Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Πολλαπλός ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική επανάσταση


Υπογράφει η Καλλισθένη Πάκα
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τη γιορτή της Γυναίκας αξίζει να τονισθεί η ανεκτίμητη συμβολή της επώνυμης και ανώνυμης Ελληνίδας στον αγώνα του 1821.

Γυναίκες όπως η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μόσχω Τζαβέλλα, η Ελισσάβετ Υψηλάντη κ.α. θυσίασαν τις ευκολίες τους, την περιουσία τους και την ίδια τους τη ζωή για την Πατρίδα και άλλες πολλές, άγνωστες γυναίκες, έγιναν σύμβολα καρτερικότητας, πόνου, προσφοράς και θυσίας.

Πολλαπλός ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική επανάσταση: συνεργάτης, σύμμαχος, αγωνίστρια, δασκάλα, σύντροφος, αδελφή, ΜΗΤΕΡΑ. 

Αξίζουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων μας.

Παραθέτω δύο φωτογραφίες από το προσωπικό μου αρχείο, από τη σχολική γιορτή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς της Στ’ τάξης υπό την επιμέλεια του δασκάλου μας κ. Νίκου Σαμουηλίδη.

Οι εικόνες αυτές μαρτυρούν πόσο μεγάλη σημασία αποδίδεται διαχρονικά από την εκπαίδευση στο ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση, καθώς τον πόνο της σκλαβιάς της Ελλάδας και των διαμερισμάτων της, ενσαρκώνουν μαυροντυμένες συμμαθήτριές μου και μετέπειτα οι ίδιες αναπαριστούν την Ελεύθερη Πατρίδα με παραδοσιακές φορεσιές.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.