Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Παρουσίαση του αθλήματος Wall Ball (Τοιχοσφαίριση) στο Κιλκίς

Γράφει ο Ιωάννης Μπαχάς
Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wallball
Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στην αμερικανική ήπειρο και ένα από τα πιο δημοφιλή στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι το Wallball. Καθώς σύμφωνα με την έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών “Ελληνική Ορολογία Ολυμπιακών Αθλημάτων” (Ακαδημία Αθηνών, 2004) για όλους τους αθλητικούς όρους υπάρχει μια εξαίρετη ελληνική λέξη, το “Wallball” μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί “Τοιχοχειροσφαίριση”, για να διακρίνεται και από το Ολυμπιακό ομαδικό άθλημα της χειροσφαίρισης, αλλά και από την τοιχόσφαιρα ή “squash” που παίζεται με ρακέτα.

Εξάλλου στη γλώσσα των πάντα εφευρετικών παιδιών που έπαιζαν πάντα αυτό το παιχνίδι στους τοίχους του σχολείου τους, το ονόμαζαν “τοιχάκο”.

Όπως όμως και να το ονομάσει κανείς, σημασία έχει πως ξαναήλθε στην Ελλάδα ή πιο σωστά δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή των Ελλήνων απλώς ήρθε η ώρα να λάβει την αγωνιστική μορφή που έχει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Προτεινόμενο ως ιδανική λύση άθλησης και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους των
σύγχρονων μεγαλουπόλεων κυρίως, όπου οι εξοπλισμένοι κοινόχρηστοι χώροι άθλησης συνεχώς συρρικνώνονται και το κόστος ζωής ανεβαίνει, το Wallball καθώς απαιτεί μόνο όσα η λέξη λέει, δηλαδή έναν τοίχο (κάθε μεγέθους και χρώματος) και μια ελαστική μπάλα, είναι η καλύτερη πρόταση άσκησης.

Χωρίς γήπεδο (μόνο έναν τοίχο), χωρίς εξοπλισμό (μόνο με ένα μπαλάκι), χωρίς
ενδυματολογικό κώδικα στη λαϊκή του μορφή, φέρνει κοντά τους αθλούμενους άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και των τάξεων. Ο καθένας μας μπορεί να γυμνναστεί θαυμάσια μπροστά σε έναν τοίχο με γκράφιτι, φορώντας το τζην του, μόνο με ένα μπαλάκι ακόμη και χωρίς συμπαίκτη ή αντίπαλο.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Wallball γνωρίζει αυτή τη ραγδαία ανάπυτυξη σε όλη την υδρόγειο. Από την εξωτική Μπογκοτά, όπου ο δραστήριος Πρόεδρος της Wallball International Federation (W.I.F.), κύριος Allberto Vitteri υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα διάδοσης του σπορ στις μικρές ηλίκίες και κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έως τις πιο παραδοσιακές μορφές του σπορ που αποτελεί μέρος της συναρπαστικής πελότας των Βάσκων και είναι γνωστό ως
“Pelolta di Mano” (για περισσότερες πληροφορίες προτείνουμε το πολύ ενημερωμένο έργο του φιλόλογου και περιηγητή Θανάση Τσακνάκη “Βασκωνία” από τις εκδόσεις Ερωδιός,

Θεσσαλονίκη) έως τέλος τους μεγάλους οργανισμούς των επαγγελματιών παικτών του Wallball, όπως οι “World Players of Wallball” στη Νέα Υόρκη. Οι τελευταίοι επενδύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση του σπορ όπως ο προπονητής (WPH Master Instructor) David Fink που συνέγραψε και τον Οδηγό Προπονητικής “WPH Coaching Manual” τον οποίο και ακολουθεί και
η δική μας Πανελλήνια Ομοσπονδία Wallball.

Το άθλημα στη σημερινή εξελιγμένη μορφή του εισήγαγε στην Ελλάδα μια ομάδα
δραστήριων εκπαιδευτικών που ανακάλυψαν σε αυτό την κινητική εκείνη δραστηριότητα που έχει “όλο το πακέτο”, είναι ανέξοδη, δεν αποκλείει κανέναν, παρέχει άσκηση αλλά και ευκαιρίες αναψυχής και κοινωνικοποίησης σε όλους. Η σημερινή κατάσταση των σπορ, κυρίως των “Ολυμπιακών” καλούμενων, στη χώρα μας καθιστά επιτακτική την επιλογή ενασχόλησης με εναλλακτικές μορφές άθλησης.

Της αναγνώρισης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wallball από όλους τους διεθνείς φορείς του σπορ, προηγήθηκε η διοργάνωση Σεμιναρίων και Τουρνουά αλλά
και μια δυναμική επικοινωνιακή προσπάθεια για την προβολή του στο φίλαθλο κοινό.

Έτσι από τα μέσα του καλοκαιριού του 2018 η H.W.F. διοργάνωσε τουρνουά για παιδιά σχολικής ηλικίας σε αθλητικές κατασκηνώσεις με κορυφαία εκδήλωση το Σεμινάριο και το Τουρνουά παιδιών 8-14 ετών στην Κατασκήνωση “Skouras” στη Νέα Φώκεα Χαλκιδικής.

Ακολούθησε η σύμπραξη με την Αυτοδιοίκηση σε Νομούς της Μακεδονίας όπου οι Σχολές και οι αγώνες του Wallball εντάχθηκαν στο πρόγραμμα φεστιβαλικών εκδηλώσεων και θεσμών όπως το μεγάλο εμπορικό και γευσιγνωστικό γεγονός “Κερνάμε Κιλκίς” στην ακριτική πόλη.Σημαντικότερη όλων όμως υπήρξε
η ένταξη της επίδειξης του σπορ στη θεσμοθετημένη Πανελλήνια Μέρα Σχολικού Αθλητισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στο Γυμνάσιο Ιερισσού Χαλκιδικής και στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο του Ευόσμου Θεσσαλονίκης οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παίξουν “τοιχάκο” στο σχολείο τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους.

Τέλος, η επικοινωνιακή εκστρατεία προβολής του αθλήματος στη χώρα μας ήταν πολύ σημαντική καθώς η εγχώρια δραστηριότητα, και οι συντελεστές της, κοινοποιήθηκε στις επίσημες ιστοσελίδες των διεθνών Οργανισμών και αναγνωρίστηκε ο Εθνικός Φορέας με επίσημες διαδικασίες αλλά και έφθασαν στη χώρα μας οι πρώτες προσκλήσεις σε διοργανώσεις (Κολομβία, Κούβα, Πορτογαλία, Ολλανδία και αλλού).


Σημαντική είναι επίσης η μετάφραση των Κανονισμών και του Διεθνούς προπονητικού Οδηγού στα Ελληνικά σε επιμέλεια των εκπαιδευτικών Ιωάννη Μπαχά και Δημήτρη Σαλονικιού αλλά και η δρομολόγηση Σχολών Διαιτησίας και Προπονητικής και η ένταξη του στο πρόγραμμα σπουδών των Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Σταθμός της οργανωτικής πορείας της Τοιχοχειροσφαίρισης είναι η ένταξη της ως κλαδου άθλησης στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοάμυνας (Interrnational Self Defence Organization, I.S.D.O.) και του εκπροσώπου της στην Ελλάδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αυτοάμυνας (Ε.Ο.Α.).

Δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν το ότι η εξάσκηση στο Wallball ενισχύει τις
ικανότητες αντίδρασης των αθλητών των μαχητικών αθλημάτων. Διάσημος δε υποστηρικτής και θιασώτης του είναι ο πρωταθλητής πυγμαχίας Mike Tyson.

Τα στελέχη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wallball συνεχίζουν να σχεδιάζουν και να
υλοποιούν δράσεις αγωνιστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος ενώ και η ελληνική “Rank List” έχει ήδη τις πρώτες ανακατατάξεις μετά το πρώτο βαθμολογημένο Τουρνουά Ανδρών και Γυναικών στο Κιλκίς.

Πολλοί είναι οι Σύλλογοι που εντάχθηκαν ήδη στην Ομοσπονδία, όπως ενδεικτικά ο Α.Σ. “Σωκράτης”Κιλκίς, ο Α.Σ. “Κινέζος” Σταυρούπολης, η πρωτοπόρος και στο Lacrosse “Νέμεσις” Θεσσαλονίκης και άλλοι. Πρόεδρος και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wallball (H.W.F.) στους διεθνείς φορείς είναι ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Msc, Ιωάννης Μπαχάς, Υπέυθυνος Διαιτησίας είναι ο εκπαιδευτικός, Msc. Δημήτρης Σαλονικιός και εκλέκτορας της Εθνικής Ομάδας ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν οι Αντώνης Γιαννακίδης, προπονητής μαχητικών αθλημάτων, ο Υπεύθυνος Μηχανοργάνωσης και του Μητρώου Αθλητών Ιωάννης Μπαλάκος και ο Διατροφολόγος Νικόλαος Κόκκινος.
Χτυπάμε τον “τοίχο” του Ελληνικού Ερασιτεχνικού Αθλητισμού και ζητάμε να ακουστεί η φωνή του ελέυθερα αθλούμενου Έλληνα χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις.

Ζητάμε οι φίλαθλοι και οι φορείς του αθλητισμού και των αθλημάτων να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες της Τοιχοχειροσφαίρισης: “Όλοι μπορούν να παίξουν, χωρίς δαπάνες, χωρίς αποκλεισμούς, μόνοι ή και με άλλους, χωρίς διακρίσεις, μόνο με ένα μπαλάκι, σε κάθε τοίχο”.

Βγήκαμε έξω από τα τείχη που υψώνει ο σύγχρονος μνημονιακός αθλητισμός και χτυπάμε με το χέρι τα μπαλάκια που θα τον ρίξουν. Ελάτε όπως είστε μαζί μας σήμερα. Γκρεμίζουμε τα τείχη που μας κρατάνε έξω από το αθλητικό παρόν. Κτίζουμε τους τοίχους που μας περικλείουν όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.