Πρόσφατα υπήρξε αλλαγή στις Πανελλήνιες για τους συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Η αλλαγή αυτή καθιστά το μηχανογραφικό για το 2022 γρίφο για δυνατούς λύτες.
Μέχρι πρότινος τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα είχαν συγκεκριμένο συντελεστή βαρύτητας για όλες τις σχολές. Επομένως, ένας μαθητής συγκέντρωνε συγκεκριμένα μόρια για όλες τις σχολές. Φέτος ο μαθητής θα έχει διαφορετικά μόρια για κάθε σχολή.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.
Για να καταλάβουμε ακόμη καλύτερα τι εννοούμε θα παραθέσω 4 παραδείγματα για κάθε επιστημονικό πεδίο.
Έστω ότι ο μαθητής Α έγραψε Γλώσσα 15, Αρχαία 17, Ιστορία 18 Λατινικά 19 σύμφωνα με το περσινό σύστημα θα είχε συγκεντρώσει 17270 μόρια για όλες τις σχολές. Φέτος θα συμβεί το παρακάτω που θα δείτε στον πίνακα.
Έστω στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο ο μαθητής/τρια Β γράφει Γλώσσα 13 Φυσική 9 Χημεία 15 Μαθηματικά 17. Βλέπουμε πως τα μόρια ειδικά για το μαθηματικό ευνοούν τον μαθητή καθώς με το προηγούμενο σύστημα θα είχε συγκεντρώσει 13640 σχεδόν 200 μόρια λιγότερα.
Έστω τώρα στο 3ο επιστημονικό πεδίο ο μαθητής/τρια Γ γράφει 18 Γλώσσα, Φυσική 17, Χημεία 19 , Βιολογία 18 . Με το προηγούμενο σύστημα θα είχε συγκεντρώσει 18070 μόρια. Τώρα στην Ιατρική συγκεντρώνει λιγότερα μόρια κατα 70 που στις υψηλόβαθμες σχολές παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Στο τελευταίο σενάριο ο μαθητής Δ έγραψε Γλώσσα 10 Μαθηματικά 15 Πληροφορική 18 Οικονομικά 19
Επομένως φέτος δεν μπορούμε να πούμε πόσα μόρια γράψαμε αφού για κάθε σχολή είναι διαφορετικ;a. Περισσότερο από ποτέ ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η σωστή καθοδήγηση-γνωριμία με συγκεκριμένα τμήματα είναι σημαντικός. Μετά από τα τεστ και τα εξειδικευμένα προγράμματα συμβουλευτικής, θα μπορέσει ο μαθητής να εστιάσει σε συγκεκριμένες σχολές για να εντοπίσει και τα μαθήματα που θέλουν τη μεγαλύτερη επίδοση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.