Δελτίο τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
➤Το 80% των χωρών παγκοσμίως εξακολουθεί να επιτρέπει τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα
➤Η απαγόρευσή των δοκιμών στην ΕΕ δεν έθεσε σε κίνδυνο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καλλυντικών
➤Σύναψη διεθνούς σύμβασης κατά της χρήσης δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά, στο πλαίσιο του ΟΗΕ
Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει μια διπλωματική πρωτοβουλία για την παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών σε ζώα πριν από το 2023, υπογράμμισε με ψήφισμά του το ΕΚ.
Η πώληση των καλλυντικών που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές σε ζώα έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2013.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η Ευρώπη διαθέτει έναν ακμάζοντα και καινοτόμο τομέα καλλυντικών, ο οποίος παρέχει περίπου δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι περίπου 80% των χωρών παγκοσμίως εξακολουθούν να επιτρέπουν τις δοκιμές σε ζώα και την εμπορία καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.
Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι τα υφιστάμενα νομικά κενά επιτρέπουν τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ καλλυντικών προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα εκτός ΕΕ και την υποβολή των προϊόντων σε νέες δοκιμές στην ΕΕ με τη ρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί των δοκιμών σε ζώα, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Σημειώνει ακόμη ότι τα περισσότερα από τα συστατικά που περιέχονται σε καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούνται επίσης και σε πολλά άλλα καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα απορρυπαντικά και άλλα χημικά προϊόντα, καθώς και στα τρόφιμα και μπορεί να έχουν δοκιμαστεί σε ζώα σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο.
Η απουσία ολοκληρωμένης και αξιόπιστης τεκμηρίωσης στον φάκελο πληροφοριών προϊόντος όσον αφορά καλλυντικά που εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες στις οποίες απαιτούνται ακόμη δοκιμές σε ζώα, παραμένει σοβαρό ζήτημα, το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα, σημειώνει το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι κανένα προϊόν που διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα σε τρίτη χώρα.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα διπλωματικά τους δίκτυα σε κάθε δυνατό διμερές και πολυμερές φόρουμ διαπραγματεύσεων, προκειμένου να οικοδομήσουν έναν ισχυρό και ευρύ συνασπισμό υπέρ μιας καθολικής απαγόρευσης των δοκιμών σε ζώα στον τομέα των καλλυντικών. Ζητούν ακόμη τη σύναψη διεθνούς σύμβασης κατά της χρήσης δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Καλούν τέλος την Επιτροπή και το Συμβούλιο να διασφαλίσουν ότι η ενωσιακή απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά δεν αποδυναμώνεται ούτε από τις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις ούτε από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 620 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 18 αποχές.
Ιστορικό
Σύμφωνα με την έρευνα 442 του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου (Μάρτιος 2016), το 89% των πολιτών της ΕΕ συμφωνεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη σημασία της καλής διαβίωσης των ζώων σε διεθνές επίπεδο, ενώ το 90% συμφωνεί ότι είναι σημαντική η θέσπιση υψηλών προτύπων για την καλή διαβίωση των ζώων, τα οποία να αναγνωρίζονται παγκοσμίως.
Σύνδεσμοι:
Οπτικοακουστικό υλικό - Καλή διαβίωση των ζώων
https://multimedia.europarl.europa.eu/en/animal-welfare_4404_pk
Έρευνα του ΕΚ- Η καλή διαβίωση των ζώων στην ΕΕ (Στα αγγλικά)
http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/583114/IPOL_STU(2017)583114_EN.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.