Υπογράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου – Αγαθοπούλου
Τέως Λυκειάρχης – φιλόλογος
Το περασμένο Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 είχα την τύχη να βρεθώ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς και να παρακολουθήσω μια εκδήλωση συλλογικής προσπάθειας: της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών του Κιλκίς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσων Αποστόλων και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων «ο Φλάμπουρας». Θέμα της εκδήλωσης: «Εικόνα, Λόγος, Μουσική, Χορός για το 1821».
Ο προλογισμός και η παρουσίαση της εκδήλωσης από τον κ. Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη υπήρξαν αρμονικά και άρτια.
Η επιλογή των κειμένων, την ευθύνη της οποίας είχε η κ. Θεοδώρα Θεοδωρίδου είχε αγκαλιάσει όλες τις πτυχές του αγώνα του 1821, τονίζοντας τα καίρια σημεία αυτού. Φορτισμένα από μια λανθάνουσα Εθνική ενσυναίσθηση και λυρική διάθεση, χωρίς τις κενοφανείς εθνικές εξάρσεις.
Τα κείμενα πλαισίωναν μουσική και τραγούδια, που άγγιζαν τον ψυχικό κόσμο των ακροατών.
Η παρεμβολή του δημοτικού τραγουδιού (κειμένου) από την κ. Τσουβελεκίδου Ιωάννα, ηθοποιό, ζωντάνεψε μνήμες μου νοσταλγικές, ομόρφαινε το παρελθόν μου … όταν παιδί … μου τραγουδούσε ο πατέρας μου το δημοτικό τραγούδι του κλέφτη , πικρό παράπονο «… Ζωή! μωρέ ζωή … ζωή που κάνουμε … εμείς οι μαύροι κλέφτες, παλληκάρια και λεβέντες …» τραγούδι ταξικό, που σιγά - σιγά φόρεσε τον εθνικό μανδύα του αγώνα.
Η αναφορά στο Μεσολόγγι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού, ποίημα υπαρξιακό, έπρεπε να γίνει και έγινε, αφού θύμιζε τη νίκη του πνεύματος κατά της ύλης (χρέος ή αυτοσυντήρηση;).
Πολύ επίκαιρη και εύστοχη η έμφαση, που δόθηκε στους στίχους του Εθνικού μας Ύμνου, αναφορικά με τη διχόνοια τη δολερή …
Οι μουσικοί και η μουσική κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού και οι μουσικοί ανέδειξαν πόσο αγαπούν το αντικείμενό τους, πόσο σπουδαίο είναι να δίνεις χαρά στις αισθήσεις και η χαρά των αισθήσεων να υπενθυμίζει το πνεύμα …
Η απαγγελία των ποιημάτων έγινε με μια διακριτική σεμνότητα των νεαρών, που έδειξε την ποιητική εκφορά του Λόγου.
Μα! Εκείνοι οι λεβέντες και οι λεβέντισσες με τις παραδοσιακές στολές μας έκαναν περήφανους και αισιόδοξους, πως ακόμα υπάρχουν εστίες αντίστασης κατά της αλλοτρίωσης.
Πόσο πρέπει αλήθεια, να θαυμάζουμε ακόμα τους ονειροπόλους εκείνους Φιλικούς – Σκουφά, Τσακάλωφ και Ξάνθο – καθώς επίσης και τον Εθνεγέρτη Αλέξανδρο Υψηλάντη, όλους εκείνους που θεώρησαν το χρέος για την πατρίδα πιο πάνω απ΄ τη ζωή τους και έκαναν το όνειρο πραγματικότητα.
Πολύ σωστά επισήμανε η κ. Τρίγκα Κωνσταντινιά πως η Εκκλησία ήταν αυτή που κράτησε τη φλόγα της Εθνικής Συνείδησης άσβηστη κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, με τους μοναχούς στα Μοναστήρια ν’ αντιγράφουν τα κλασικά αρχαία κείμενα και τους Μητροπολίτες να μεριμνούν για το ποίμνιό τους.
Όλους αυτούς τους συντελεστές της εκδήλωσης τους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ωραία αυτή βραδιά με την ιστορική ανάδυση.
Έχω την αίσθηση, πως το ζεύγος Κωνσταντίνου και Θεοδώρας Θεοδωρίδη διέθεσε πολύ χρόνο και μόχθο για τη δημιουργία και το στήσιμο της Έκθεσης στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου. Η Έκθεση έχει τίτλο: «Περιήγηση στα πρόσωπα και στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821» και αξίζει κανείς να την επισκεφθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.