Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

21 νέες/νέοι μιλούν για το 21


Επιμέλεια: Θωμάς Μαρκόπουλος
Τελικά δεν ήταν 21 άτομα μα... λιγάκι παραπάνω. Άτομα νέα και ακμαία, δραστήρια, με πολλά πτυχία, μεταπτυχιακά 3-4 είναι και Υποψήφιοι Διδάκτορες, με πολλά προσόντα όλες/όλοι και εμπειρίες, εκλήθησαν μέσα σε 30-100 λέξεις να εκφράσουν τις σκέψεις τους για το 1821 και τα 200 χρόνια Ελλάδας και Επανάστασης. 

Η καθεμιά και ο καθένας με τον τρόπο της/του. Ορισμένοι μίλησαν ελευθεριακά, πατριωτικά, δημοκρατικά, κοινωνικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά, φεμινιστικά ή και με καλλιτεχνικό τρόπο. 

Όλες/όλοι μίλησαν από καρδιάς για την Ελλάδα. Ένα αφιέρωμα λοιπόν για τα 200 χρόνια Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Όνομα - Ιδιότητες - Κείμενο. Σας ευχαριστώ παιδιά που δαπανήσατε χρόνο και σκέψη για την ιδέα μου αυτή, να είστε καλά!

- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ, Επικοινωνιολόγος/ M.A. International Communications and Cultural Diplomacy / M.A. International Communications, The Hague Univ. / Cultural Diplomacy and International Relations, Academy of Cultural Diplomacy, Berlin

Το 1821 δεν ήταν απλά μια ένοπλη εξέγερση ενάντια στον οθωμανικό στρατό. Το 1821 ήταν -είναι- μια έκφραση ανάγκης για ελευθερία ενάντια στον οποιονδήποτε δέσμευε και δεσμεύει την έκφραση του ελληνικού πνεύματος. Ξεκίνησε από την επιτακτική ανάγκη αφύπνισης της βαθιά ριζωμένης ελληνικής συνείδησης των υπόδουλων Ελλήνων. Τι σημαίνει λοιπόν το 1821 για την Ελλάδα του σήμερα; Σημαίνει πως υπάρχουμε σαν ελεύθερο κράτος. Σημαίνει πως όπως και τότε, μια υγιής συνεργασία του κόσμου της πολιτικής, της εκπαίδευσης και της εκκλησίας μπορεί να τονωθεί το ελληνικό φρόνημα. 200 χρόνια μετά, το 1821 σημαίνει πως η επανάσταση είναι στο dna μας.

- ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΝΗ, Δημοσιογράφος / Απόφοιτη Σχολής Δημοσιογραφιας και Μ.Μ.Ε., ΑΝΤ1 Media Lab

Οι γυναικείες φιγούρες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μανάδες, σύζυγοι, κόρες, αδελφές, αλλά πάνω απ’ όλα ηρωίδες! Γυναίκες που, παρά τους αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς και την ανισότητα των δύο φύλων που υπήρχαν την εποχή εκείνη, πρόσταξαν τα στήθη τους και μπήκαν μπροστά για να πολεμήσουν για την Ελλάδα μας, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην Επανάσταση του ‘21. Οι γυναίκες είχαν ουσιαστική και πολύπλευρη συμβολή στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η Λασκαρίνα Πινότση, γνωστή ως Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Σταυριάνα Σάββαινα και η Κωνσταντίνα Ζαχαριά είναι μερικές μόνο από τις ηρωίδες που πήραν τα όπλα και αγωνίστηκαν στο πλευρό των ανδρών.

- ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ (ΜΑΓΔΑ) ΒΟΣΣΟΥ, Τελειόφοιτη Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ιδιωτική Υπάλληλος


Καμία Επανάσταση δεν θα ήταν ίδια χωρίς τις γυναίκες. Το ίδιο και η Ελληνική του ΄21, στην οποία οι γυναίκες -επώνυμες και ανώνυμες- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο. Γυναίκες, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους… και πολλές πολλές άλλες ακόμη, που μόνο μια λέξη τους ταιριάζει “ΑΘΑΝΑΤΕΣ”. Από τον εθνικό ξεσηκωμό του 1821 δεν απουσίαζε η ενθουσιώδης και ηρωική συμμετοχή των γυναικών. 

Αγωνίστριες από κάθε κοινωνική τάξη και τόπο έσπευσαν να συμβάλουν στην εξέγερση, αψηφώντας τον πανίσχυρο οθωμανικό στρατό. Για πολύ μεγάλο διάστημα ωστόσο, η παρουσία των γυναικών στον Αγώνα δεν είχε εκτιμηθεί επαρκώς. Ο γυναικείος πληθυσμός της Ελλάδας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο όχι μόνο κατά τον ξεσηκωμό, αλλά και σε όλη την προηγούμενη περίοδο. Γαλουχημένες στη σκληρή εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, αγωνίστηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν έφθασε η ώρα της Επανάστασης.

- ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΙΜΑΚΛΙΩΤΗ, Πολιτική Επιστήμονας - Διεθνολόγος, Master of European Politics and Policies / Υποψήφια Βουλεύτρια με τον ΔΗ.ΣΥ. στην Αμμόχωστο Κύπρου

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου». Η Κύπρος, είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα της εθνικής εξέγερσης από τη Φιλική Εταιρεία. Μέλη της, επικοινώνησαν με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό. Λόγω της μεγάλης απόστασής της Κύπρου από την Ελλάδα, θεωρήθηκε πως δεν προσφερόταν για εκδήλωση εξέγερσης. Η προσφορά της όμως ήταν σημαντική: διενέργεια εράνων, αποστολή χρηματικών ποσών, παροχή φιλοξενίας Φιλικών στην κρύπτη της Ελληνικής Σχολής στη Λευκωσία.

Αφορμή ωστόσο για την πυροδότηση της Τουρκικής οργής σε βάρος των Κυπρίων, στάθηκε η άφιξη στο νησί, του Κωνσταντίνου Κανάρη, αλλά και η ρίψη επαναστατικών προκηρύξεων στη Λάρνακα. Υπάρχουν ιστορικές πηγές που αναφέρουν ότι Κύπριοι αγωνιστές εντάχθηκαν σε διάφορα στρατιωτικά σώματα. Είχε επίσης δημιουργηθεί και λόχος Κυπρίων. 

 Υπήρχε μάλιστα πολεμική σημαία που σώζεται και φυλάσσεται στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα. Είναι λευκή με γαλανό μεγάλο σταυρό στη μέση. Στο πάνω μέρος υπάρχει γραμμένη η ένδειξη: ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Δυστυχώς, η Κύπρος, παρόλο που συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση, δεν ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. 

Οι Έλληνες της Κύπρου συνέχισαν ανεπιτυχώς τον αγώνα για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα στα χρόνια που ακολούθησαν. Όμως ακόμη και σήμερα που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα ένα μεγάλο μέρος του νησιού και οι Έλληνες της Κύπρου συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ελευθερία. Ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης στο ποίημα του «Η 9η Ιουλίου του 1821, εν Λευκωσία», γράφει:

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τα ‘ψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντες ο κόσμος λείψει!»


- ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΙΑ) Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α. / Επικοινωνιολόγος / Δικηγόρος / Δημοσιογράφος / Αναπληρώτρια Γραμματέας Επικοινωνίας ΚΙΝ.ΑΛ. (Κίνημα Αλλαγής - ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Του 21’ οι ερωτήσεις είναι δύο: χωρίς την εθνική ανεξαρτησία τους οι λαοί μπορούν να αλώνουν τις Βαστίλλες τους; Την ερώτηση αυτή πρώτο την έθεσε μπρος στους ιστορικούς του κόσμου το 21’. Και αυτοί έμειναν κόκκαλο- δεν ξέραν τι να απαντήσουν… στο τσαρούχι. Γιατί μέσα από την Επανάσταση του 21’ μέσα από τις κανονιές της Μαντώς Μαυρογένους, τα αλογοπέταλα και την βροντώδη ιαχή του Κολοκοτρώνη, τα φτερωτά θούρια του Ρήγα Φερραίου, θα ακούσεις τους χτύπους της καρδιάς τούτου του Έθνους – καρδιάς που δεν έπαψε να πάλλει από τρεις χιλιάδες χρόνια.

- ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, Ιστορικός - Αρχαιολόγος Ε.Κ.Π.Α., Δημοτική Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας / Πρ. Αντιδήμαρχος

1821-2021: συμπληρώνονται 200 χρόνια από την στιγμή που οι Έλληνες αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. 200 χρόνια από την κήρυξη του απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων, οι οποίοι, αποτινάσσοντας τον τουρκικό ζυγό, ηθικά και ιδεολογικά καταδίκασαν κάθε έννοια ζυγού για ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική Επανάσταση εμπνέει μέχρι και σήμερα με τα πανανθρώπινα μηνύματα για ελευθερία, δικαιοσύνη, ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση των λαών. 

200 χρόνια μετά, εμείς οι νέοι Έλληνες, με το βλέμμα στο μέλλον, θυμόμαστε τα λόγια του μεγάλου Φιλέλληνα ποιητή Λόρδου Μπάϋρον: «Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό.» Για τους αγωνιστές του 1821 ο υψηλός σκοπός για τον οποίο θυσιάστηκαν ήταν η απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, η εθνική ανεξαρτησία και η ελευθερία. 

Σε κάθε εποχή τα ζητούμενα μπορεί να αναπροσαρμόζονται, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε με σθένος τις μάχες τις εποχής μας, με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού, την αγάπη για την πατρίδα και πάντα αποδίδοντας τον ανάλογο σεβασμό στους ήρωες του έθνους μας.

- ΦΑΝΗ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ, Δημοσιογράφος / Παρουσιάστρια / Πολιτικός Επιστήμονας Α.Π.Θ.

Για εμάς τους Έλληνες, η εθνική επανάσταση του 1821 δεν είναι απλά μια σελίδα του παρελθόντος. Είναι το «σημείο» αυτό στο οποίο πρέπει να επιστρέφουμε και να μαθαίνουμε, να μαθαίνουμε ότι με ομοψυχία μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα. Και ποιος είπε ότι ο «δρόμος» θα είναι εύκολος; Ακόμα και στη προσωπική σου ζωή μέσα από μάχες και αγώνες εξελίσσεσαι. 

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση, την ιστορία και τις αξίες αυτού τόπου και στα παιδιά μας...εύχομαι τα επόμενα 100 χρόνια να μας βρουν πιο ενωμένους, πιο περήφανους και με «καλύτερη» μνήμη... Η ειλικρινής αγάπη για την πατρίδα σου δεν είναι ταμπού, ταμπού είναι να μην γνωρίζεις τι έκαναν για εσένα οι πρόγονοί σου. «Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική. Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου..» Οδυσσέας Ελύτης (από το «Άξιον Εστί»)

- ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΕΡΡΑ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ / Ιδιωτική Υπάλληλος

Αν ρωτήσεις τον νέο μεσο πολίτη της χώρας μας να σου πει τα πρώτα 5 ονόματα που του έρχονται στο μυαλό για την Ελληνική Επανάσταση, σίγουρα 1-2 από αυτά θα είναι γυναικεία! Η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ... Δε θα συναντήσεις γυναικεία ονόματα τόσο οικεία στον μέσο Γάλλο ή Αμερικανό για τις δικές τους Επαναστάσεις. Μας δείχνει αυτό, το πόσο σύνθετη, πρωτοποριακή και συναρπαστική είναι η δική μας Επανάσταση. Είναι ώρα λοιπόν, να γνωρίσουμε τον ρόλο των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση. Όχι μόνο των επώνυμων, αλλά κυρίως των ανώνυμων! Χρόνια πολλά Ελληνίδες και Έλληνες! Χρόνια πολλά Ελλάδα!

- ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Δικηγόρος Αθηνών / Π.Μ.Σ. Παγκόσμια Δημοσιογραφια και Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ. / Αρθρογράφος - Αναλύτρια

Η επανάσταση των Ελληνίδων και Ελλήνων το 1821 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προηγήθηκαν πολλές εξεγέρσεις και πολλές διεργασίες έως ότου στην συνείδηση του απλού λαού που υπόφερε, αλλά είναι πάντα η κινητήριος δύναμη της ιστορίας, να διαμορφωθεί η έννοια του νέου έθνους που ζητάει ελευθερία για να υπάρξει ο λαός του. Σήμερα, σε εμάς και στις νέες γενιές πέφτει το βάρος να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι εκείνων των αγωνιστών που σχεδόν χωρίς τίποτα στα χέρια τους ξεκίνησαν έναν αγώνα με υπέρτερο κατακτητή και με την απόλυτη εχθρότητα μερίδας των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι λαός που δεν μελετάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Είναι καθήκον μας σήμερα, όχι να μετατρέψουμε την γιορτή αυτή σε ακίνητο υμνολόγιο μιας μουσειακής εικόνας, αλλά σε κινητήρια δύναμη αφύπνισης και αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων σε πολιτικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο! Οι κίνδυνοι περιβάλλουν την χώρα μας, μα είναι και εντός αυτής. 

Εξίσου, την περιβάλλουν και απειλές κατά της ακεραιότητας της. Δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στο εδαφικό κομμάτι. Η Ελλάδα ειναι κράτος και κοινωνία. Δεν ειναι χώρος, ειναι χώρα. Είναι από πρώτο και παλιότερο κλαδί ελιάς μέχρι το τελευταίο πολύτιμο πετράδι στο υπέδαφος μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αναπάντητη την πρόκληση! Και η πρώτη απάντηση είναι η ενότητα του λαού απέναντι στους μικρούς ή μεγάλους εθνικούς κινδύνους.

- ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ, Απόφοιτη Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος), Κατεύθυνση: Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών / Αρθρογράφος - Αναλύτρια

Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης που μπορούμε να αποδώσουμε στους προγόνους μας, που με απλότητα προσέφεραν την ίδια τους την ζωή "για του Χριστού την Πίστη, την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία". Είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Σηματοδοτεί την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τούρκικο ζυγό. 

Μια σκλαβιά η οποία διήρκησε τέσσερις αιώνες. Τέσσερις αιώνες ανυπόφορης καταπίεσης, βασανιστηρίων, διωγμών κ.λπ.. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τους Έλληνες να οραματίζονται την ελευθερία τους. Με πίστη και ελπίδα τα κατάφεραν. 200 χρόνια μετά (1821-2021), είμαστε εδώ για μια ακόμα χρονιά να γιορτάσουμε την μνήμη τους και το έργο τους. 

Επί 200 χρόνια τους ευγνωμονούμε για την ελευθερία μας αλλά και για τον δρόμο που άνοιξαν ώστε να διεκδικήσουμε το καθετί που μας ανήκει. Σήμερα, σαν Έλληνες του 21ου αιώνα, ναι μεν θα πρέπει να διατηρήσουμε τα ήθη-έθιμα και τις αξίες μας αλλά θα πρέπει να γράψουμε και την δική μας ιστορία. Για να σταθούμε αντάξιοι τους. Το χρωστάμε σε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για τα πάτρια εδάφη. Αξίζει να προσπαθήσουμε 200 φορές για το καλύτερο, 200 φορές για την Ελλάδα μας!

- ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΜΠΟΥ, Πολιτικές Επιστήμες Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Μεταπτυχιακό στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Οι γυναίκες, παρά τους αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς της εποχής, άφησαν το δικό τους στίγμα στην Επανάσταση του 1821. Παρότι σε βάθος χρόνου κυριάρχησαν οι μορφές της επιβλητικής Λασκαρίνας Πινότση, γνωστή ως Μπουμπουλίνα, από το όνομα του δεύτερου συζύγου της, Δημήτρη Μπούμπουλη και της Μαντώς Μαυρογένους, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι γενικότερα οι γυναίκες είχαν ουσιαστική και πολύπλευρη συμβολή στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. 

Κάποιες από τις γενναίες αυτές θηλυκές παρουσίες πήραν ακόμη και όπλα στα χέρια τους και στάθηκαν γενναία στο πλευρό των ανδρών χωρίς να γίνουν ιδιαίτερα γνωστές, όπως η καπετάνισσα Κωνσταντίνα Ζαχαριά, η Σπαρτιάτισσα Σταυριάννα Σάββαινα, η Δόμνα Βισβίζη κ.ά. Το έντονο αγωνιστικό πνεύμα που τις διακατείχε , τις ανήγαγε σε σημαντικές και επιβλητικές προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Επανάστασης. 

Η βοήθεια που παρείχαν κατά την διάρκεια της Επανάστασης ήταν πολύπλευρη και εξίσου σημαντική. Οι περισσότερες βοήθησαν στην τροφοδοσία των στρατευμάτων, αλλά κυρίως στη διάσωση των παιδιών τους και τη στήριξη των σπιτιών τους κατά την απουσία των ανδρών. Μόνες τους ανάμεσα σε πολλαπλούς καθημερινούς κινδύνους , προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να διασώσουν τις οικογένειες τους και να ενδυναμώσουν τους άνδρες τους. 

Ήταν οι ¨κολώνες¨ των σπιτιών τους, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους προκειμένου να κρατήσουν δυνατή την φλόγα της Ελευθερίας. Με κάθε τρόπο μετέφεραν τα ιδανικά αυτά στα παιδιά τους, προκειμένου να τα προετοιμάσουν για την επικείμενη αλλαγή που όλοι οι Έλληνες περίμεναν και πίστευαν σε αυτή. Δυστυχώς, στις περισσότερες προσωπικές μαρτυρίες και στην ιστοριογραφία του 19ου αιώνα οι αναφορές στον ρόλο των γυναικών είναι περιορισμένες, καθώς επικεντρώνονται στον πρωταγωνιστικό ρόλο των ανδρών. 

Ωστόσο, υπάρχουν πηγές που δίνουν μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα της συμβολής των γυναικών στην Επανάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνα τα χρόνια υπήρχε επιφυλακτικότητα από την πλευρά των ανδρών στο να εμπιστευτούν μυστικά στις γυναίκες. Η νοοτροπία της τότε κοινωνίας , υποβάθμιζε αρκετά τον τρόπο σκέψης και επικοινωνίας των γυναικών , πάραυτα οι γυναίκες κατάφεραν να αποδείξουν τον πολύπλευρο τρόπο σκέψης τους και τον ατσάλινο χαρακτήρα τους έναντι των εχθρών. 

 Συμπερασματικά, οι γυναίκες του ΄21 αποτέλεσαν μοχλό εκκίνησης και υποστήριξης για ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα των Ελλήνων. Η ανάγκη για ελευθερία και ένα ενωμένο κράτος τους οδήγησε να πολεμήσουν και να αψηφήσουν κάθε κίνδυνο . Η ελευθερία ήταν πάντα για τους ανθρώπους ένα από τα βασικότερα αγαθά και χωρίς αυτό δεν είχε κανένα νόημα η ζωή τους. 

Το υπέρτατο αυτό αγαθό, τους ένωσε με κάθε τρόπο και τους βοήθησε να υπηρετήσουν τον σκοπό αυτό και να αναδειχθούν ως νικητές μετά από πολλά χρόνια στέρησης των βασικών δικαιωμάτων τους . Οι γυναίκες για μία ακόμη φορά παρόλες τις αντιδράσεις , στάθηκαν ικανές να διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο αφήνοντας το σημάδι και την υπογραφή τους στο πέρασμα μίας νέας εποχής.

- ΝΑΝΣΥ ΝΕΝΕΡΟΓΛΟΥ, Ψυχολόγος / M.Sc. Συμβουλευτική Ψυχολογία

Πολλές φορές, ακούμε: «αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα». Ευτυχώς, το παρελθόν μας έρχεται σε αντίθεση με αυτήν την κυνική προσέγγιση του παρόντος μας. 200 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναδείξει βασικές συνιστώσες της κοινωνίας της. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί κεντρικό κεφάλαιο στην ελληνική ιστορία και σημαντικό κομμάτι στο παζλ της παγκόσμιας ιστορίας. «Όταν διαγράφουμε ενός μέρος από το παρελθόν μας, είναι σαν να διαγράφουμε ένα ίσο μέρος από το μέλλον μας» Γεώργιος Σεφέρης. Μελετώντας το παρελθόν μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε νέους δρόμους. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει ένα προσωπικό ιστορικό ορόσημο και να αξιολογήσει τα γεγονότα και τους ανθρώπους.

- ΕΒΕΛΙΝΑ ΔΑΦΝΗ, Ασκούμενη Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών / Τομεάρχης Παιδείας Β3 ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Βορείου Τομέα Αθηνών

Τον 19ο αιώνα και ενώ το κίνημα του εθνισμού δυναμώνει ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, οι επιμέρους λαοί μάχονται ενάντια στις αυτοκρατορίες προσπαθώντας να δημιουργήσουν ανεξάρτητα κράτη. Ακολουθώντας την τάση και τις ιδέες που εμφύσησε, πολύ νωρίτερα, η γαλλική επανάσταση και με κυριότερο στήριγμα την εθνική αφύπνιση των Ελλήνων, η ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας είχε ωριμάσει για τα μέλη της φιλικής εταιρείας, τα οποία υπήρξαν και πρωτοστάτες της ελληνικής επανάστασης. 

Η ελληνική επανάσταση του 1821 αποτέλεσε το σημαντικότερο γεγονός για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ενώ ταυτόχρονα υπήρξε πηγή έμπνευσης και πρότυπο αντίστοιχων κινήσεων για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Η επανάσταση αυτή, που σηματοδοτεί την εθνική μας ανεξαρτησία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1821 από την Μολδοβλαχία και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και σύντομα εκδηλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και στα νησιά Σάμο, Χίο, Κρήτη, Κάσο, στα περισσότερα όμως δυστυχώς αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους δυνάστες και έμεινε ζωντανή στην Πελοπόννησο και την Ρούμελη. 

Με συνεχείς επαναστάσεις και πολέμους είτε μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είτε στο πλευρό συμμάχων (Βαλκάνιων και Δυτικών) ή δια της διπλωματίας καταφέραμε ως έθνος, σταδιακά, να αποκτήσουμε τα σημερινά σύνορα και να κατακτήσουμε μια αξιόλογη θέση διεθνώς σε όλους τους τομείς παρά τα αυτοκτονικά λάθη των εμφυλίων και των διχασμών, στα οποία υποπέσαμε. Φέτος, 200 χρόνια μετά την εθνεγερσία των προγόνων μας, οφείλουμε να εγκύψουμε στην ιστορία μας, να τη μελετήσουμε και να διδαχτούμε από το παράδειγμα τους, υιοθετώντας τις αξίες αυτές, που τους ενέπνευσαν. Αυτή θα είναι η καλύτερη απότιση τιμής στους αγωνιστές και ελευθερωτές της πατρίδας.

- ΜΑΡΙΑ ΛΑΘΟΥΡΗ, Δικηγόρος Παρ’ Εφέταις / Τομεάρχης Δικαιοσύνης Β3 ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Βορείου Τομέα Αθηνών

Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης που απελευθέρωσε τους Έλληνες από τον οθωμανικό ζυγό και δημιούργησε τη νεότερη Ελλάδα. Τιμή και δόξα στους ήρωές μας, που έδωσαν και τη ζωή τους, παλεύοντας με πανίσχυρο δυνάστη. Τιμή και δόξα και στους ρομαντικούς και ανιδιοτελείς Φιλέλληνες που δεν δίστασαν να χύσουν το αίμα τους από αγάπη για την Ελλάδα και το αρχαίο μεγαλείο της.

Χρέος μας σήμερα να δημιουργήσουμε ένα κράτος -κόσμημα, αξιόπιστο, δυνατό, στην υπηρεσία του λαού μας και των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού που λάμπουν στον κόσμο όλο! Μπορούμε και αξίζουμε περισσότερο! Οι μορφές του Κολοκοτρώνη, της Μπουμπουλίνας, του Μπάυρον, και των άλλων ισάξιων ηρώων, όπως τους θυμόμαστε από τα άγουρα σχολικά μας χρόνια, ας μείνουν έτσι στη μνήμη και τη συνείδησή μας για να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν!

- ΧΡΥΣΗ - ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Απόφοιτη Τμήματος Χρηματοοικονομικής Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας Ξενοδοχειακών Δραστηριοτήτων

Γράφω με βαθιά συγκίνηση για να τιμήσω την μνήμη των ηρωικών γυναικών, που 200 χρόνια πριν συνέβαλαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας του έθνους μας από την Τουρκοκρατία. Υπήρξε μια πλειάδα γυναικών που άφησαν το δικό τους ισχυρό αποτυπώματά στον Αγώνα, που θυσίασαν ακόμα και την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. 

Γυναίκες γνωστές όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Ελισάβετ Υψηλάντη, η Μαριγώ Ζαραφοπούλα, η Ευανθία Καΐρη, η Δόμνα Βιζβιζη και πολλές άλλες, έχουν κερδίσει επάξια την αναγνώριση με την πολύτιμη συνεισφορά τους, τη γενναιότητα τους και τον πατριωτισμό τους. Γυναίκες γνωστές και άγνωστες που διασφάλισαν ολομόναχες την συνέχεια των οικογενειών τους. Γυναίκες που πήραν τα ντουφέκια στάθηκαν με ανδρεία στο πλευρό των συζύγων τους. Γυναίκες που ντύθηκαν με ανδρικά ρούχα και πέθαναν πολεμώντας. Γυναίκες που βοήθησαν στην τροφοδοσία των στρατευμάτων. 

Γυναίκες που φρόντισαν τους πληγέντες. Γυναίκες που αιχμαλωτίστηκαν, βασανίστηκαν, πουλήθηκαν και πέθαναν από τις κακουχίες. Σύζυγοι, μητέρες, κόρες, αδελφές, μα πάνω από όλα γενναίες αγωνίστριες. Παρατηρώντας τις ηρωίδες του 1821, διαπιστώνεις ότι δεν αποτελούσαν το ασθενές φύλο, αλλά τους στυλοβάτες του Αγώνα. Με αλλά λόγια, χωρίς αυτές τις ηρωίδες, η Επανάσταση δεν θα μπορούσε να πετύχει. 

Επίσης, οι ηρωίδες της Επανάστασης του 1821 πέρα από σπουδαίοι παράγοντες του απελευθερωτικού αγώνα, ήταν πρωτοπόρες στο κίνημα της απελευθέρωσης της γυναίκας από την σκλαβιά. Αυτές οι σπουδαίες γυναίκες με την φλογερή φιλοπατρία τους, την αυτοθυσία τους, τις ηγετικές τους ικανότητες, και την στρατηγική τους σκέψη, χάραξαν το δρόμο για την φυλετική ισότητα και την άρση της γυναικείας χειραφέτησης. Εν κατακλείδι, οι ηρωίδες του 1821 με την πολύτιμη προσφορά τους απέναντι στην πατρίδα μας ήταν και θα είναι φωτεινό παράδειγμα της Ελληνικής Ψυχής.

- ΝΙΚΗ ΚΟΥΡΗ, Δικηγόρος Αθηνών / LLM in Maritime Law and Shipping Business Frederick University of Cyprus


Η σημασία της επανάστασης του 1821 δεν έγκειται αποκλειστικά στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και τον επί εννέα χρόνια αγώνα των Ελλήνων, έως την ίδρυση του βασιλείου της Ελλάδας, του πρώτου ανεξάρτητου κράτους στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι κυρίως το γεγονός ότι μια εξέγερση με καθαρά εθνικό χαρακτήρα επέτυχε σοβαρό πλήγμα στις στατικές αρχές τις νομιμότητας και της διατήρησης του status quo στην Ευρώπη, όπως εκείνες είχαν εξαγγελθεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής στο Συνέδριο της Βιέννης του 1815. 

Το παράδειγμα των Ελλήνων υπήρξε η κινητήριος δύναμη των επαναστατικών κινημάτων που εκδηλώθηκαν τη δεκαετία του 1830 στο Βέλγιο, την Πολωνία και την Ιταλία, εμπνέοντας την ελπίδα στους υπόδουλους λαούς για την διεκδίκηση της ανεξαρτησίας τους βάσει της αρχής των εθνοτήτων.

- ΝΕΛΛΗ ΤΣΩΡΗ, Φοιτήτρια Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. / Αναλύτρια - Αρθρογράφος

Οι επαναστάσεις με πιθανότητες επιτυχίας στις πλείστες των περιπτώσεων πυροδοτούνται συλλογικά. Η επιτυχία τους δεν εξαρτάται από συγκυριακούς παράγοντες μονάχα, αλλά σε μεγάλο βαθμό επαφίεται στη διατήρηση της ενότητας μεταξύ όσων επιδιώκουν τον κοινό σκοπό. Έτσι κι η εθνική μας επανάσταση, της οποίας την επέτειο των διακοσίων ετών εορτάζουμε φέτος υπό συνθήκες σουρεαλιστικές, έχει πολλά να μας διδάξει ως έθνος και, σε μεγαλύτερη κλίμακα, ως λαό. Θα σταθώ σε ένα από αυτά. 

Αν πράγματι αναζητήσουμε μιαν επαρκή ένδειξη ή και απόδειξη της συνέχειας του έθνους μας ανά τους αιώνες, μπορούμε να την εντοπίσουμε στην πάγια μάστιγά μας από καταβολής πολιτισμού∙ το αιώνιο «κατηγορώ» που απευθύνουμε ο ένας στον άλλο, είτε διά του δόρατος, είτε διά του καριοφιλιού, είτε δι’ άλλων μέσων -φαινομενικά μόνο λιγότερο καταστροφικών. 

Ας ενθυμούμαστε, λοιπόν, πέραν των λαμπρών στιγμών της επανάστασης και τον εμφύλιο που παραλίγο να μας κοστίσει την αίσια έκβαση ενός αγώνα ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Δε θα θεωρηθούμε λιγότερο απόγονοι των προγόνων μας, αν επιτέλους μάθουμε από τα δικά τους λάθη.

- ΑΘΗΝΑ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗ, Πτυχιούχος Πολιτική Επιστήμων - Διεθνολόγος ΠΑ.ΠΕΛ.

Οι Έλληνες είχαν πάντα μέσα στην καρδιά τους την ελπίδα για ελευθερία και αυτοδιάθεση και μέσα από αυτή την ελπίδα ένιωθαν ελεύθεροι στο πνεύμα. Όσο κι αν κάποιοι πίστευαν πως ως υποδουλωμένοι ζούσαν φυλακισμένοι, εκείνοι ζούσαν πάντα ελεύθεροι. Τα γεγονότα και οι μάχες της Επανάστασης του 1821 ήταν φοβερά, φέρνοντας το τέλος του Γολγοθά και την Ανάσταση ολόκληρου του γένους των Ελλήνων. Εδώ και 200 χρόνια οι ήρωες του 1821 μας διδάσκουν πως στη ζωή μας θα έρθουν και γολγοθάδες αλλά με υπομονή και θυσία από πλευράς μας, πάντοτε θα έρχεται και η Ανάσταση.

- ΑΛΕΞΙΑ ΧΑΡΑΚΙΔΑ, Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνική Διοίκηση Δ.Π.Θ. / Π.Μ.Σ. Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Ε.Κ.Π.Α. / Π.Μ.Σ. Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική Ε.Κ.Π.Α. / Τομεάρχης Έρευνας Καινοτομίας Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αιτωλ/νίας / Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου Βιομηχανίας Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Η ζωή χωρίς ελευθερία είναι σαν σώμα χωρίς ψυχή, Χαλίλ Γκιμπράν, 1883-1931. Το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου είναι η ελευθερία, είναι εξαιρετικά σημαντική, εφόσον επηρεάζει ποικίλους τομείς της ανθρώπινης δράσης και υπόστασης. Η ελευθερία, αν και συχνά εκλαμβάνεται μονοσήμαντα ως εθνική ελευθερία, στην πραγματικότητα είναι μια πολυσήμαντη έννοια που μπορεί να διακριθεί σε αρκετά είδη, γεγονός που φανερώνει το πόσο δυσεπίτευκτη είναι εν τέλει στην πληρότητά της. 

Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 εξασφάλισε στο έθνος, ύστερα από πολλούς αιώνες υποταγής σε ξένους κυριάρχους, ανεξάρτητη εθνική εστία. Το σθένος, το θάρρος, το μεγαλείο της ψυχής των επαναστατών του 1821 είναι η δύναμη του σύγχρονου Έλληνα. Η επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι οι αγώνες των λαών ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση, ενάντια στην αδικία και στον αυταρχισμό αποτελούν τη δύναμη που κινεί την ιστορία προς τα μπρος και μπορούν να νικήσουν αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι. Τελικά, η δύναμη της ψυχής είναι μεγαλύτερη από την δύναμη των όπλων!

- ΜΑΡΙΑ Γ. ΣΕΡΕΤΗ, Υποψήφια Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης / Μεταπτυχιακό M.B.A. ΔΙ.ΠΑ.Ε. / Σπουδάζει στην Νομική Σχολή του N.U.P.

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί σταθμό στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού αφού οδήγησε μετά από 400 χρόνια στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους μετέπειτα εθνικούς αγώνες. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η αρχή της παλιγγενεσίας καθώς πέτυχε την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κράτους και την παρουσία της Ελλάδας στον πολιτικό χάρτη του κόσμου. 

Επιπροσθέτως, υπήρξε ένα από τα κομβικά σημεία στην ιστορία της Ευρώπης καθώς είναι η πρώτη επιτυχημένη επανάσταση του 19ου αι., η πρώτη επανάσταση που πλήττει την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο μαλακό υπογάστριό της, η επανάσταση που θα αρχίσει την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης, που σηματοδοτεί την έναρξη του ελληνικού 19ου αι. και θα οδηγήσει στον τριπλασιασμό του Ελλαδικού χώρου και στη συρρίκνωση του Ελληνισμού πολιτισμικά με τη Μικρασιατική καταστροφή. 

Γιατί λοιπόν η ιστορική επανάσταση του 1821 είναι επίκαιρη σήμερα το 2021; Για να μην απελπιζόμαστε στα δύσκολα. Να αντλούμε ελπίδα και δύναμη από την μαχητικότητα των προγόνων μας. Για να τιμούμε και να μην ξεχνάμε αυτούς που με τόλμη έδωσαν αγώνα για να προστατέψουν την εθνική μας ταυτότητα, να διαδώσουν Ελληνορθόδοξη παιδεία και να φέρουν την ελευθερία. Η σημασία του 1821 περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Ελευθερία!

- ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΡΑΚΑΙΔΗ, Τελειόφοιτη Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Αρθρογράφος

2021, στο σήμερα. Πέρασαν κιόλας 200 χρόνια από την σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας του Έθνους μας. 200 χρόνια μετά τον πιο ιερό αγώνα για Ελευθερία. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ως ανθρωπότητα κρίνεται απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε να θυμηθούμε, πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η ελευθερία μας. Αυτή για την οποίαν πάλεψαν οι πρόγονοι μας και επαναστάτησαν εναντίον της δουλοκρατίας, με την οποία μας διοικούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία επί 400 συναπτά έτη. Επανέρχομαι στο σήμερα. 

Χαίρετε αγαπητοί αναγνώστες! Πώς σας βρίσκω; Τί παρατηρείτε; Τί έχει προηγηθεί και φτάσαμε να λησμονήσουμε τα ιερά της πατρίδας μας, για τα οποία δόθηκε ο αγώνας που προανέφερα. Δεν είναι της παρούσης. Ηθικό δίδαγμα από όσα γνωρίζουμε και βιώνουμε, σε συνδυασμό με την επέτειο των Διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση: να θυμόμαστε την ιστορία, τα λάθη του παρελθόντος. Διότι η Λήθη, θέλοντας και μη, τα φέρνει εκ νέου ενώπιον μας. Ας μην υποτιμούμε τόσο την νοημοσύνη μας, ας σκεφτούμε έστω για μία ημέρα όπως εκείνοι που πάλεψαν για την ελευθερία μας.

- ΛΙΛΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ, Μοριακός Βιολόγος / Κάτοχος Μάστερ στη Γενετική Πανεπιστήμιο Παρισιού Pierre et Marie Curie Universitaire Paris 6 / Δημοσιογράφος - Παρουσιάστρια

Πριν 200 χρόνια γενναίοι Έλληνες και γενναίες Ελληνίδες θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ύψωσαν την Ελληνική σημαία ενάντια στον τουρκικό ζυγό, μια μεγάλη αυτοκρατορία εκείνα τα χρόνια, που ανάγκασε ακόμα και τον Τσόρτσιλ να παραδεχτεί πως οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες. 

Δυστυχώς όμως αυτή η περίοδος σκλαβιάς άφησε τη χώρα πολύ πίσω πολιτιστικά και πολιτισμικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα και σήμερα διάφορα κατάλοιπα στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα μιας μερίδας Ελλήνων οι οποίοι ξέχασαν τι θα πει Ελλάδα και κατηγορούν τους υπόλοιπους Έλληνες που το θυμούνται ακόμα ως φασίστες! Αδέλφια ξυπνήστε πριν είναι αργά... Ας είναι αυτή η θυσία οδηγός για ένα λαμπρό μέλλον. Ζήτω η Ελλάδα ζήτω ο ελληνικός λαός!

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΠΑ, Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης


Το νόημα του 1821 είναι μία λέξη: ελευθερία. Είναι αυτό που κατάφερε αυτό το μικρό έθνος των τσοπάνηδων, των ψαράδων, των γεωργών και των αγωγιατών. Είναι αυτό που καλούμαστε να συνεχίζουμε.

- ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΛΟΒΡΟΥΖΙΩΤΗ, Ασκούμενη Δικηγόρος Δ.Π.Θ. / Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αιτωλοακαρνανίας

”Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση….” Με τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη θα ήθελα να πω μερικά πράγματα με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν μία μνημειώδης στιγμή του Ελληνικού Κράτους που θα μας γεμίζει υπερηφάνεια. 

Για πολλούς φάνταζε μία παράτολμη πράξη, αλλά το αδάμαστο ελληνικό πνεύμα, η ανδρεία, η πίστη και το θάρρος των προγόνων μας, έφερε την πολυπόθητη ελευθερία ύστερα από 400 χρόνια υποδούλωσης. Με οδηγό λοιπόν την αυτοθυσία και την γενναιότητα των προγόνων μας ας φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και άξιοι συνεχιστές των ιδανικών τους. Το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας οφείλουμε να το διαφυλάττουμε και να μην το θεωρήσουμε ποτέ δεδομένο.

- ΞΕΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ, Ασκούμενη Δικηγόρος (Κόρινθος) / Απόφοιτη Νομικής Σχολής Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α.

Περιττά τα λόγια, αφού τα είπε όλα ο Τσώρτσιλ με μια του μόνο φράση: «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.» Για άλλη πολεμική περίοδο αλλά πάντα χαρακτηριστικό της ελληνικής ψυχής! Χρόνια πολλά Ελλάδα!

- ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΟΝΔΡΟΥ, Τελειόφοιτη Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Αρθρογράφος

Η ελληνική επανάσταση θαρρώ ήταν ένα μεγάλο σημείο στην ελληνική ιστορία και σταδιοδρομία θα έλεγα. Δικαίως μας χαρακτήρισαν τότε το πιο ηρωικό κράτος κατι που προσπαθούμε με τιμή να διατηρήσουμε ως σήμερα. Το motto μας: "Ελευθερία ή θάνατος" , θα μας συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Το μόνο που εύχομαι είναι όλοι να τιμούμε και να δοξάζουμε αυτή την ημέρα ,εις μνήμην των προγόνων μας ,που πάλεψαν για να είμαστε εγώ και εσύ ελεύθεροι σήμερα! 200 χρόνια είναι αυτά γεμάτα ελευθερία και χαρά!

- ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Α. ΒΟΥΤΗΡΑΚΟΥ, Φιλόλογος / M.A. Inclusion & Special Educational Needs & Disability / Υποψήφια Βουλευτής Β' Πειραιά με την Νέα Δημοκρατία

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Χρόνια αυτόνομα, χρόνια αναγεννησιακά, χρόνια λεύτερα. Χρόνια κατά το πέρας των οποίων οι Έλληνες άφησαν με τη ζωή και το έργο τους, το αποτύπωμά τους στον κόσμο, διασώζοντας την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, κερδίζοντας τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Οθωμανών. Σήμερα, γιορτάζει το έθνος μας. Γιορτάζουν οι πρόγονοί μας, γιορτάζουν οι αφανείς ήρωες, γιορτάζουμε εμείς και τα παιδιά μας, γιορτάζουν όλοι οι Έλληνες. Γιορτάζει κάνε κόκκος χώματος αυτού του τόπου, κάθε σταγόνα θάλασσας και κάθε σύννεφο από τον περήφανο και αδούλωτο ουρανό του. Χρόνια πολλά Έλληνα! Χρόνια Πολλά Ελλάδα μου!

- ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΛΥΤΑΝΟΥ, Αναλύτρια Ενεργειακής Ασφάλειας / M.Sc. in Energy and Climate Crisis Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το θεμελιώδες διακύβευμα του αγώνα της παλιγγενεσίας ήταν η αξίωση της καθολικής ελευθερίας. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στέφθηκε επιτυχώς εξαιτίας της διορατικότητας και της προετοιμασίας των μελών της Φιλικής Εταιρείας ,οι οποίοι αν και γνώριζαν πως η χώρα στον αγώνα αυτόν ήταν μόνη της, διέσπειραν φήμες περί «Αοράτου Αρχής» για να ενισχύσουν το αίσθημα της ασφάλειας. Το μικρό,-σε μέγεθος-, έθνος των Ελλήνων σήκωσε το ανάστημα του σε μία πολυπληθή δύναμη την οποία πολέμησε χωρίς οργάνωση πέραν της ανάγκης για ελευθερία. 

Παρόλα αυτά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δε συμμετείχαν ενεργά, μιας και τα προνόμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπερίσχυαν προς όφελος τους. Οι λοιποί που πίστεψαν, μέσω διπλωματικών διεργασιών αλλά και με πυξίδα την ελληνική ομοψυχία, δικαιώθηκαν. Τα ίδια πλαίσια διπλωματίας και ομοψυχίας πρέπει να ακολουθήσουμε σήμερα , παραμερίζοντας όσους δε λαμβάνουν μέτρα για το καλό της κοινωνίας ή δεν επιθυμούν αυτό, όπως τότε.

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΤΑΓΚΙΝΗ, Τελειόφοιτη Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. / Αρθρογράφος

“Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων έναντι του οθωμανικού στρατού..”. Κάπως έτσι ξεκινά να διδάσκεται η ιστορία, η απελευθέρωση από τα 400 χρόνια τουρκικού ζυγού. 200 χρόνια μετράμε φέτος από την ημέρα εκείνη που σήμανε την αρχή της ελευθερίας. 

Ζούμε σε μια χώρα που συνεχώς “πολεμά” και αναγεννήθηκε ξανά και ξανά μέσα από αγώνες ηρώων. Σήμερα βέβαια πολεμά με έναν αόρατο αυτή την φορά εχθρό. Είτε ο εχθρός αυτός είναι η ασθένεια, είτε η κοινωνική παρακμή, ο Έλληνας πάντα θα νικάει. Όπως απέδειξε και στην Επανάσταση άλλωστε, έχει πείσμα, πίστη και ενότητα. Χρόνια Πολλά!

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Απόφοιτη Τμήματος Παιδαγωγικής Σχολής, Επιστημών στην Προσχολική Ηλικία Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

25η Μαρτίου ημέρα μνήμης της Ελληνικής επανάστασης ενάντια στον οθωμανικό στρατό. 200 χρόνια μετά, ακόμη κι αν αμφισβητείται αυτή η ημερομηνία ως έναρξη της επανάστασης, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την σημαντικότητα τον γεγονότων που συνέβησαν εκείνους τους μήνες. Η ουσία δεν βρίσκεται στις ημερομηνίες αλλά στο αποτέλεσμα αυτού του ξεσηκωμού! Μια χούφτα Ελλήνων κατάφεραν να υψώσουν ανάστημα και να πολεμήσουν κατά των Τούρκων, που για 400 χρόνια το ελληνικό έθνος ήταν αναγκασμένο να ζει υπό το ζυγό τους. 

H δύναμη της ψυχής, η δίψα τους για ανεξαρτησία και ο απαράμιλλος ηρωισμός τους οδήγησε σε μια σειρά από νίκες με αποτέλεσμα την Απελευθέρωση. Η 25η Μαρτίου για τους Έλληνες Χριστιανούς αποτελεί διπλή εορτή καθώς την ημέρα αυτή γιορτάζεται και ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη συγκίνηση. Είναι τιμή μας που είμαστε Έλληνες και οι γενναίοι πρόγονοι μας, μας κληροδότησαν αυτήν την ιστορία! Ας φροντίσουμε λοιπόν να μην ξεθωριάζουν με το πέρασμα των χρόνων αυτά τα ιστορικά γεγονότα και να τιμούμε κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, με την ύπαρξη μας τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και χάθηκαν για να ζούμε ελεύθεροι!

- ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, Ηθοποιός / Σκηνοθέτης / Κοινωνική Θεολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Σκέφτομαι συχνά πόσες γενιές ανθρώπων υπέφεραν πριν από εκείνη την Επανάσταση, πόσες γενιές ανθρώπων είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς... και πόσα χρωστάμε σ' αυτούς τους πρώιμους ανώνυμους ήρωές μας. Αν δεν ήταν εκείνοι και οι δικοί τους προηγούμενοι αγώνες, ίσως να μην ερχόταν ποτέ η Επανάσταση. Κάθε επανάσταση θέλει χρόνο, πόνο, αρετή, τόλμη και φυσικά όχι ρεαλισμό! Δεν έρχεται από τους ανθρώπους του καναπέ, τους βολεμένους, ούτε τους ευθυνόφοβους.. έρχεται από τους λίγους, τους ικανούς, τους ανθρώπους που μπορούν, να την οραματιστούν και να ενώσουν με το όραμά τους όλους τους υπόλοιπους.

Όπως έγινε τότε! Εύχομαι κι εμείς ν' ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα, να πολεμάμε καθημερινά, να θέλουμε να γίνουμε η αλλαγή που προσδοκούμε, να δούμε στον κόσμο.., ώστε ν' αφήσουμε μια άξια παρακαταθήκη στους ήρωες του μέλλοντός μας, να φέρουν την Επανάσταση σε ό,τι τους κρατά δέσμιους, μια Επανάσταση τόσο ηχηρή σαν αυτή που μας χάρισαν οι πρόγονοί μας 200 χρόνια πριν.

- ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΤΖΙΔΟΥ, Δημοσιογράφος / Ρεπόρτερ / Ραδιοφωνική Παραγωγός

Τιμούμε τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης της πατρίδος με σωστό τρόπο. Οποιαδήποτε βεβήλωση θα έπρεπε να τιμωρείται. Για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, με κάθε έννοια, θυσίασαν τις ζωές τους. Δε λέω να φορέσει κάποιος φουστανέλα, ούτε να ακούει τραγούδια πατριωτικού χαρακτήρα. Φτάνει να λέει «ευχαριστώ για τη λευτεριά». Χρόνια πολλά Ελλάδα.

- ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΝΟΥΔΗ, Φιλόλογος, Σχολή Φ.Π.Ψ. Παν. Ιωαννίνων / Med Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης / Δημοσιογράφος

Διακόσια χρόνια «αφ’ ότου μεταλλάξαμεν τυρράνους» μέσα από τα λόγια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διακόσια χρόνια και καθημερινά η Ιστορία μας υπενθυμίζει την ενεργό ακόμα απειλή μέσα από τις τουρκικές προκλήσεις. Διακόσια χρόνια από τότε που σπουδαίοι και γενναίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας καλύτερης και ελεύθερης Ελλάδας. Μπροστά από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στην Πελοπόννησο, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί το λάβαρο, έναν μπλε σταυρό σε λευκό φόντο και μετά το σηκώνει ψηλά. 

Το σύνθημα είναι απλό: «Ελευθερία ή θάνατος». Όλο το νόημα της επετείου σε 2 μονάχα λέξεις: ελευθερία ή θάνατος. Η εθνική μας παλιγγενεσία και η συμβολική επέτειος για την συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση, είναι μία ευκαιρία να εξετάσουμε την πορεία της χώρας μας, να στοχαστούμε που έχουμε φτάσει και που σκοπεύουμε να πάμε. Χρόνια Πολλά και Ελεύθερα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΟΥΤΑΚΟΥ, Πολ. Επιστήμονας – Διεθνολόγος Π.Ε.ΔΙ.Σ. ΠΑ.ΠΕΛ. / Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δ.Σ. Στρατηγική και Ασφάλεια Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Κύπρος

Να 'τανε το 21’ το έτος που θα μπορούσαμε να καταλάβουμε την Αξία της Ιστορίας μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι παράγουμε περισσότερη από ότι μπορούμε να καταναλώσουμε. Επίσης, να αποδώσουμε τιμές σε αυτούς που έπεσαν για την Πατρίδα για να είμαστε εμείς Ελεύθεροι και Ελεύθερες σήμερα. Ας γίνει αυτή η χρονιά ορόσημο για την Πατρίδα μας, το Έθνος μας, την Κοινωνία μας και για τον καθένα μας ξεχωριστά. Το οφείλουμε σε Εμάς, το οφείλουμε στους Ήρωες μας, στους Αγώνες τους, στα Ιδανικά μας, στην Ιστορία μας και στις Αξίες μας! Χρόνια Πολλά!

- ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΙΤΣΑ, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κίνγκστον στο Λονδίνο / M.Sc. στην Παιδαγωγική με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Πτυχίο στη Δημοτική Εκπαίδευση / Λέκτορας

Σταμάτησα και είδα ένα εκκλησάκι. Κατέβηκα από τ' άλογό μου, το έδεσα σε ένα δένδρο, και πήγα μέσα και γονάτισα και είπα: «Παναγιά μου!» Και τα μάτια μου γιόμισαν δάκρυα… «Παναγιά μου, βοήθα και πάλι τους Έλληνες να ψυχωθούνε!» Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τα λόγια του πιο επίκαιρα από ποτέ... Βλέπουμε την Ελλάδα μας, την πατρίδα μας, να περνά μέσα από μεγάλες συμπληγάδες που υψώνονται έτοιμες να την συνθλίψουν και τους Έλληνες με μάτια δακρυσμένα και γεμάτα απογοήτευση να προσπαθούν να επιβιώσουν. 

Δεν πρέπει κανείς μας, όμως, να ξεχνά πως οι Έλληνες ενωμένοι μόνο θαύματα μπορούμε να κάνουμε. Εμείς πάντα τα καταφέρνουμε, το αποδεικνύει η ιστορία μας άλλωστε. Τιμή και Δόξα, λοιπόν, σε όσους θυσιάστηκαν. Μας αφήσατε την πιο σπουδαία κληρονομιά.

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΥΓΕΡΗ, Πτυχιούχος Πολιτικός Επιστήμονας Δ.Π.Θ. / Μέλος Νέας Γενιάς ΚΙΝ.ΑΛ. (Κίνημα Αλλαγής - ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Συμπληρώνοντας 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αναλογιζόμαστε τη σημασία αυτής στη διαμόρφωση του νεοελληνικού κράτους. Με τους ηρωικούς τους αγώνες γυναίκες και άνδρες, ιερείς και δεσπότες, προεστοί και καπεταναίοι οδήγησαν στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στην εθνική απελευθέρωση. 

Η αυτοθυσία και ο αγώνας τους 200 χρόνια μετά ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, οι οποίοι κοιτούν με σεβασμό το παρελθόν και στοχάζονται με αρετή και τόλμη το μέλλον. Κι όσα εμπόδια κι αν βρεθούν στο δρόμο τους ενωμένοι μπορούν να τα ξεπεράσουν. Στοχάζονται μια Ελλάδα που θα διαγράψει ακόμα 200 και πλέον χρόνια λαμπρής ιστορίας. Χρόνια πολλά Ελλάδα!

- ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ειδική Παιδαγωγός / Επ. Διευθύντρια Dyslexia Centers - Pavlidis Method Καβάλας

200 χρόνια ελληνικό κράτος 200 χρόνια από την σημαντικότερη στιγμή της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα της επανάστασης και της ελευθερίας , όταν οι συνθήκες που βιώνουμε είναι δύσκολες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. 

Το μήνυμα της ελευθερίας δυνατό για όλους μας σε μια εποχή που όλοι οι Έλληνες το 'χουμε ανάγκη , αφού αυτή η επέτειος μας βρίσκει όλους εξουθενωμένους από την αστάθεια και την αβεβαιότητα των συνθηκών αλλά και με αρκετές απώλειες…Ελευθερία, Πίστη και αγωνιστικότητα στα ιδανικά της χώρας μας , σ αυτά που πολέμησαν πριν 200 χρόνια οι ήρωες μας. 

Καμία πρόκληση αναπάντητη και καμία ανοχή σε οτιδήποτε παραβιάζει τα αγαθά της πατρίδας μας… Χρόνια Πολλά Ελλάδα, Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός πατρίδας

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Απόφοιτος Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Μεταπτυχιακές Σπουδές: Accounting & Financial Management, Πανεπιστήμιο του Lancaster / Διεθνείς Σχέσεις, Queen Mary University of London / Ε.Κ.Ο. Ν.Δ. Ηνωμένου Βασιλείου


Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν αναμφίβολα ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Η οικουμενική αξία της Ελληνικής Επαναστάσεως αντανακλάται ακόμα και στην πρώτη επίσημη αναγνώρισή της που ήρθε τον Ιανουάριο του 1822 από το «Χαΐτιον». Έντεκα κινήματα προηγήθηκαν του 1821, καλλιεργώντας το έδαφος. Σπουδαίες προσωπικότητες αναδείχθηκαν για την αυταπάρνηση τους, τις θυσίες τους και την έγνοια τους να πετύχει το εγχείρημα. Η ενότητα έφερε την ακμή της Επανάστασης και η διαίρεση την παραλίγο αποτυχία της. Οφείλουμε σήμερα να διδαχθούμε από τα θετικά και τα λάθη εκείνης της περιόδου και να αντιμετωπίσουμε τα μεγέθη της.

- ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΣΟΥΛΗΣ, Οικονομολόγος / Πρόεδρος της Β3 Νομαρχιακής Διοίκησης Νέας Δημοκρατίας Βόρειο Τομέα της Αθήνας


200 χρόνια από την επανάσταση για την Εθνική Κυριαρχία και για την ανεξαρτησία του γένους. Μια μικρή πρόταση νομίζω τα λέει όλα. Πράγματι ήταν αδύνατο να σκεφτεί κάποιος το 1821 ότι ο υποδουλωμένος ελληνισμός, όχι μόνο θα μπορούσε ξεκινήσει μια επανάσταση απέναντι στους Οθωμανούς, αλλά να επιδείξει και την απαιτούμενη αντοχή στην διάρκεια αυτής της επανάστασης που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μια μικρή σπίθα ανεξάρτητου Κράτους που θα ολοκληρωνόταν έναν αιώνα σχεδόν μετά με την ολοκληρωτική μορφή που έχει σήμερα η Ελλάς. 

Δεν πυροδοτήθηκε απλώς μια επανάσταση, μια εξέγερση, τουναντίον αυτή συνεχίστηκε περισσότερο απ' ότι θα μπορούσε να πιστέψει κάποιος. Αυτό για μένα είναι και θα πρέπει να είναι ο συνδετικός κρίκος της Ελλάς του τότε με την Ελλάς του σήμερα. Η εθνική μας αντοχή, τα εθνικά μας αντανακλαστικά, αυτά που δοκιμάζονται διαρκώς και πάντα στο τέλος αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα τους, το μεγαλείο ψυχής που κρύβουμε ως έθνος και ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο. 

Ελλάς ενωμένη ποτέ νικημένη. Η επέτειος αυτή πρέπει να μας θυμίζει ότι η ανεξαρτησία μας, η ελευθερία μας, η κυριαρχία μας, ποτέ δεν είναι μια δεδομένη συνθήκη. Ίσα ίσα θα πρέπει να προοδεύουμε ως χώρα συνεχώς και να δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε κάθε επόμενη γενιά να κρατάει σταθερές τις αξίες αυτές που κατακτήθηκαν με αίμα και αυταπάρνηση και με θεμέλιο αυτό να μεγαλουργεί διαρκώς η Πατρίδα μας.

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Πτυχιούχος Πληροφορικής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας / Πρόεδρος Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς

Φέτος το έθνος μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από τότε που γενναίοι και σημαντικοί άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας ελεύθερης Ελλάδας. Σήμερα, βιώνοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, γιορτάζουμε την απελευθέρωση της χώρας μας, τιμούμε τους ήρωες και έχουμε ως όραμα την δημιουργία μίας ακόμα καλύτερης, πιο δυνατής και ενωμένης Ελλάδας. Χρόνια πολλά σε όλο το έθνος και να μην ξεχνάμε οι Έλληνες πως, όπως και τότε, έτσι και τώρα, ενωμένοι θα κερδίζουμε κάθε μάχη απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση!

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΣ, M.Sc. Οικονομολόγος / Πρόεδρος Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αιτωλοακαρνανίας

25/03/1821 – 25/03/2021: 200 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον του Οθωμανικού ζυγού. 200 χρόνια από την ημέρα εκείνη που ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα. 200 χρόνια από την στιγμή που το Ελληνικό Έθνος «θέρισε τους καρπούς» του Ρήγα και δικαίωσε τις άοκνες προσπάθειες της Φιλικής Εταιρείας δίνοντας «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία του, με αποτέλεσμα την ίδρυση του πρώτου Έθνους – Κράτους της Ευρώπης. Τότε το Έθνος μας μεγαλούργησε ΕΝΩΜΈΝΟ αγωνιζόμενο για την ελευθερία της πατρίδας. 

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο δίκαιος αγώνας μας κινδύνεψε να χαθεί όταν εισχώρησαν ανάμεσά μας η διχόνοια και οι έριδες. Σε μια ανθρωπότητα που έχει χάσει την πυξίδα της, ας αναζητήσουμε τα ιδανικά, τις ιδέες, τις αξίες για τις οποίες αξίζει να ομονοούμε και έτσι θα οδηγούμαστε πάντα σε νικηφόρους αγώνες. ΤΙΜΆΜΕ τους αγώνες των προγόνων μας και ΔΕΝ τους ΞΕΧΝΆΜΕ , γιατί Έθνος χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχει μέλλον.

- ΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, Ασκούμενος Δικηγόρος Δικηγορικού Συλλ. Λάρισας / Μεταπτυχιακός Φοιτητής Π.Μ.Σ. "Θεωρία Δικαίου και Διεπιστημονικών Νομικών Σπουδών"

Φέτος το Έθνος των Ελλήνων εορτάζει τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, ότε οι πρόγονοί μας παρά την αριθμητική και οπλική υπεροχή των Οθωμανών αποφάσισαν να αγωνιστούν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος , διότι στις καρδιές του έκαιγε άσβεστη η επιθυμία για την ελευθερία.《Ελευθερία και Ορθοδοξία》. Δύο λέξεις που για όλους εμάς του Ρωμιούς αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του χαρακτήρα μας. 

Η《Ορθοδοξία》 είναι το στοιχείο που επέτρεψε στους Έλληνες να διατηρήσουμε μέχρι σήμερα την εθνική μας ταυτότητα. Συγχρόνως, οι Έλληνες δεν ανεχτήκαμε ποτέ να απολέσουμε την《Ελευθερία, διότι ο Έλληνας μόνο ελεύθερος μπορεί να ζει και να μεγαλουργεί. Και κατά τη διάρκεια αυτών των διακοσίων ετών ως Έθνος μεγαλουργήσαμε. Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, οι Έλληνες έχοντας διδαχτεί από τα όποια λάθη του παρελθόντος, έχουμε όλες τις δυνατότητες εντός της Ενωμένης Ευρώπης να αποδείξουμε ότι είμαστε αντάξιοι της ιστορίας της. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΤΣΙΝΟΣ, Φιλόλογος / Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Πεύκων / Υπεύθυνος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γραμμ. Περιφερειακών Οργανώσεων Ο.Ν.ΝΕ.Δ.)


Σχεδόν ταυτόχρονη με την ένοπλη σύγκρουση είναι και η ιδεολογική αντιπαράθεση. «Μπολιασμένος» με τις ιδέες του ρομαντισμού και του ανθρωπισμού, οι οποίες συντάρασσαν την Ευρώπη, ο Διονύσιος Σολωμός θα περιγράψει με τον αρτιότερο τρόπο τον αγώνα για την Ελευθερία. Το ξέσπασμα του αγώνα θα συγκλονίσει τον νεαρό, ακόμα, ποιητή. Ο «Ύμνος εις την Ελευθερία», τον οποίο θα ολοκληρώσει, μέσα σε μια εκστατική λυρική διάθεση, σε μόλις ένα μήνα, είναι μόνο η αρχή. 

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι η αποτύπωση της αυτοθυσίας των Μεσολογγιτών την παραμονή των Βαΐων του 1826. Ο στίχος «Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη», δείγμα υψηλής ποίησης του Σολωμού, θα δώσει τον ηρωισμό μα και την αυταπάρνηση.

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ, Πτυχιούχος Πολιτικός Επιστήμονας Α.Π.Θ. / Β.Α. / M.Sc.

Την 25η Μαρτίου του 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την χρονιά εκείνη που το σκλαβωμένο ελληνικό έθνος σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης και της Εθνικής Παλιγγενεσίας απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Το Ελληνικό Έθνος απελευθερώθηκε από τα οθωμανικά δεσμά έχοντας σαν πυξίδα του την αυτοθυσία και την ενότητα για την εκπλήρωση των υψηλότερων ιδανικών της φυλής μας. 

Αυτή η αυτοθυσία, όπως γλαφυρά αποτυπώθηκε στο Μεσολόγγι τον Απρίλιο του 1826, ήταν που προκάλεσε πανευρωπαϊκό σοκ και ώθησε τις Μεγάλες Δυνάμεις να παρέμβουν σε όφελος της Ελλάδας. 200 χρόνια μετά ανακαλούμε στην μνήμη μας τους Ήρωες και τα γεγονότα του Εθνικού Αγώνα και βρισκόμαστε πάντοτε σε εγρήγορση για την προάσπιση των Εθνικών μας Ιδανικών και Συμφερόντων. Χρόνια πολλά στην Αέναη Ελλάδα.

- ΓΙΏΡΓΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΗΣ, Πτυχιούχος Οικονομολόγος Α.Π.Θ. / Λογιστής / Φωτογράφος

Ελληνίδες, Έλληνες αλλά και σε όλους τους φιλέλληνες ανά το κόσμο. Εύχομαι όλοι μας να γιορτάσουμε με περηφάνια αλλά και ταπεινότητα την επέτειο των 200 χρόνων από τον απελευθερωτικό αγώνα του '21. Οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε την εορτή αυτή ώστε να θυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι κάποιοι γενναίοι άνθρωποι πολέμησαν ώστε εμείς να χαιρόμαστε το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η ελευθερία μας. Ζητώ το Έθνος.

- ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων, Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς / Φοιτητής Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια από τότε που οι Έλληνες αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό και κοίταξαν την ελευθερία κατάματα. Η αρχή ενός δεκαετή αγώνα - με τα πάνω και τα κάτω του που οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στα Βαλκάνια. Αυτή η πορεία των δύο αιώνων μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. 

Η πατρίδα μας γνώρισε πολέμους, εθνικές τραγωδίες, κατοχή, δικτατορίες, αλλά στάθηκε όρθια. Μεγάλωσε, πρόκοψε, δημιούργησε, αναπτύχθηκε, ονειρεύτηκε. Οι «αεροβάτες» του Ελύτη με έχτισαν με σίδερο, πέτρες, αίμα και φωτιά μία ταραχώδη και δύσκολη, αλλά παρ’ όλα αυτά μία δημιουργική και όμορφη πορεία. Αυτή την πορεία οφείλουμε τα συνεχίσουμε κοιτώντας μπροστά. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΑΒΑΣΙΔΗΣ, Ανθυποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Τεχνικός Αεροσκαφών, Εξειδίκευση Οπλουργός και Πυροτεχνουργός / Ιδιοκτήτης Site DumSpiSpero.gr

Διπλή εορτή σήμερον, εθνική και θρησκευτική. Ημέρα που διδαχθήκαμε να γιορτάζουμε με μεγάλη χαρά και προσευχή, ημέρα που γιορτάζει το έθνος των Ελλήνων φέροντας τις σημαίες απανταχού της οικουμένης ψηλά να κυματίζουν με έπαρση κ θάρρος, ενώ παράλληλα να γιορτάζουμε κ τον Ευαγγελισμό της Μητέρας Θεοτόκου. Μία γιορτή που αγαπήσαμε να παρελαύνουμε ορθώνοντας ψηλά τα λάβαρα της Ορθοδοξίας κ του έθνους μας. 

Ημέρα γραμμένη ιστορικά με ηρωικές προσωπικότητες που έδωσαν την ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα, αυτό που φώναζαν ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Άραγε καμαρώνουν από εκεί ψηλά για εμάς με όσα πράττουμε? Είθε ο Θεός να μας δίνει δύναμη κ θάρρος να κάνουμε στο ελάχιστο όσα οι προγονοί μας που πέτυχαν. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΕΛΛΆΔΑ... ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...

- ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΘΩΜΑΣ, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός

#NaTaneTo21 Κουράγιο... Και όλα θα περάσουν, μα τον Άγιο!

Και όταν στο μέλλον όλο αυτό που περνάμε ξεπεραστεί!

Θα μας φαντάζει σαν να'ταν, απλά, μια κακή στιγμή...

200 Χρόνια Ελλάδα! 200 Χρόνια Επανάσταση! Τα ωραία, τα μεγάλα, τα αληθινά, μας περιμένουν να τα κατακτήσουμε στην επόμενη γωνιά! Υγεία και πολλά Χαμόγελα φίλες/φίλοι...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.