Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Φραγγίδης: Κινδυνεύει να χαθεί το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ


Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας (Αριθ.πρωτ.2136/11-01-2022) κατέθεσαν ο βουλευτής Κιλκίς και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Γιώργος Φραγγίδης και ο βουλευτής Αργολίδας υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα υγείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέα Πουλάς, με την οποία επισημαίνουν τον κίνδυνο να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020, λόγω αδράνειας και καθυστερήσεων του Υπουργείου Υγείας, ένα αξιόλογο επιδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. 

Το πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των Διασωστών του ΕΚΑΒ, στα πτητικά μέσα επείγουσας Διακομιδής και αντιμετώπιση περιστατικών πανδημιών (COVID -19).

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και καλούν τον Υπουργό Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην χαθούν πολύτιμα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, να μη ματαιωθεί ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και να μη στερηθούν το εκπαιδευτικό επίδομα των 900€ οι «Ήρωες της πρώτης γραμμής», οι Διασώστες Πληρώματα ασθενοφόρων και Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Tον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε διαδικασία συναντήσεων εργαζομένων του ΕΚΑΒ με το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση προγράμματος για την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των Διασωστών του ΕΚΑΒ, στα πτητικά μέσα επείγουσας Διακομιδής και αντιμετώπιση περιστατικών πανδημιών (COVID -19). Τον Σεπτέμβριο του 2020 βγήκε η σχετική Πρόσκληση, ενώ στην συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2020 βγήκε και η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της Πράξης «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ» με Κωδικό ΟΠΣ 5074725, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020».

Από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί το Πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: έναρξη Πράξης 01-03-2021 και λήξη Πράξης 28-02-2022).

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξής του, πρόκειται για ένα πρόγραμμα επαγγελματικής αναβάθμισης, με θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση. Αφορά στην εξάσκηση μεταφοράς επειγόντων περιστατικών με πτητικά μέσα διακομιδής και στην επείγουσα διακομιδή με πτητικά μέσα πιθανών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19. Η διενέργεια της διδασκαλίας θα είναι δια ζώσης, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, σε 12 περιφέρειες της χώρας, σε όλους τους τομείς και κλάδους (πληρώματα Ασθενοφόρων, Διασωστών Πληρωμάτων, Ασθενοφόρων και Νοσηλευτών του ΕΚΑΒ). Το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο και προβλέπει την απονομή εκπαιδευτικού επιδόματος ύψους 900€ σε κάθε καταρτιζόμενο.

Οι ευμετάβλητες, στρεσσογόνες και απαιτητικές εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και η δυσκολία του έργου τους, καθιστούν αναγκαία την άμεση υλοποίηση του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος, που είναι άρτιο επιστημονικά και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κλάδου και της ελληνικής κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι στα Πληρώματα Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ έχουν κύριο καθήκον την διάσωση των συμπολιτών όταν κινδυνεύει η ζωή τους είτε αυτό γίνεται στο σπίτι είτε στο δρόμο, κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες.

Η σημαντικότητα της προνοσοκομειακής φροντίδας σε ένα σύστημα υγείας δεν έγκειται μόνο στην δυνατότητα της ανταπόκρισης στο επείγον, αλλά και στην προοπτική να προσφέρει βασική ιατρική φροντίδα στην κοινότητα. Η προνοσοκομειακή φροντίδα, επίσης, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά μεταξύ «ζωής και θανάτου», μεταξύ «προσωρινής και μόνιμης αναπηρίας. Είναι σαφές, ότι ο στόχος της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του Συστήματος Υγείας περνά μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από το ανθρώπινο κεφάλαιο του τομέα υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, που είναι υποδειγματικά άρτιο και θα συμβάλει στην επαγγελματική αναβάθμιση των Διασωστών του ΕΚΑΒ πανελλαδικά αλλά και στη βελτίωση του συστήματος υγείας εν γένει;

Γιατί ενώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες, το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί επικίνδυνα στην έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος;

Σκοπεύετε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην χαθούν πολύτιμα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, να μη ματαιωθεί ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και να μη στερηθούν το εκπαιδευτικό επίδομα των 900€ οι «Ήρωες της πρώτης γραμμής», οι Διασώστες Πληρώματα ασθενοφόρων και Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεώργιος Φραγγίδης

Ανδρέας Πουλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.