Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Παρεκκλήσια ή παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης σε κοινόχρηστους χώρους;

Γράφει η Πάολα Χαραλαμπίδου
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες στην τοπική κοινωνία του Κιλκίς, η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του αιτήματος του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίου για τοποθέτηση μικρού προκάτ παρεκκλησίου στην Πλατεία Ειρήνης.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι σχολιασμοί των δημοτών, οι οποίοι θέτουν ερωτήματα όχι μόνο ως προς τη σκοπιμότητα της εν λόγω απόφασης, αλλά και ως προς τη νομιμότητα αυτής. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνονται και οι φωνές που κάνουν λόγο για ανυπαρξία οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού από πλευράς των τελευταίων δημοτικών αρχών σε ό,τι αφορά στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και των κοινόχρηστων χώρων της.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Βαρθολομαίος στις αρχές Ιουλίου, σε επιστολή του προς το Δήμαρχο Κιλκίς, ζήτησε την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο της τοποθέτησης ενός μικρού προκατασκευασμένου παρεκκλησίου (διαστάσεων 2,10 Χ2,10) στην Πλατεία Ειρήνης. Αφορμή της πρότασής του, όπως την ανέπτυξε, η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή. Εξού και η ονομασία του προς τιμήν των Αγίων Ευγένιου εκ Τραπεζούντας και Παΐσιου εκ Καππαδοκίας. Ως εδώ, καλές οι προθέσεις του νέου Μητροπολίτη και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Στον αντίποδα, η δημοτική αρχή το έφερε αμέσως στο συμβούλιο προς ψήφιση ως όφειλε, χωρίς ωστόσο να το ερευνήσει σε βάθος. Και με την ίδια βιασύνη το ενέκρινε, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένη και τη Μητρόπολη, αλλά και την ίδια. Ο λόγος είναι ο εξής: Η προτεινόμενη τοποθεσία, η Πλατεία Ειρήνης, όπως πολύ καλά θα έπρεπε να γνωρίζει κάθε αρχή που ασχολείται με τα κοινά είναι κοινόχρηστος χώρος, επί του οποίου προβλέπονται συγκεκριμένες χρήσεις. Και η λειτουργία παρεκκλησίου δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Κοινώς μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν επιτρέπεται. Θα επιτρεπόταν μόνο με τροποποίηση ρυμοτομικού, μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα.

Σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά, το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου και ψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια συνεδρίαση η μειοψηφία είχε αποχωρήσει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε δομές υγείας του Κιλκίς, οι οποίοι ζήτησαν τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, αλλά δεν την έλαβαν (δείτε εδώ).

Στο δια ταύτα τώρα, το θέμα του μικρού παρεκκλησίου στην πλατεία Ειρήνης μπορεί να θεωρήθηκε από κάποιους ήσσονος σημασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ανέδειξε κάτι που αξίζει να κρατήσουμε: Την ανησυχία και τον προβληματισμό των Κιλκισιωτών για το τι μέλλει γενέσθαι στον τόπο τους, εξαιτίας της έλλειψης χώρων αναψυχής και πρασίνου, της στασιμότητας στην αποκατάσταση και επανάχρηση των εμβληματικών ιστορικών κτιρίων της πόλης, αλλά και της αδυναμίας προώθησης μεγαλόπνοων και μακροπρόθεσμων έργων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του Κιλκίς.

Εν κατακλείδι, η πλατεία Ειρήνης, όπως και αυτές της Γαλήνης (ζωοπάζαρο) και του Δημαρχείου δεν χρειάζονται απλά ένα εκκλησάκι για να ομορφύνουν. Χρήζουν ανάπλασης εδώ και τώρα με παρεμβάσεις εκ θεμελίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.