Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ Κιλκίς με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας εύχεται σε όλες τις γυναίκες, σε όλες τις αγωνίστριες των ίσων ευκαιριών χρόνια πολλά και καλή δύναμη.
Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Καθιερώθηκε σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται από το 1975 για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Δυστυχώς το αίτημα της ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες δεν έχει κατακτηθεί πλήρως μέχρι σήμερα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ η 8η Μαρτίου είναι μόνο αφορμή για να μιλήσουμε για την γυναίκα και τα δικαιώματα της.
Δεν είναι γιορτή, είναι διεκδίκηση.
Διεκδίκηση δικαιωμάτων των γυναικών σ’ έναν κόσμο αντρών, σε έναν κόσμο με ακραίο σωβινισμό, σε μια πατριαρχικά ακόμα δομημένη κοινωνία.
Διεκδίκηση διαμόρφωσης ισχυρού νομοθετικού πλαισίου, κατάργησης των έμφυλων διακρίσεων και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας την αφιερώνει στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.
Γιατί οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, οι γυναίκες έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, οι γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας εξαιτίας και των συνεχόμενων εγκλεισμών.
Η Τέχνη προσεγγίζει την ημέρα μέσα από τον θεατρικό και ποιητικό λόγο.
Από το αρχαίο δράμα μέχρι το σύγχρονο θέατρο οι συγγραφείς μίλησαν για τον ρόλο της γυναίκας και την πορεία της μέσα στο χρόνο, τη θέση της στην κοινωνία, τα αδιέξοδα της, τη σχέση της με την εξουσία αλλά και τη βία που της ασκείται.
Από τον μονόλογο της Πραξαγόρα στις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη και τον “Ίαμβο κατά Γυναικών” του Σημωνίδη στο “Με δύναμη από την Κηφισιά” των Δημήτρη Κεχαϊδη & Ελένης Χαβιαρά, από την “Φόνισσα” του Παπαδιαμάντη στις “Γερόντισσες κι η θάλασσα” του Γιάννη Ρίτσου, από την “Σίρλει Βάλεντάιν” του Γουίλι Ράσελ στην “Γέρμα” και «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Λόρκα και πλείστα άλλα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας αποτελούν πολύτιμες μαρτυρίες και σχολιασμούς για τις αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις και την αντιμετώπιση των γυναικών.
Μέλη και φίλοι της Τέχνης διαβάζουν κείμενα με αφορμή την μέρα της γυναίκας και ενώνουν τη φωνή τους με τη δική μας και όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και την κουλτούρα της βίας. Ενώνουμε τις φωνές μας για την εξάλειψη των πρακτικών που διαιωνίζουν την εκμετάλλευση της γυναίκας, κυρίως ενώνουμε τις φωνές μας για να πάψουν πια να χάνονται ψυχές από έμφυλα κίνητρα.
Δεν γιορτάζουμε! Διεκδικούμε! Για την Τέχνη μέσα από την τέχνη την Δευτέρα 8 Μάρτη 2021 θα βρεθούμε διαδικτυακά στη σελίδα μας στο Facebook: Τέχνη Κιλκίς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.