Παραδοσιακό τραγούδι –παινέματα από το Ρεΐζντερε (Reisdere) Ερυθραίας Μικράς Ασίας.
Η ηχογράφηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τον αείμνηστο δάσκαλο της Εθνικής μας Μουσικής, τον Σίμωνα Καρά, στον Άγιο Δημήτριο της Λήμνου το έτος 1973.
Συμμετέχουν, ο Δημήτριος Μαρινάκης με το βιολί του, ο Σωτήρης ο Μαυράκης με την κιθάρα του και η γιαγιά Μαρία Κουσκούση με το παραδοσιακό μουσικό όργανο των Ρεϊζντεριανών το ταψί! Πρώτη φωνή στο τραγούδι η Βασιλική (Βασιλεία) Μαρινάκη και τη συνοδεύει ο Γεώργιος Δημάκης.
Δυο λόγια για το τραγούδι αυτό από τον αείμνηστο δάσκαλο Σίμωνα Καρά:
«Συρτό –μπάλλος ρεϊζντεριανός. Αρχίζει το τραγούδι με παινέματα προς τους χορευτές. Έπειτα, ως το τραγούδι φθάσει εις το –ανοίξτε τα χεράκια σας και το μαντήλι αφήστε-, οι χορευταί χωρίζονται εις ζεύγη και αρχίζει ο μπάλλος. Χαρακτηριστική ιδιοτυπία εδώ είναι το φωνητικό γύρισμα -Τριαλαρέλα –ραλαλά –ραλαλά, τριαλαρέλα –ραλαλά –ραλαλά –λαλά-, φωνητική απομίμησις οργανικών κρουμάτων, όπως γίνεται εις την εκκλησιαστική μουσική διά των κρατημάτων (τετερισμών και νενανισμών)»…
Στίχοι του παρόντος τραγουδιού:
Πάλιν εβγήκαν στο χορό τέσσερα μαύρα μάτια,
πάλιν εβγήκαν στο χορό τέσσερα μαύρα μάτια,
‘που σαϊτεύουν τσης καρδιές, τσης κάνουνε κομμάτια!
Τριαλαρέλα –ραλαλά –ραλαλά!
Τριαλαρέλα –ραλαλά –ραλαλά –λαλά!
Να σας παινέσω ήθελα, μα σεις ‘στε παινεμένοι,
να σας παινέσω ήθελα, μα σεις ‘στε παινεμένοι,
από τα νύχια ως τη κορφή, είστε ζωγραφισμένοι!
Τριαλαρέλα –ραλαλά –ραλαλά!
Τριαλαρέλα –ραλαλά –ραλαλά –λαλά!
Αμάν ωφ αμάν, αμάν, αμάν, γιαντίμ αμάν!
Ένα τραγούδι θε’ να πω, και να με συμπαθήστε!
και να με συμπαθήστε!
ωφ αμάν, αμάν, αμάν, γιαντίμ αμάν!
Ανοίξτε τα τα χέρια σας, και το μαντήλι αφήστε!
Σγουρέ βασιλικέ μου και μαντζουράνα μου,
εσύ θα με χωρίσεις από τη μάνα μου!
Αμάν ωφ αμάν, αμάν, αμάν, γιαντίμ αμάν!
Σωθήκαν τα τραγούδια μου, δεν έχω άλλα τραγούδια!
δεν έχω άλλα τραγούδια!
ωφ αμάν, αμάν, αμάν, γιαντίμ αμάν!
Μα ‘γω για το χατήρι σας θα βγάλω άλλα καινούρια!
Σγουρέ βασιλικέ μου με φύλλα πράσινα,
μισεύεις και μ’ αφήνεις μέσα στα βάσανα!!!
Αφιερώνεται στην ιστορική επίσκεψη Μνήμης και απόδοσης Τιμής Ρεϊζντεριανών απογόνων, στον τόπο που γεννήθηκαν, έζησαν, πρόκοψαν, μεγαλούργησαν αλλά και μαρτύρησαν οι πρόγονοι…
Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου 2013, με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου Λήμνου!
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ:
Μια παράκληση προς όλες και όλους! Ακούστε την καταγραφή αυτή, προσπαθώντας (όσο το δυνατόν) να επικεντρώσετε την παρακολούθηση στον γλυκύτατο ήχο που ακούγεται από το προσδιοριζόμενο ως "τουμπελέκι" που κρατά το ίσο... Δεν είναι τουμπελέκι, είναι το ταψί της γιαγιάς Κουσκούσαινας που γνωρίζετε στις φωτογραφίες προς το τέλος του video... Της Ρεϊζντεριανής γιαγιάς που την εποχή εκείνη είχε καταπλήξει το πανελλήνιο (μέσω των πρώτων χρόνων εκπομπών των 2 κρατικών σταθμών της κρατικής μας τηλεόρασης, καθώς και των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών) και όχι μόνο... Της γιαγιάς που είχε "τρελάνει" με τους αυθεντικούς ήχους του ταψιού της, της κυρά Μαρίας Κουσκούση, ζωντανής μαρτυρίας της μουσικής μας κληρονομιάς από τα άγια προγονικά χώματα της Ιωνικής Μικρασίας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.