Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει, ποιο επάγγελμα θα έχει τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι θάνατοι, μετά από μια πρώτη μείωσή τους τα επόμενα της πανδημίας έτη, θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της δημογραφικής γήρανσης (της αύξησης δηλαδή του πλήθους και του ποσοστού των 65 ετών και άνω στον συνολικό πληθυσμό), οι γεννήσεις δεν αναμένεται να ανακάμψουν, ακόμη και αν οι νεότερες γενεές σταματήσουν να κάνουν λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, καθώς η μείωση των σε αναπαραγωγική ηλικία γυναικών – που έχει αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας–θα συνεχισθεί (οι 20-49 ετών από 2,35 εκατομμύρια το 2010, μειώθηκαν στα 1,95 το 2021 και δεν θα υπερβούν τα 1,7 εκατομμύρια το 2041). Οι πιο απαισιόδοξοι επιστήμονες μιλούν για εξαφάνιση του Ελληνικού λαού μέχρι το 2100.

Γήρανση και χαμηλή γονιμότητα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην περαιτέρω μείωση του πληθυσμού μας που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, ενώ η μετανάστευση δεν είναι δυνατόν να την αποτρέψει, απλώς θα την επιβραδύνει. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι αφενός η γήρανση είναι μη αναστρέψιμη (και επομένως θα έχουμε αυξανόμενο αριθμό θανάτων) και αφετέρου το πλήθος των ατόμων που έρχονται σε ηλικία να κάνουν παιδιά είναι όλο και μικρότερο, το μόνον εφικτό είναι η λήψη μέτρων που θα κρατήσουν τους νέους στην χώρα μας δίδοντάς τους ταυτόχρονα την δυνατότητα να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν αλλά δεν μπορούν να κάνουν, κυρίως λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, ανακόπτοντας σε μια πρώτη περίοδο την περαιτέρω μείωση των γεννήσεων, και, σε μια δεύτερη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αύξησή τους.

Μέσα στο τόσο αρνητικό κλίμα αναδύθηκε ένα επάγγελμα το οποίο δεν πρέπει οι νέοι να αγνοήσουν τώρα που πλησιάζουν οι Πανελλήνιες. Είναι ο τομέας της γηριατρικής, ο οποίος θεωρείται πως θα έχει εξαιρετικές προοπτικές, καθώς η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει.

Η γηριατρική στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

- Την γηριατρική εκτίμηση

- Την αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων και γηριατρικών συνδρόμων

- Την end of life φροντίδα

Η γηριατρική εκτίμηση αφορά το επίπεδο της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας. Η εφαρμογή της ανωτέρω εκτίμησης έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής και έχει ελαττώσει την θνητότητα και την νοσηρότητα σε αυτές τις ομάδες.

Οι αρχές της γηριατρικής εισάγουν την φροντίδα των ηλικιωμένων και αντιμετωπίζουν τα οξέα νοσήματα τους. Η ανάγκη της εφαρμογής της γηριατρικής είναι επιβεβλημένη αφού ξεπερνά την κατά σύστημα ιατρική αντιμετώπιση μέσα από μια ολιστική θεώρηση των προβλημάτων των ηλικιωμένων. Προϋποθέτει μια διεπιστημονική ομάδα με στόχο την βελτιστοποίηση του επιπέδου σωματικής, ψυχικής υγείας και λειτουργικότητας των ηλικιωμένων. 

 Η γηριατρική ασχολείται με ασθενείς άνω των 65 ετών, με επικέντρωση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όπου και τα ιατρικά προβλήματα είναι μεγεθυμένα. Ως μέλη της ιατρικής κοινότητας, ως μέλη μιας πολιτισμένης κοινωνίας και ενός ευνομούμενου κράτους, ως παιδιά και εγγόνια αυτών των ανθρώπων τους το οφείλουμε.

Σπουδές αποκλειστικά στο αντικείμενο της γεροντολογίας δεν προσφέρονται στη χώρα μας. Σπουδές ιατρικής παρέχονται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Θράκης, Ιωαννίνων, Κρήτης και Πάτρας, όπου η φοίτηση διαρκεί 12 εξάμηνα. Για την άσκηση του επαγγέλματος χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Υγείας και θητεία ενός έτους σε αγροτικό ιατρείο. 

Για να πάρει κανείς ειδικότητα στη Γεροντολογία πρέπει να σπουδάσει στο εξωτερικό, καθώς προς το παρόν δεν είναι αναγνωρισμένη ως ειδικότητα της ιατρικής επιστήμης. Συνήθως, οι γιατροί που ασχολούνται με τη γεροντολογία στην Ελλάδα έχουν ακολουθήσει ειδικότητα Νευρολογίας, Παθολογίας ή Ψυχιατρικής και έχουν μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Γεροντολόγος μπορεί να απασχοληθεί στην Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Νέστωρ», σε ψυχογηριατρικά οικοτροφεία, σε γηροκομεία, σε ερευνητικά ιδρύματα κ.λπ. Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής μπορούν να απασχοληθούν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε νοσοκομεία, σε κλινικές, σε κέντρα υγείας, ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με δικό τους ιατρείο.

Παράλληλα με τη Γηριατρική μπορούν να ασχοληθούν νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές και όλοι όσοι εμπλέκονται με την αποκατάσταση.

Απο ρόδο βγαίνει αγκάθι και από αγκάθι ρόδο, σκοπός είναι να βαδίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής για να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.