπ’ αριθμ. 1368/01.04.2022 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» (Β’1549), παρατείνονται για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης του ΥπΑΑΤ.

Η παράταση για ένα τρίμηνο των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων κρίνεται αναγκαία για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Γ. Γεωργαντάς: Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας- Οι άξονες στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική- Ομιλία επί του Προϋπολογισμού 2023

Τους δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, έχοντας ως κύρια όπλα τα 22 δις ευρώ της ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΠΑΛΥΘ, ανέπτυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Αφενός με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και αφετέρου αταλάντευτα υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο - στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ - που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής», είπε ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στις πολιτικές που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και να πετύχουμε τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης.

Το πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης αντιμετωπίζεται με το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ.

Η τάση για υγιεινά τρόφιμα καλύπτεται με το πρόγραμμα μαμούθ για βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα του μικρού κλήρου αντιμετωπίζεται με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα». Και έκανε αναφορά σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη της συνεργατικότητας, επισημαίνοντας:

Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%

Καθιερώσαμε φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία

Ψηφίσαμε νέο συνεταιριστικό νόμο

Διαμορφώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμε την αγορά όμορων εκτάσεων.

Η έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραμονή στη χώρα μας εργατών από τρίτες χώρες για μια 5ετία. Ενώ επιδοτείται και η αγορά οικίσκων για τη διαμονή τους.

Η ανάγκη για ενίσχυση αγροτικής εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται με τη λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ αγροτικού χαρακτήρα, την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος AKIS στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και την υλοποίηση, για πρώτη φορά, του προγράμματος Αγροτικών Συμβούλων, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής παραγωγής ικανοποιείται με πέντε προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ και την ένταξη στο κυβερνητικό νέφος gov.gr της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ενίσχυση των υποδομών πραγματοποιείται με το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δις για την κατασκευή φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων, τα έργα για αγροτική οδοποιία ύψους 114 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα του ΠΑΑ για μικρά αρδευτικά ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής καλύπτεται σε ένα βαθμό από τα στοχευμένα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα για τη στήριξη των παραγωγών.

Η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια αντιμετωπίζεται με το νέο πρόγραμμα Leader ύψους 236 εκατ. ευρώ.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο ρόλο του ΕΛΓΑ, με στόχο τη στήριξη των αγροτών, λέγοντας:

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης την τριετία 2020- 2022 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 734.522.194 ευρώ, ενώ προβλέπεται να πληρωθούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ. ευρώ μέχρι τις εορτές.

Εντός του 2023 θα έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί μας για τις ζημιές του 2022. Πρόκειται για μια δαπάνη που θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Επίσης έχουν πληρωθεί οφειλές προηγουμένων προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ύψους 62.657.423 ευρώ.

Για τις πυρόπληκτες καλλιέργειες διετέθησαν 20 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εντός των ημερών πρόκειται να καταβληθούν επί πλέον 15 εκατ. στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Οι καταστάσεις επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Αυτό θα συμβεί άμεσα γιατί στόχος μας είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και η διαρκής αδιατάρακτη στήριξη των παραγωγών».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία των 480 εκατ. ευρώ του Ταμείου εγγυοδοσίας και του Ταμείου Μικρών δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς η αγροτική παραγωγή αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρουν όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ (έφθασε στο 8,40% το 2021). Παράλληλα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μας για την εφετινή χρονιά αυξάνουν με ρυθμό 17% και ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζεται η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός».

Και κατέληξε λέγοντας: «Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας, με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Παρατείνεται η προθεσμία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έπειτα από εισήγηση του ΥφΑΑΤ, Σ. Κεδίκογλου

Κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, παρατείνεται έως τις 31.12.2023 η προθεσμία έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας και έγκρισης ίδρυσης και γνωστοποίησης λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, βάσει της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.4056/2012 (Α’52) όπως τροποποιήθηκε.

Σύμφωνα με την τροποποίηση: Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας ή άδεια εγκατάστασης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποχρεούνται μέχρι τις 31.12.2023 να λάβουν έγκριση ίδρυσης και έγκριση λειτουργίας ή να λάβουν έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, κατά περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και αυτές ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η έγκριση λειτουργίας ή ο φορέας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβεί σε γνωστοποίηση λειτουργίας, μετά από τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις οποίες έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές παραβάσεις, για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης.

Σημειώνεται ότι με την εν λόγω παράταση αποτρέπεται η αναστολή λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων.


Ανοίγει η πλατφόρμα των δηλώσεων για την πληρωμή έκτακτης ενίσχυσης 89 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους

Ανοίγει η πλατφόρμα για δηλώσεις κτηνοτρόφων που αφορούν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων πλήττονται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση δίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 και συγκεκριμένα από τις δράσεις:

Υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας.

Υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.

· Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 19-12-2022 έως 29-12-2022.

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 89.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Το ΥΠΑΑΤ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι οι κτηνοτρόφοι των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας καθώς επίσης και οι κτηνοτρόφοι των κλάδων πτηνοτροφίας (αυγοπαραγωγές ή/και κρεοπαραγωγές όρνιθες) και χοιροτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωμής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.

Στόχος του Μέτρου είναι η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα την μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών που οδηγεί σε μεγεθυμένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, επηρεάζοντας σημαντικά και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου.

Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως Οργανισμός Πληρωμών, πραγματοποιεί τους προβλεπόμενους ελέγχους για την επιβεβαίωση τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας και την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης ή υπεραντιστάθμισης από άλλα ενωσιακά ή εθνικά καθεστώτα με την μορφή άμεσης επιχορήγησης στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, στο πλαίσιο της στήριξης για τις δυσμενείς επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά γεωργό (κτηνοτρόφο) και προβαίνει στην διαδικασία έγκρισης (αναγνώρισης και εκκαθάρισης) της δαπάνης, διά των οργανικών μονάδων επιπέδου περιφερειακών Διευθύνσεων, οι οποίες έχουν εξουσιοδοτηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΕΓΕΠ, όπως κάθε φορά ισχύει.

Οι πληρωμές διενεργούνται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση και ανά Περιφέρεια Στήριξης, Προτεραιότητα και Περιοχή Εστίασης μετά τη δημιουργία φακέλου, εκ του μηχανογραφικού αρχείου πληρωμών του ΟΠΣΑΑ. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης, περιλαμβάνονται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

· Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr, της Διαχειριστικής Αρχής του ΣΣ ΚΑΠ www.agrotikianaptixi.gr και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr, καθώς και μέσω του συστήματος τηλεφωνικής εξυπηρέτησης αγροτών “1540” του Υπ.Α.Α.Τ. Οι ανωτέρω δικτυακοί τόποι αποτελούν βασικό εργαλείο επικοινωνίας της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ με το σύνολο των ενδιαφερομένων για το ΠΑΑ 2014-2022 και ανακοινώνεται σε αυτούς κάθε σχετική πληροφορία.


Ξεκινά το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB



Μέσα στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο «ΤαμείοΜικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» που έχει στόχο τη χρηματοδότηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς είχαν συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της HDB, Γιώργο Ζαββό και την Διευθύνουσα Σύμβουλο, Αθηνά Χατζηπέτρου στα γραφεία της HDB, όπου ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του προγράμματος και την ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος.

Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά κεφάλαια που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 2.500 αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- HDB έχει ήδη δημοσιεύσει την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Ταμείο. Επτά τράπεζες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Σημειώνεται ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εισαγάγει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους που θα ωφεληθούν, όπως:

- 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του πενταετούς δανείου

- 50% μειωμένο επιτόκιο για τα υπόλοιπα τρία έτη του δανείου

- Επιχορήγηση συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring).

Το εύρος των δανείων θα είναι από 3.000ευρώ έως 25.000ευρώπρος γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

· «Το νέο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ούτως ή άλλως σημαντικό καθώς η εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας αποτελεί διαχρονικά νευραλγικής σημασίας προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία, πολλώ δε μάλλον για την ανάπτυξη, των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων. Καθίσταται όμως ακόμη σημαντικότερο στο σημερινό περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων. Συνεπώς, όπως στα προηγούμενα 3,5 χρόνια η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανταπεξήλθε με επιτυχία στις προκλήσεις χορηγώντας όσα δάνεια είχαν χορηγηθεί στα προηγούμενα 16 χρόνια, έτσι και τώρα ετοιμάζουμε νέα προγράμματα για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να δώσουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις πολύ μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας εποχής».

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, υποστήριξε:

· «Σε μια περίοδο που πρέπει να συνεχισθεί απρόσκοπτα η παραγωγική δραστηριότητα και δράση και ταυτόχρονα να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων, η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους αγρότες μας και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν μοχλεύσεις πόρων για τη λειτουργία τόσο κεφαλαίου κίνησης όσο και επενδυτικών αναγκών, ώστε να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε:

· «Με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο που ξεκινά στις αρχές του νέου έτους κάνουμε ένα ακόμη σταθερό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Μέσα από κοινό σχεδιασμό θα προωθούμε συνεχώς σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και θα αντιμετωπίζουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας την δεδομένη χρονική στιγμή, που δεν είναι άλλο από την πρόσβαση όλο και περισσότερων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης».

Ο Πρόεδρος της HDB, Γιώργος Ζαββός, σημείωσε:

· «Το κράτος και οι αναπτυξιακές τράπεζες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με στόχο την μόχλευση των διαθέσιμων κεφαλαίων που θα δώσει πνοή στη χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για μια καινοτομία στην υποστήριξη του αγροτικού κλάδου που ανοίγει το δρόμο στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου:

· «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και την αναπτυξιακή προοπτική του. Ο αγροτικός κλάδος συνεισφέρει πάνω από το 8,0% της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ). Με το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων. Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο έχει μελετηθεί και δομηθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου ακόμη και στις γνωστές ως «Λιγότερο Ευνοημένες Περιοχές», αλλά και να ωθήσει τις επιχειρήσεις σε εξαγωγικές δραστηριότητες, συμβάλλοντας σημαντικά στην ισοστάθμιση του υψηλού κόστους παραγωγής».

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της HDB, Παντελής Τζωρτζάκης, πρόσθεσε:

· «Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δίνει στον αγροτικό κλάδο ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να καινοτομήσει. Ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι απαραίτητος για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Μέσα από την χρηματοδότησή που παρέχει το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, οι επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ψηφιακή καινοτομία και να υιοθετήσουν σύγχρονες τεχνολογίες στη παραγωγική τους διαδικασία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.