Ειδικότερα, 47 τελούντες σε αναστολή κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αίτημα έκδοσης ψηφίσματος «υπέρ της άρσης της αναστολής εργασίας όλων μας για ανθρωπιστικούς λόγους γιατί κινδυνεύει η ψυχική και σωματική υγεία όλων μας καθώς και των μελών των οικογενειών μας».
Αρχικά, επιχειρήθηκε από πλευράς δημοτικής αρχής μια προσπάθεια να μην φτάσει καν το θέμα στο συμβούλιο με δικαιολογίες του τύπου ότι οδεύουμε προς την άρση της αναστολής ή ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι το πλέον αρμόδιο όργανο για να συζητηθεί και ότι ίσως η ΚΕΔΕ θα ήταν καταλληλότερη για να ασκήσει πίεση στη κυβέρνηση.
Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου την Παρασκευή 15 Ιουλίου, μετά από την επιμονή των εργαζομένων και αφού προηγήθηκε από τη διοίκηση ακόμη μια προσπάθεια αναβολής του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση για το λόγο ότι απουσίαζαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αρκετοί σύμβουλοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να συζητηθεί το θέμα στα εκτός ημερησίας διάταξης ως κατεπείγον.
Στην συνεδρίαση παρόντες ήταν και 30 περίπου εργαζόμενοι σε αναστολή. Λαμβάνοντας το λόγο οι εκπρόσωποί τους, εστίασαν στο ανθρωπιστικό πλέον πρόβλημα που βιώνουν και στην απόγνωση που έχουν περιέλθει.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από συμβούλους, με αρκετούς από αυτούς να θεωρούν δίκαιο το αίτημά τους και με το Δήμαρχο από την άλλη πλευρά, να υποστηρίζει ότι η υπερψήφισή του θα ήταν παράνομη, καθώς θα συνιστούσε πράξη που αντίκειται στο νόμο της κυβέρνησης.
Στην έναρξη της ψηφοφορίας παρενέβη επί της διαδικασίας ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Χατζηαποστόλου, ο οποίος πρότεινε την έκδοση νέου, κοινού ψηφίσματος. Η συνεδρίαση διεκόπη ώστε τα δύο μέρη να συσκεφθούν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία όμως δεν ήλθε ποτέ γιατί υπήρξε διαφωνία στη διατύπωση του λεκτικού σε σχέση με τη άρση της αναστολής. Η διοίκηση επιθυμούσε πιο… λάιτ περιεχόμενο, ενώ οι εργαζόμενοι επέμειναν στην αρχική τους θέση.
Και έτσι, πολύ σύντομα επέστρεψαν όλοι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να συνεχιστεί η ψηφοφορία. Υπέρ του ψηφίσματος τελικά τάχθηκαν 8 σύμβουλοι: Τάκης Αγαθόπουλος, Λένα Αναστασιάδου, Κώστας Ζώτος, Γιάννης Φαχουρίδης, Θόδωρος Βαφειάδης, Άκης Πιπερίδης, Χρήστος Σαρβανίδης και Θανάσης Γραμματικόπουλος. Οι υπόλοιποι το καταψήφισαν. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών αναθεωρώντας την αρχική τους διάθεση για στήριξη στους εργαζόμενους.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την όλη διαδικασία που κινήθηκε σε ρυθμούς παρωδίας, αλλά και για την ουσία του θέματος, ήτοι τον εξευτελισμό του θεσμού αλλά και την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι συμπολίτες μας, μερίδα της αντιπολίτευσης που ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Το αίτημα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Κιλκίς:
«Από τις 16/8/2021 και εν συνεχεία 1/9/2021 σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 206 και 207 του Ν. 4820 /2021 έχουμε τεθεί σε αναστολή καθηκόντων εργασίας «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης» συνολικά στη χώρα τουλάχιστον 20000 εργαζόμενοι σε δημοτικές κοινωνικές δομές, σε ιδιωτικούς φορείς κοινωνικών υπηρεσιών, σε οίκους ευγηρίας, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, καθώς και σε πολλούς ακόμη τομείς εργασίας.
Κατά το χρόνο αυτό :
1) Δεν μας καταβάλλονται καθόλου αποδοχές και δεν μας παρέχεται κανένα απολύτως επίδομα για τη διαβίωσή μας.
1) Δεν μας καταβάλλονται καθόλου αποδοχές και δεν μας παρέχεται κανένα απολύτως επίδομα για τη διαβίωσή μας.
2) Με την τροπολογία Αρ. 67.Ν.4886/24-1-2022 δεν δικαιούμαστε καμία άδεια, υπηρεσιακή μεταβολή, ιδιωτικό έργο με αμοιβή και συνεπώς απαγορεύεται να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη εργασία ώστε να βιοποριστούμε.
3) Με το Αρ. 2.2 Μέρος Β Ν. 4917/2022 από 31-3-2022 προβλέπεται η παράταση των αναστολών μέχρι 31/12 /2022 οπότε και θα επαναξιολογηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Μέχρι τότε εμείς θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς κανένα πόρο βιοπορισμού.
Τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, οι δημοτικές κοινωνικές δομές, οι οίκοι ευγηρίας, οι ιδιωτικές κοινωνικές δομές κτλ λειτουργούν υποστελεχωμένα με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στην κοινωνία.
Επίσης εδώ πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της απόλυσης τελικά των εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς που είχαν αρχικά τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.
Όπως αντιλαμβάνεστε τιμωρούμαστε σε βαθμό εξαθλίωσης γιατί υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση.
Μπορούμε να εργαστούμε τηρώντας όλα τα μέτρα που τηρούσαμε όσο εργαζόμασταν, όπως τον έλεγχό μας με δύο τεστ την εβδομάδα και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.
Εξάλλου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όπως έχουν, δεν υφίσταται πλέον λόγος να απέχουμε από την εργασία μας. Επομένως η κυβέρνηση εμμένει τιμωρητικά στην απόφασή της αδιαφορώντας για τις ζωές μας.
Η ανάγκη μας να απευθυνθούμε και σε σας απορρέει από την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Λιμοκτονούν οικογένειες με παιδιά, με άρρωστα μέλη και επιπρόσθετα η οικονομική κρίση πολλαπλασιάζει την απόγνωσή μας.
Αν η πολιτεία εμμένει στην απόφασή της αδιαφορώντας για τις ζωές μας, τότε ο Δήμαρχος του τόπου μας και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν με αίσθημα ανθρωπιάς και ευαισθησίας να εγκύψουν στο πρόβλημά μας και να προτείνουν την λύση του για το καλό των δημοτών τους. Εξάλλου εκλέγονται και λειτουργούν ως θεσμός για την επίλυση των προβλημάτων μας με σκοπό την ομαλή συμβίωσή μας ως δημότες καθώς και την ποιοτική διαβίωσή μας.
Ως δημότες Κιλκίς λοιπόν παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί άμεσα με ψήφισμα: «Υπέρ της άρσης της αναστολής εργασίας όλων μας για ανθρωπιστικούς λόγους γιατί κινδυνεύει η ψυχική και σωματική υγεία όλων μας καθώς και των μελών των οικογενειών μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.