Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Η ιστορία του David Packard, ιδρυτή της HP Hewlett Packard

Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη

O David Packard, ήταν ένας νεαρός ο οποίος περνούσε πολύ από τον χρόνο του στη σοφίτα του σπιτιού του, όπου πειραματιζόταν με τα ηλεκτρονικά και ονειρευόταν ότι μια μέρα θα δημιουργήσει τη δική του εταιρεία.
Η σπιτονοικοκυρά του πάντως δεν έδειξε να συμμερίζεται τα όνειρα του Packard, αφού όταν ανακάλυψε τον εξοπλισμό του, νόμιζε ότι θα ανατινάξει το σπίτι και τον έδιωξε αμέσως.

Από εκείνα τα πειράματα στη σοφίτα έως την Silicon Valley η ζωή του τα είχε όλα. Παρακάτω δύο από τα πιο γνωστά αποφθέγματα του συνιδρυτή της HP.

«Ο Bill Hewlett και εγώ μεγαλώσαμε την εποχή της Παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 1929. Δεν μας ενδιέφερε η ιδέα να βγάλουμε λεφτά. Η ιδέα μας ήταν ότι αν δεν μπορούσατε να βρείτε δουλειά, θα έπρεπε να είχατε φτιάξει μια δουλειά για τον εαυτό σας».

«Το μάρκετινγκ είναι πολύ σημαντικό για να αφεθεί στο τμήμα μάρκετινγκ».

Στις 07.09.1912 γεννήθηκε ο David Packard, ο οποίος μαζί με τον Bill Hewlett ίδρυσαν την εταιρεία Hewlett Packard.

Είχαν παίξει κορώνα-γράμμα το ποιο επίθετο θα μπει πρώτο στο όνομα της εταιρείας και βεβαίως είχαν ξεκινήσει από ένα γκαράζ.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι το θάνατό του το 1996, ο Packard αφιέρωσε αρκετό χρόνο και μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά έργα. Στο ίδρυμα που είχε δημιουργήσει «άφησε» το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων –περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια- και αρκετά ακίνητα.

Το 1934, ο Packard αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία General Electric στη Νέας Υόρκη. Τον Αύγουστο του 1937 ο Packard πήρε άδεια άνευ αποδοχών από την σχετική ασφαλή του δουλειά στην GE και το 1938 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου πήρε το πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Το 1939, ο David Packard μαζί με τον William Hewlett ίδρυσαν την εταιρεία τους στο γκαράζ του Packard με αρχικό κεφάλαιο 538 δολάρια.

Από το 1947 έως το 1964, ο Packard διετέλεσε πρόεδρος της Hewlett-Packard, από το 1964 έως το 1968 βρισκόταν στη θέση του διευθύνοντα σύμβουλου. Επίσης από το 1964 έως το 1968 και από το 1972 έως το 1993 ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Το 1964, ο Packard και η σύζυγός του είχαν ιδρύσει το Ίδρυμα David and Lucile Packard. Το 1986, δώρισαν 40 εκατομμύρια δολάρια για να χτίσουν το Παιδικό Νοσοκομείο Lucile Packard στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Το 1968 ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Richard Nixon διόρισε τον Packard αναπληρωτή υπουργό Άμυνας. Ο Packard παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1971. Το 1972 επέστρεψε στη Hewlett-Packard ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Στη δεκαετία του 1970 και του 1980 ο Packard ήταν εξέχων σύμβουλος του Λευκού Οίκου σχετικά με τις προμήθειες και τη διαχείριση αμυντικών θεμάτων.

Ο Packard κατείχε πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα των ηλεκτρονικών μετρήσεων και δημοσίευσε έγγραφα σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, έλαβε πολλά τιμητικά πτυχία, όπως από το Πανεπιστήμιο Pepperdine, το Πανεπιστήμιο της Notre Dame, το Colorado College, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Catholic University και άλλα. 

Τα πολυάριθμα βραβεία που έλαβε στη ζωή του τόσο για τη συνεισφορά του στην τεχνολογία όσο και για το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνουν το Ανθρωπιστικό Βραβείο Gandhi το 1988, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 1988 και την ένταξή του -το 1996- στο «Hall of Fame» της Information Industry (το οποίο «μοιράστηκε» με τον Hewlett).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.