Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Σ. Παραστατίδης: Γιατί lockdown και ποιο το νέο προφίλ του ιού


Του Στέφανου Παραστατίδη 
Ιατρού, Γραμματέα Οργανωτικού
και Πολιτευτή Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ 
Κατά την αρχική εμφάνιση του ιού στην Κίνα και σύμφωνα με τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν με ελεγχόμενο τρόπο από την ασθενή δημοκρατία της Κίνας, ο ιός SARS-COV2 δεν φαινόταν ιδιαίτερα φονικός και τούτο μάς καθησύχασε, ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Σας υπενθυμίζω τη διαφορά θνητότητας (θάνατοι ανά κρούσματα) και θνησιμότητας (θάνατοι ανά πληθυσμό), διότι είναι σημαντική για την παρακάτω ανάλυση.


Τα δεδομένα από Κίνα αρχικά μάς έδιναν θνητότητα <1% και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν αποκλίνει πολύ ο ιός από αυτόν της κοινής γρίπης (0,1 -0,3% με την ύπαρξη εμβολίου). Κατά την εξέλιξη της πανδημίας τα στοιχεία έδειξαν πολύ μεγαλύτερη θνητότητα, η οποία, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα, δημιούργησε το βασικό προφίλ της νόσου COVID-19.

Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν ξανά· σύμφωνα με τον πίνακα που σας επισυνάπτω, η θνητότητα στο 1ο κύμα (Μάρτιος-Ιούλιος) ήταν κατά μέσο όρο 10,28% στις χώρες αναφοράς, ενώ στο επερχόμενο 2ο κύμα (Αύγουστος έως σήμερα) είναι μόλις 0,82%. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; 

Το προφίλ της νόσου δεν είναι αυτό που συμπεράναμε στο 1ο κύμα, δηλαδή ο ιός δεν είναι τόσο φονικός όσο καταγράφαμε αλλά ακόμη περισσότερο μεταδοτικός απ’ αυτό που υπολογίζαμε και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Έτσι, το επόμενο διάστημα, θα δούμε να ανεβαίνει η θνησιμότητα, δηλαδή οι θάνατοι ανά πληθυσμό, καθώς όσο περισσότεροι νοσούν, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι θάνατοι σε απόλυτο αριθμό.

Γιατί υπήρξε αυτή η λανθασμένη εκτίμηση; Διότι υπήρξε ελλιπής καταγραφή των κρουσμάτων, δηλαδή υπήρχαν πάρα πολλά κρούσματα τα οποία αδυνατούσαμε να καταγράψουμε. Για να το κάνω ακόμη σαφέστερο, στην Ελλάδα κατά το 1ο Κύμα (Μάρτιος-Ιούλιος) έγιναν 530.000 τεστ, ενώ στο εν εξελίξει 2ο κύμα έχουν γίνει ήδη 1.376.000. Αν σε αυτό υπολογίσουμε ότι τα κρούσματα είναι ακόμη και σήμερα σαφώς περισσότερα της καταγραφής, τούτο συνεπάγεται ότι η θνητότητα είναι ακόμη μικρότερη. Βέβαια, σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε από την άλλη και τους θανάτους που θα προκύψουν από την υπερχείλιση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Διαβάζοντας την ανάλυση, κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για ‘’ίσα βάρκα-ίσα νερά’’ και να πει ότι αν ο ιός της γρίπης (κάποιο στέλεχος) αποκτούσε υποθετικά ίδια υψηλή μεταδοτικότητα, θα είχαμε τα ίδια περίπου αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη και την έλλειψη εμβολίου. Άρα προς τι το lockdown; Τούτο όμως δεν μπορεί να είναι βασικός ισχυρισμός, λόγω των πολλών ασυμπτωματικών περιστατικών που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα πανδημία.

Συνοψίζοντας, το νέο προφίλ του ιού ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιλογή των lockdown, καθώς αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι την υψηλή μεταδοτικότητα και το μόνο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας είναι ο περιορισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.