Act Business Center
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022
Εορτή των τριών Ιεραρχών - Γιορτή των Γραμμάτων
Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης
Εορτή των τριών Ιεραρχών
Βασιλείου του Μεγάλου (330μ.Χ. - 379μ.Χ.)
Ιωάννου του Χρυσοστόμου (347μ.Χ. - 407μ.Χ.)
Γρηγορίου του Ναζιανζηνού (329μ.Χ. - 390μ.Χ.)
Μέγιστοι Ιεράρχες με καταγωγή από την Καππαδοκία, Καισάρεια και από την Αντιόχεια ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Με υψηλή μόρφωση για τα δεδομένα της εποχής τους (4ος αιώνας μ. Χ.)
Καταγεγραμμένη στο βιογραφικό τους η σχέση τους με τον Πόντο, οι Βασίλειος και Γρηγόριος συχνά εμόναζαν στον Πόντο, ο δε Ιωάννης Χρυσόστομος κατά την τελευταία εξορία του ετελεύτησε τον βίο του στον Πόντο.
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών κάθε χρόνο, στις ”αλησμόνητες πατρίδες” ήταν μέγιστη εορτή, μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αυτή την ημέρα ετιμάτο ο δάσκαλος για το τεράστιο παιδαγωγικό έργο του καθώς και οι μαθητές που διακρίνονταν για το ήθος και για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. Ήταν μια μεγάλη “εθνική γιορτή” για όλο τον Ελληνισμό σε έναν χώρο που ήταν υποδουλωμένος στον πιο άγριο δυνάστη.
Η Πόντια μάνα όταν πήγαινε για πρώτη φορά το παιδί της στο σχολείο, έλεγε στο δάσκαλο ή τη δασκάλα “ δίγω σε έναν ψυν, συ θα εφτάς ατόν άνθρωπον”.
Στο Πολύκαστρο στις 30 Ιανουαρίου 1983, ύστερα από πρόταση και ανάληψη της ευθύνης διοργάνωσης του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων “Οι Ακρίτες” και με την συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πολυκάστρου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αναβαθμισμένη η εκδήλωση της “Γιορτής των Γραμμάτων”.
Η εκδήλωση περιλάμβανε πέραν του εκκλησιασμού των μαθητών των σχολείων στον Ι.Ν. Της Αγίας Τριάδος, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Γυμνασίου Πολυκάστρου, ομιλία - διάλεξη παιδαγωγικού περιεχομένου από εκπρόσωπο του εκπαιδευτικού προσωπικού, Γυμνασίου ή Λυκείου, βράβευση των αριστούχων μαθητών όλων των τάξεων και των τμημάτων αυτών με επίδοση λογοτεχνικών βιβλίων καθώς και δεξίωση με φροντίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Εκατοντάδες μαθητές βραβεύτηκαν στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, που σήμερα ως επιστήμονες όπου και αν βρίσκονται τιμούν τον τόπο καταγωγής τους.
Από το 1983 μέχρι και το 1991 της διοργάνωση επιμελείτο ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων “Οι Ακρίτες” με τη συνεργασία και των άλλων Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης μας και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου.
Από το 1992 την διοργάνωση ανέλαβε το Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης του Δήμου μας.
Άψογη συνεργασία με τους αλησμόνητους εκπαιδευτικούς: Ευγένιο Δρεπανίδη, Αλέκο Γαρδάνη, Ελευθερία Χατζοπούλου-Καραθοδώρου και φυσικά τους νεότερους Βούλα Χρηστακάκη-Καραγιαννίδου, αδελφούς Κουλίνα, Λαμπρινή Κουτσουβέλα κ.α.
Πολύτιμη η βοήθεια των βιβλιοπωλών Γιώργου Αλτιπαρμακίδη, Γιάννη Παπασταϊκούδη και Δημήτρη Σιωνίδη, για την προσφορά βιβλίων, τα οποία επιλέγαμε μαζί, επί πολλές ώρες με βάση τη θεματολογία και την ηλικία των μαθητών.
Για την ιστορία η Διοίκηση των “Ακριτών” που πρότεινε και ανέλαβε την διοργάνωση για πρώτη φορά της “Γιορτής των Γραμμάτων” στις 30 Ιανουαρίου το 1983, ήταν:
Πρόεδρος: Βασίλης Αθανασιάδης
Αντιπρόεδρος: Θεόδωρος Ασλανίδης
Γραμματέας: Σοφία Καλπακίδου-Πουρνάρα
Μέλη του Δ.Σ.: (+) Χρήστος Αδαμίδης και (+)Γιάννης Καραγιαννίδης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.