Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Φραγγίδης: «Δραματικές ελλείψεις φαρμάκων στο νομό Κιλκίς»

Ερώτηση Γ. Φραγγίδη
Μετά από καταγραφή που διενεργήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς, διαπιστώθηκε ότι στο νομό Κιλκίς οι ελλείψεις φαρμάκων υπερβαίνουν τα 100 σκευάσματα, 25 φαρμακευτικών εταιριών.

Πρόκειται για φάρμακα όλων των παθήσεων και πιο συγκεκριμένα για αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για το αναπνευστικό, το διαβήτη, την υπέρταση, τις καρδιοπάθειες, τα ουρολογικά, την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή, αντιπηκτικές ενέσεις και τοκολυτικά.

Οι ελλείψεις είναι πλέον δραματικές ενώ η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, με τους φαρμακοποιούς του Νομού να δίνουν καθημερινά μεγάλη μάχη για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν πάντα, καθώς στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα.

Κυρία αιτία των ελλείψεων αυτών είναι τόσο οι μειωμένες εισαγωγές όσο και οι αυξημένες εξαγωγές των φαρμάκων. Τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι κυρίως σκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Η έλλειψη φαρμάκων στη χώρα μας οφείλεται σε δύο λόγους. Από τη μια, στο ότι οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προμηθεύουν με μειωμένες ποσότητες φαρμάκων την Ελλάδα είτε επειδή φοβούνται την εξαγωγή τους είτε επειδή δεν την θεωρούν εμπορικά συμφέρουσα λόγω χαμηλής τιμής. Από την άλλη, υπάρχουν οι παράλληλες εξαγωγές. Ορισμένες φαρμακαποθήκες δεν διαθέτουν τα φάρμακα στην ελληνική αγορά αλλά τα εξάγουν στο εξωτερικό, σε υψηλότερες τιμές, καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά των τιμών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Το φθηνό ελληνικό φάρμακο αφήνει μεγάλά περιθώρια κέρδους στους «εξαγωγείς».

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως προκύπτει από το καταστατικό του, έχει την υποχρέωση να παρεμβαίνει για να καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων πολίτων σε φάρμακα, όταν αυτά είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά. Το Υπουργείο Υγείας, ως προϊσταμένη αρχή του ΕΟΦ, έχει την υποχρέωση να ελέγχει αν ο οργανισμός τηρεί τις υποχρεώσεις του και σε ποιον βαθμό. Ο ΕΟΦ δημιούργησε μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, επιβάλλοντας μάλιστα και χρηματικά πρόστιμα στις εταιρείες που παραβίαζαν τη σχετική νομοθεσία.

Η απαγόρευση του ΕΟΦ για τις παράλληλες εξαγωγές έχει ένα πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα και γι αυτό το μέτρο δεν αποδίδει. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει είναι να απαγορεύσει ο ΕΟΦ τις παράλληλες εξαγωγές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καταστεί ασύμφορη η αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων.

Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων ταλαιπωρεί τους Έλληνες ασθενείς ενώ η υγεία τους μπαίνει σε κίνδυνο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το κρίσιμο θέμα της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά, που ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες ασθενείς θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.