Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Solaris

Η κινηματογραφική λέσχη Solaris σε συνεργασία με τον Κήπο ξεκινά σειρά προβολών ταινιών, εγκαινιάζοντας τον τρίτο κύκλο της δραστηριότητάς της. Ουσιαστικά μεταμορφώνεται σε Κινηματογραφική Λέσχη ανάγνωσης του φιλμικού κειμένου, με την έννοια ότι μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και ανάλυσης του κειμένου που η ταινία μας προτείνει. Οι προβολές θα γίνονται τις Τρίτες, στις 7.00 μ.μ., στον Κήπο, Ορφανίδου 6, παράλληλος της Δωδεκανήσου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη προβολή θα γίνει την Τρίτη 20/2/2018.

Η πρώτη προβολή της Λέσχης αφορά σε ταινίες που έχουν παραχθεί από μαθητές στα σεμινάρια που έχουμε κάνει. Ταινίες μικρού μήκους, μία εκ των οποίων διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έχει αγορασθεί από την ΕΡΤ. Είναι μία προσπάθεια να δείξουμε τις δουλειές των μαθητών μας και να δείξουμε ένα αυτή την πλευρά της Θεσσαλονίκης που κινηματογραφήσαμε κατόπιν μελέτης της ιστορίας της.

Θα προβληθούν οι ταινίες:
«Η τελευταία λατέρνα» (2010), 6΄, δούλεψαν συλλογικά σε όλους τους τομείς οι: Βίβιαν Αλεξοπούλου, Λία Βουλγαρίδου, Λάμπρος Καζάν, Γιώργος Κολιώτσας, δίδαξαν και επέβλεψαν: Γιάννης Φραγκούλης, Αναστασία Χριστοφορίδου, στη λατέρνα ο Γιώργος Παπαδόπουλος. Ταινία-ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην τελευταία λατέρνα της Θεσσαλονίκης, στο συναίσθημα που ανασύρει αυτή, στο επάγγελμα του λατερνατζή και στην αποδοχή του από τον κόσμο.

«Το κλειδί της επιστροφής» (2016), 13΄, δούλεψαν για την ταινία συλλογικά σε όλους τους τομείς οι: Γιάννης Βουτσαλάς, Δημήτρης Δουτσιόπουλος, Βασίλης Μαναβής, Ελένη Μαραγκουδάκη, Γεωργία Μέτση, Μαρία Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Σιππόπουλος, Γιώργος Σιώκης, Δημοσθένης Σκενδερίδης, Δημήτρης Σφέτσιος, Μαρία Τσαουσίδου, Βασίλης Τσιπίδης. Έπαιξαν οι Αλέξανδρος Ποιμενίδης, Σάκης Τσάνταλης, Θεοδοσία Μαλεζίδου, Κωνσταντίνος Νίγδελης, Μαρία Τσαουσίδου, Βασιλης Μαναβής. Αφηγητής: Κωνσταντίνος Νίγδελης. Μουσική: Γιώργος Ιωαννίδης. Διδασκαλία και επιμέλεια στη σκηνοθεσία Αναστασία Χριστοφορίδου και στο σενάριο Γιάννης Φραγκούλης. Συμπαραγωγή με το Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Σε αυτό το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το όνειρο ενός μετανάστη να επισκεφθεί την πατρίδα του μένει ανεκπλήρωτο. Σαν ονείρωξη του περιηγείται στις Συκιές, γύρω από το Τσινάρι.

«Το συρματόπλεγμα, Γεντί Κουλέ τόπος μνήμης» (2016), 19΄, δούλεψαν για την ταινία συλλογικά σε όλους τους τομείς οι: Σοφία Γκορτζή, Κατερίνα Καστάνη, Βαρβάρα Μπούα, Ελένη Σταυροπούλου, Κατερίνα Τζίκα, Κορίνα Τσινίδου. Έπαιξαν: Σοφία Γκορτζή, Κορίνα Τσινίδου και τα παιδιά Κωνταντίνος Χατζηευστρατίου και Αντώνης Κωνσταντίνου. Συνεντεύξεις: Δήμητρα Γρηγοριάδου, Αδάμ Δράγας, Ηλίας Καρράς. Αφηγητής: Κωνσταντίνος Νίγδελης. Επεξεργασία εικόνας: Κώστας Σταματόπουλος, Θεοδοσία Γραμματικού. Τίτλοι τέλους: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Επεξργασία ήχου: Αντώνης Κεραμίδας. Μουσική: Cosmic Union. Τίτλος: Zero to Zero. Τραγούδι: Βασιλίνα Μέγκλα, Δημήτρης Πανέλας. Έπαιξαν κιθάρα Πέτρος Λαγόντζος, κανονάκι Παναγιώτης Αϊβαζίδης, τύμπανα Γιώργος Ευγενιάδης, μπάσο Τάσος Θεοχαρίδης. Ηχοληψία-μίξη Τάσος Κορκοβέλιος. Διδασκαλία και επιμέλεια στη σκηνοθεσία Αναστασία Χριστοφορίδου και στο σενάριο Γιάννης Φραγκούλης. Συμπαραγωγή με το Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στις συνθήκες κράτησης και στην ψυχολογική κατάσταση των πολιτικών φυλακισμένων στο Γεντί Κουλέ, με αφορμή τα καπέλα προς ενοικίαση. Μία ιστορία που συνεχίζεται, όπως δηλώνει η επιστροφή του καπέλου.

Σας περιμένουμε την Τρίτη 20/2/2018, στις 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό που θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης (κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου και των παραστατικών τεχνών).
Πληροφορίες/κρατήσεις θέσης

Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη
e:info@kipos-seminaria.gr
t: 2313078962 (6μμ – 10μμ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.