Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Σινεμά και Αγιογραφία στην “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς

Δελτίο τύπου ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς
Μια σειρά προβολών επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου προγραμματίσαμε στην Τέχνη, το αγαπημένο σας σημείο πολιτιστικής αναφοράς στην πόλη.

Ταινίες που αντιπροσωπεύουν όλα τα ρεύματα και σκηνοθέτες του κινηματογράφου, ταινίες- αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, προβολές ταινιών με ειδικά θέματα, συνεργασίες με φορείς.

Κάνουμε την αρχή την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ.

Η “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς ανοίγει τη δικής της κινηματογραφική αυλαία και σας περιμένει κοντά της να διασκεδάσετε, να αφεθείτε στη μαγεία της εικόνας, να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε, να κερδίσετε αυτό που κάθε φορά θα φέρνουν οι τίτλοι τέλους.

Ελάτε να διαδώσουμε την αγάπη για τον κινηματογράφο στο Κιλκίς, ελάτε να κάνουμε άλλη μια μεγάλη παρέα γιατί το ξέρετε πια....οι παρέες γράφουν τις ιστορίες της πόλης.

Ειδικά για την έναρξη της 18ης Νοεμβρίου η ταινία θα προβληθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς λόγω των εκπλήξεων που ετοιμάζουμε για σας.

Οι προβολές της λέσχης μας θα γίνονται στη συνέχεια κάθε δεύτερη Τετάρτη στον χώρο που ήδη φτιάξαμε στην Τέχνη, στις 8.30 το βράδυ.

Αγιογραφία: Η Τέχνη που μοσχοβολάει Θεό
Τα μαθήματα αγιογραφίας στην Τέχνη ξεκίνησαν. Ελάτε να μυηθείτε στα μυστικά μιας υπέροχης τέχνης, στη μυσταγωγία της εικόνας ή να εξελίξετε τις εικαστικές σας γνώσεις.

Η Αγιογραφία, η ζωγραφική απεικόνιση αγίων ή θρησκευτικών σκηνών από τα συναξάρια και τους βίους των Αγίων, εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου, τότε που ο Αυτοκράτορας ήταν και Δεσπότης, και ολοκληρώνεται περνώντας μέσα από ακραίες θέσεις, όπως αυτές της εικονολατρίας και εικονομαχίας. 


Για τους Έλληνες και τους λοιπούς ορθόδοξους η αγιογραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πίστη και την παράδοση. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών ασχολούνται με αυτήν την ξεχωριστή τέχνη, μια τέχνη με κανόνες και κώδικες ολότελα δικούς της.

Η εικόνα δεν είναι μια απλή θρησκευτική ζωγραφιά, αλλά μια παράσταση γεμάτη συμβολισμούς. Έτσι, για παράδειγμα, τα μάτια ζωγραφίζονται μεγάλα, για να μας υπενθυμίζουν ότι έχουν δει τα «μεγάλα» και «υψηλά». Το κεφάλι, πολλές φορές, είναι αφύσικα διογκωμένο συμβολίζοντας την άνωθεν σοφία. 

Η μύτη είναι στενή και επιμήκης, γιατί δεν «οσφραίνεται» τα του κόσμου, αλλά «την οσμήν ευωδίας πνευματικής». Τα χρώματα των ενδυμάτων και των ζώων, τα σχήματα των βουνών, όλα αποκτούν έναν χαρακτήρα συμβολικό, μυστικό και ταπεινό. Για να μετατραπεί ένα κομμάτι ξύλου σε ένα λατρευτικό μέσο, όπως η εικόνα, χρειάζεται υπομονή, πειθαρχία, απλότητα, σιωπή, κατάνυξη.

Τα μαθήματα μας γίνονται κάθε Τετάρτη, έχουν διάρκεια τεσσάρων ωρών και εκπαιδευτής θα είναι ο συνεργάτης της Τέχνης, Πέτρος Καλλίνος.

Ο Πέτρος Καλλίνος γεννήθηκε στη Μελβούρνη, σπούδασε Τεχνολόγος Μηχανικός στο ΤΕΙ Σερρών και παράλληλα μαθήτευσε αγιογραφία δίπλα στον Βασιλειάδη.

Οι γνώσεις του πάνω στην αγιογραφία εμπλουτίζονται συνεχώς δίπλα στους Γεροντάδες του Αγίου Όρους το οποίο επισκέπτεται συχνά.

Το 1986 εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη αγιογραφώντας πλήθος ναών του νησιού, το 1993 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και από το 1997 ξεκινά την επαφή του με την ΤΕΧΝΗ στο Κιλκίς όπου αδιάλειπτα από τότε μετέχει στην ομάδα της αγιογραφίας.

Έχει πλήθος ατομικών Εκθέσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στο Γενί Τζαμί, στην Πινακοθήκη Μολύβου, στην Χριστιανική Καταφυγή Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, στο Πνευματικό Κέντρο Ασβεστοχωρίου, στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς, στη Μίλητο κ.α.

Επίσης συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις (Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα, Αίθουσα Πολιτιστικών Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Χορτιάτη κ.α).

Αν θέλετε μέσα από την ενασχόληση σας να κατακτήσετε ηρεμία και είναι ένα ταξίδι σ΄έναν κόσμο σιωπηλό και κατανυκτικό και παλιό όσο και η πίστη μας ελάτε να μας γνωρίσετε και να δείτε τη δουλειά που γίνετε στο εργαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.