Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

“Το NBA δείχνει τον δρόμο”


Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης
Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής
Ο Jacob S. Blake, ηλικίας 29 ετών, πυροβολήθηκε 7 φορές στην πλάτη από πυρά αστυνομικού, στην πολιτεία Ουισκόνσιν. Την ώρα που είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ένα νέο περιστατικό αστυνομικής βίας συνταράσσει την αμερικανική αλλά και παγκόσμια κοινότητα.

Η αντίδραση των Μιλγουόκι Μπακς να απόσχουν από το παιχνίδι με τους Μάτζικ εις ένδειξη διαμαρτυρίας, είναι μία ιστορική απόφαση που πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και μία οργανωμένη απάντηση της κοινωνίας στην αυθαιρεσία της εξουσίας.

Σε μία δημοκρατική πολιτεία, οι ελευθερίες όλων εξασφαλίζονται μέσω της ισορροπίας κράτους-θεσμών-κοινωνίας (πάνω σε αυτό τον άξονα κ την κρίσιμη συμμετοχή της κοινωνίας βασίζεται το νέο βιβλίο των Ατζέμογλου-Ρόμπινσον, ως συνέχεια του ‘’θεσμικού’’ *Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη*). Όταν το κράτος αυθαιρετεί και οι θεσμοί δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, τότε η κοινωνία διεκδικεί, και εν ανάγκη εξεγείρεται, ιδίως όταν βλέπει να καταπατώνται θεμελιώδη δικαιώματα.

Η απόφαση των Μπακς δεν είναι μία απλή αντίδραση, αλλά μία πραγματική εξέγερση, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει στις δημοκρατίες και στις διεκδικήσεις των πολιτών για ένα πραγματικό κράτος δικαίου, κάτι που απαιτεί διαρκή αγώνα.

Για να βελτιωθεί η δημοκρατία, να γίνει καλύτερα υπερασπίσιμη η ελευθερία, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη, χρειαζόμαστε μία ισχυρή κοινωνία, μία κοινωνία που δεν θα αντιδρά επί ψευτοδιλημμάτων και βολικών επιλογών, αλλά θα αναλαμβάνει ευθύνες και θα υπερασπίζεται ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικά κεκτημένα.

Στην ομάδα των Μπακς υπάρχει και ένας Έλληνας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος, μάλιστα, δεν είναι ένας απλός παίκτης της ομάδας αλλά ο ηγέτης -και αυτό εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Όπως έγραψε και ο φίλος μου ο Βασίλης, με τέτοιες πράξεις μεγαλώνει η Ελλάδα. Και γινόμαστε ακόμη πιο περήφανοι ως Έλληνες, επειδή υπερασπιζόμαστε ανθρώπινες αξίες και δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη υπόσταση στο ρόλο της δημοκρατίας, μίας δημοκρατίας που πρέπει να σηκώσουμε ψηλότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.