Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Παράταξη "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ": Γιατί ψηφίσαμε θετικά στην κατάτμηση του οικοπέδου "Μύλος Σαμαρά" στο Κιλκίς

Δελτίο τύπου Δημοτικής Παράταξής Κιλκίς  "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ"
Όπως είναι γνωστό στο επίμαχο οικόπεδο, βορειοανατολικά της πόλης, που προϋπήρχε ο μύλος του Σαμαρά, εδώ και 25 χρόνια υπήρχε ένα καθεστώς απροσδιόριστης συνιδιοκτησίας μεταξύ ιδιωτών και του Δήμου Κιλκίς. Ώσπου το 2004 αγόρασε ο Δήμος ένα ποσοστό 31,77% της συνολικής έκτασης και έτσι έγινε εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οικοπέδου.


Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μια διένεξη με τους ιδιώτες συνιδιοκτήτες του υπόλοιπου 68,23%, για το πώς θα κατατμηθεί το οικόπεδο για να το αξιοποιήσει ο καθένας για τις δικές του ανάγκες. Ο αρχικός σχεδιασμός, αμέσως μετά την αγορά του 31,77% του οικοπέδου από τον Δήμο, ήταν να αξιοποιηθεί αυτή η έκταση για την δημιουργία πρασίνου, κάτι το οποίο άλλαξε στην πορεία όταν ο Δήμος ζήτησε και πέτυχε από εκτός σχεδίου να ενταχθεί στο σχέδιο της πόλης κατ' αρχήν και σήμερα να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο οικoδομικό τετράγωνο στο σύνολό του , ως προς την χρήση του, για Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης και πιο συγκεκριμένα για υποδομές που θα είχαν σχέση με την εκπαίδευση. Αυτή η απόφαση του Δ.Σ το 2017 ισχύει ακόμη και σήμερα.

Κανείς όμως από τους ενδιαφερόμενους δεν μπορούσε να αξιοποιήσει το μερίδιό του διότι υπάρχουν δικαστικές διενέξεις και βάρη που εμποδίζουν μία τέτοια εξέλιξη. Ώσπου έπεσε στο τραπέζι η πρόταση της παραχώρησης από τον Δήμο Κιλκίς του μεριδίου του για την δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου ως μεγάλη αναγκαιότητα για την κοινωνία του Νομού Κιλκίς. Κάτω από το βάρος αυτής της πρότασης ξεκίνησε και το ενδιαφέρον του Δήμου Κιλκίς για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Βασική προϋπόθεση όμως, για να προχωρήσει οποιαδήποτε πρόταση και το τονίζουμε οποιαδήποτε πρόταση αξιοποίησής του, είναι η κατάτμηση του επίμαχου οικοπέδου, για να ξέρει ο κάθε ιδιοκτήτης (Ιδιώτης - Δήμος) ποιο και σε ποια θέση είναι το αυτοτελές και ανεξάρτητο οικόπεδό του. Η σχετική απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθεί για πράσινο, για υποδομές εκπαίδευσης, για δικαστικό μέγαρο ή κάτι άλλο, έπεται και υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για την τελική έκβαση μιας τέτοιας απόφασης.

Με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, λύση συμφέρουσα για τον Δήμο, μπορεί να υπάρξει μόνο σε συνεννόηση με τους ιδιώτες της εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας του οικοπέδου, οποιαδήποτε άλλη δικαστική διένεξη δεν θα ήταν ωφέλιμη ως προς την αξιοποίηση του οικοπέδου από τον Δήμο. 


Σε μία τέτοια κατ’ αρχήν συμφωνία που υπήρξε τελευταία, παραχωρούνται στον Δήμο περίπου 300 m 2 επί πλέον του ποσοστού του, με την προϋπόθεση οι ιδιώτες να πάρουν το μερίδιο που έχει πρόσωπο επί της 21ης Ιουνίου γωνία Διονυσίου και ο Δήμος το μερίδιό του να το πάρει επί της οδού Διονυσίου. Δεδομένου ότι η κάτω πλευρά του οικοπέδου είναι χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστος χώρος και κάποια στιγμή θα αποδοθεί ως τέτοιος στην τοπική κοινωνία, θεωρείται ότι το εν δυνάμει οικόπεδο του Δήμου θα προκύψει γωνιακό με την Αγ. Δημητρίου.

Επί αυτού του θέματος ήταν η συζήτηση στο Δ.Σ και την πρώτη φορά και την δεύτερη. Η θέση της παράταξης από την αρχή ήταν ότι αυτήν την στιγμή το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να τελειώνουμε με αυτήν την δικαστική ή όχι διένεξη (ομηρία) με τους συνιδιοκτήτες, γιατί αυτή η ιστορία δεν οδηγεί πουθενά και είναι σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

Για εμάς αυτό που προέχει είναι η άμεση αξιοποίηση του μεριδίου από τον Δήμο, όποια και αν είναι αυτή, και όχι η συνέχεια της διένεξης για το εάν θα έχει πρόσοψη επί της 21ης Ιουνίου ή όχι. Ο Δήμος στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει να παίξει τον ρόλο του εργολάβου για να εκποιήσει το μερίδιό του ως καταστήματα ή κατοικίες. 

Αυτό που πρέπει να τον ενδιαφέρει είναι να παραδώσει, επαναλαμβάνουμε όποια λύση και αν αποφασιστεί τελικά, το συγκεκριμένο μερίδιό του σε όφελος της τοπικής κοινωνίας. Εξ άλλου αυτό ήταν σε γενικές γραμμές και το σκεπτικό της προηγούμενης δημοτικής αρχής, πριν ακόμη έρθει στο τραπέζι η πρόταση παραχώρησης για Δικαστικό Μέγαρο.

Βαρύνουσας σημασίας παράμετρος για την δική μας απόφαση είναι η παράμετρος χρόνος, η επί 25 χρόνια ακαταστασία στην συγκεκριμένη περιοχή, μέσα στον αστικό ιστό, είναι σαφώς σε βάρος των δημοτών μας και των συμφερόντων του Δήμου.

Επί της ουσίας δε, όσον αφορά την αξία των μεριδίων από τους πιστοποιημένους εκτιμητές θεωρούμε μονομερώς αξιόπιστη την πρόταση του συντοπίτη μας κ. Σαράντη Σακαρίδη, με στοιχεία που ανταποκρίνονται στην αγοραστική πραγματικότητα του Κιλκίς, συγκριτικά με την πρόταση των εκτιμητών της εταιρείας με έδρα την Θεσσαλονίκη η οποία είναι εκτός πραγματικότητας ακόμη και με τις τιμές αγοραίας και εμπορικής αξίας, αξίες που αναφέρονται και δεν έχουν να κάνουν με την αγορά του Κιλκίς.

Με βάση λοιπόν την θετική τελευταία απόφαση του Δ.Σ για την οριστική κατάτμηση του οικοπέδου, ο Δήμος Κιλκίς κατά την υπογραφή του συμβολαίου διανομής, θα πρέπει να διασφαλιστεί ώστε το οικόπεδο ιδιοκτησίας του να είναι καθαρό από οποιανδήποτε βάρη. Εξ άλλου με δεδομένο ότι τα όποια βάρη ακολουθούν τον ιδιοκτήτη και το αντίστοιχο ποσοστό του επί του οικοπέδου, θα παραμείνει ως συνιδιοκτήτης στο οικόπεδο των ιδιωτών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να άρουν την όποια δικαστική διαδικασία έχουν καταθέσει για διαφυγόντα κέρδη.

Η έκβαση της υπόθεσης, παρά την θετική απόφαση του Δ.Σ, είναι ακόμη στον αέρα. Θα δούμε την εξέλιξη και όσο αφορά τα βάρη των συνιδιοκτητών, και όσο αφορά την εξέλιξη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δημοτικού οικοπέδου, στην περίπτωση αξιοποίησής του για δικαστικό μέγαρο, και την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον τρόπο κατασκευής του. Δηλ. εάν θα είναι από κρατικά κεφάλαια ή με συγχρηματοδότηση ιδιωτών, που θα σημαίνει οικονομική ομηρία του Δήμου επί του ακινήτου.

Συμπερασματικά λοιπόν εκτιμούμε ότι ο Δήμος στην πορεία αξιοποίησης της όποιας δημοτικής ή δημόσιας περιουσίας του θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερο βάρος στην αξιοποίησή της λόγω κοινωνικών αναγκών και δημοσίου συμφέροντος και όχι με κριτήρια εργολαβικού κέρδους επί αντιπαροχήσιμων εκτάσεων.

Κάτω από αυτό το σκεπτικό, η παράταξή μας "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ" Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη, ψήφισε θετικά στην κατάτμηση του συγκεκριμένου οικοπέδου (πρώην μύλος Σαμαρά).

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ " ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ"
ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΛΕΝΑ
ΣΕΙΤΑΝΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.