“Η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν”
Κωνσταντίνος Καραμανλής
Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγεωργίου*
Το 2021 ξεκίνησε αισίως. Μία χρονιά μεγάλων προσδοκιών, μία χρονιά που όλοι ελπίζουμε να μας δώσει ότι μας στέρησε το 2020 ή τουλάχιστον όσα είναι δυνατόν. Βιώσαμε την χρονιά που έφυγε καταστάσεις πρωτόγνωρες, καταστάσεις που κανένας ούτε καν φανταζόταν. Ήρθε όμως η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας. Το επιβάλει η σημερινή πραγματικότητα.200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας πηγαίνοντας την πατρίδα μας ένα βήμα παραπέρα χωρίς βέβαια να οδηγηθούμε σε ένα τέλμα άγονης λατρείας στο παρελθόν. Μία μεγάλη επανάσταση συντελείται αυτό τον καιρό, μια επανάσταση από τους ήρωες της εποχής μας, τους γιατρούς και τους επιστήμονες, το εμβόλιο κατά του Covid-19.
Οι περισσότεροι στις 27 Δεκεμβρίου όταν είδαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι από τους πρώτους που προσήλθε για να εμβολιαστεί νιώσαμε ότι ο εφιάλτης σιγά σιγά τελειώνει αν και έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο μπροστά μας. Η διαδικασία του εμβολιασμού του γενικού είναι μία εξίσωση με ιδιαίτερα δύσκολη λύση, καθώς οι ειδικές συνθήκες που υπάρχουν απαιτούν συγκεκριμένες και λεπτομερείς λύσεις. Ευτυχώς υπάρχει ένα άξιο επιτελείο για να διαχειριστεί την όλη κατάσταση.
Απαλλαγμένοι από τον αόρατο εχθρό σε λίγους μήνες θα μπορούμε και πάλι να είμαστε αισιόδοξοι. Η χώρα μας πρέπει, αλλά κυρίως ΜΠΟΡΕΙ να προχωρήσει ορμητικά το νέο έτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνο Μίχαλο: "Οι πρόσφατες εξελίξεις και γενικότερα η πρόοδος που συντελείται στο θέμα της ανακάλυψης εμβολίου, δημιουργούν προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας και την ανάκαμψη των οικονομιών, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021". Παράλληλα διεθνείς προβλέψεις δείχνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το νέο έτος με χαρακτηριστική αυτή της JP Morgan η οποία τοποθετεί το ύψος της ανάπτυξης στο 5%.
Παρά τις αρκετές θετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία, δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη φάση, καθώς σημαντικοί κλάδοι όπως αυτοί του τουρισμού και της εστίασης παρά τα μέτρα που έλαβε το οικονομικό επιτελείο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να σταθεί αρωγός και πάλι στους πολίτες και στις επιχειρήσεις
Το 2021 είναι ένα έτος-σταθμός και για έναν ακόμη σημαντικό λόγο. Πριν από ακριβώς σαράντα χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 1981 ξεκίνησε και επίσημα η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας καθώς έγινε το 10ο μέλος της Ε.Ε (τότε Ε.Ο.Κ). Οφείλουμε παρά τις Κασσάνδρες που παραμονεύουν να συνεχίσουμε την αδιάκοπα την ευρωπαϊκή μας πορεία. Η Ευρώπη είναι οι ρίζες μας, το παρόν και το μέλλον μας, είναι ο κοινός κώδικας αξιών μας, είναι το φιλελεύθερο πνεύμα, είναι η αντίληψη ότι όλοι είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων.
Ο αγώνας για την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας δεν σημαίνει όμως ότι ξεχνάμε τα μικρά και μεγάλα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα ήθη και τα έθιμα, τις ιδιαίτερες αξίες και ιδανικά μας. Αυτά που μας ενώνουν όμως με την Ευρώπη είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Οι προκλήσεις ξεκίνησαν και είναι η ώρα να τις κοιτάξουμε στα μάτια και να τις αντιμετωπίσουμε. Ένα πράγμα έχει δείξει με σιγουριά η ιστορική πορεία των Ελλήνων, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Ήρθε ή ώρα να το αποδείξουμε ξανά.
* Καραγεωργίου Χαράλαμπος
-Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΟΝΝΕΔ νομού Κιλκίς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.