Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

"Η επίθεση στη Δημόσια εκπαίδευση συνεχίζεται…"


Δελτίο τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επί ενάμισι χρόνο στοχοποιεί τη Δημόσια εκπαίδευση. Όλα τα νομοσχέδια, που ψήφισε, πλήττουν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, στην περίοδο της πανδημίας, αδιαφόρησε και δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με το νέο νομοσχέδιο, που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα, εισάγεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των εισακτέων τουλάχιστον κατά 23% σε σχέση με το 2020.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται από την κυβέρνηση, ενώ οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, βρίσκονται στο μέσον της προσπάθειάς τους, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, δεν έχουν τη δυνατότητα ν’ αντιδράσουν και αντιμετωπίζουν παράλληλα προβλήματα οικονομικής και ψυχολογικής φύσης, λόγω των μέτρων και της απομόνωσης. 

Ωστόσο, η θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στερείται εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής λογικής, καθώς την ίδια στιγμή, η πρόσβαση στα ιδιωτικά κολέγια δεν προϋποθέτει καμία βάση εισαγωγής παρά μόνο τη δυνατότητα καταβολής διδάκτρων. Άρα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση των φοιτητών, ώστε να δημιουργήσει πελατεία για τα κολλέγια και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των κολλεγίων και όχι να ικανοποιήσει κοινωνικές ανάγκες.

Η θεσμοθέτηση κοινής βάσης ημερησίων και εσπερινών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα) αναμένεται να πλήξει τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ και να απομακρύνει τους απόφοιτους των εσπερινών σχολείων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για ρυθμίσεις με ιδιαίτερα σκληρό και ταξικό πρόσημο που περιορίζουν τη δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας.

Παράλληλα, είναι ορατός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης των περιφερειακών ιδρυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Το δεύτερο χτύπημα το δέχεται το Πανεπιστήμιο. Δυσφημούν τα ελληνικά πανεπιστήμια και μειώνουν τη χρηματοδότησή τους, τη στιγμή που τα δημόσια ιδρύματα καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σύμφωνα με τον πίνακα «Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ιδρύματα παροχής υπηρεσιών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» – WEBOMETRICS Ranking Web of Universities για το 2021 (α΄ εξάμηνο) βρίσκεται στην 978η θέση σε σύνολο 28000 πανεπιστημίων παγκοσμίως! Στον ίδιο πίνακα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 180η θέση, ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στην 205η θέση!! Το CULUMBIA UNIVERCITY , το Κολάμπια κατά τον Πρωθυπουργό μας, στην 79η παγκόσμια κατάταξη. Αντίθετα, από τα ιδιωτικά κολλέγια, το American College of Greece στη 2811η θέση, το Metropolitan College στη θέση 6188η, ενώ το πανεπιστήμιο Plondiv γειτονικής χώρας στη 2478η θέση.

Ταυτόχρονα, ενώ τα Ανώτατα Ιδρύματα παραμένουν κλειστά, εδώ και ένα χρόνο, προσλαμβάνουν ανειδίκευτους ειδικούς φρουρούς με κομματικό χρίσμα για τη δημιουργία της πανεπιστημιακής «αστυνομίας», που στοχεύει στον έλεγχο των ιδεών και της πολιτικής δράσης και έκφρασης στα Πανεπιστήμια.

Ως πρόσχημα, βέβαια, προβάλλουν μεμονωμένα γεγονότα ανομίας σε μερικά μεγάλα Πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που είναι απολύτως καταδικαστέα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ενώ είναι αυτοί που κατάργησαν το άσυλο, για να εξαλείψουν δήθεν τη βία στα ΑΕΙ.

Ψεύδονται, ισχυριζόμενοι ότι με ανάλογο τρόπο φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν μπορεί κανείς να συναντήσει Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Παραβιάζουν το Αυτοδιοίκητο που θεσπίστηκε για να προφυλάσσεται το Πανεπιστήμιο από πιθανές αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας και απαξιώνουν τους Πρυτάνεις που αντιτίθενται συνολικά στο νομοσχέδιο.

Η φύλαξη του πανεπιστημιακού χώρου είναι αποκλειστικό καθήκον του ίδιου του ιδρύματος, όπως άλλωστε σθεναρά υποστηρίζει το σύνολο των Συγκλήτων, όμως δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν αυτός που απέλυσε, μεταξύ άλλων και τους φύλακες των Πανεπιστημίων το 2013.

Άρα, πρέπει να γίνει κατανοητό και στον τελευταίο πολίτη της χώρας ότι εδώ έχουμε μια επίθεση στη δημόσια παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο.Το σχέδιο δεν είναι ούτε η φύλαξη, ούτε η προστασία αλλά η διάλυση των πανεπιστημίων και η μετακίνηση χιλιάδων νέων στα ιδιωτικά κολλέγια. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα κίνημα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Δημόσιας Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.