Γράφει ο Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος*
Στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Μια ημέρα πριν, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφθασε με την εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού προ των πυλών της Θεσσαλονίκης.
Αρχικά ο διάδοχος Κωνσταντίνος ήθελε να κατευθυνθεί στον Βορρά (Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα) αλλά ο πατέρας του βασιλιάς Γεώργιος Α' και ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος τον πίεζαν (δικαιολογημένα) να καταλάβει πρώτα την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ο Κωνσταντίνος ''υπέκυψε'' στις πιέσεις, αιφνιδιάζοντας τον Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν μάταια τη Θεσσαλονίκη.
Όταν ο Οθωμανός αξιωματούχος αντίκρισε τα ελληνικά στρατεύματα, κατάλαβε ότι δεν είχε άλλη επιλογή και ζήτησε ορθώς μια έντιμη συμφωνία για την παράδοση της πόλης. Τίμια η κίνηση του και γνωστά τα θετικά αισθήματα του προς τους πολίτες της Θεσσαλονικης.
Ο Κωνσταντίνος του πρότεινε την παράδοση του στρατού του και τη μεταφορά του στη Μικρά Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Οθωμανός αξιωματούχος δέχθηκε τους όρους και στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, υπέγραψε τα πρωτόκολλα παράδοσης στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, παραδίνονταν ως αιχμάλωτοι 25.000 Τούρκοι στρατιώτες και 1.000 αξιωματικοί, ενώ ο ελληνικός στρατός έπαιρνε στην κατοχή του όλο τον βαρύ και ελαφρύ οπλισμό του σχηματισμού.
Στις 27 Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη δύο τάγματα ευζώνων και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο. Οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις έλαβαν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.
Την 28η Οκτωβρίου 1912 ο Κωνσταντίνος εισήλθε με το επιτελείο του στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Μηνά. Ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος έβλεπε το πλάνο του ''για μια Ελλάδα με πολλά λιμάνια'' να προχωράει και η δικαίωση ήταν απτή.
Την επόμενη ημέρα, ο Γεώργιος Α' εισήλθε στη Θεσσαλονίκη, όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου και επισημοποίησε την απελευθέρωση της πόλης...
Θεσσαλονίκη, Μητέρα της Μακεδονίας μας, πάντα Ελληνική! Χρόνια Πολλά σε όλες/όλους!
* Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς είναι απόφοιτος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Blogger, Στέλεχος του ΚΕ.ΑΣ.Μ. Θεσσαλονίκης, Μέλος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς και Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.