Τη σχολική χρονιά 2017-2018, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενεί, στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου, την έκθεση με τίτλο «Το Ηρωϊκό Δράμα στο Θέατρο Σκιών». Η έκθεση πραγματοποιείται με επιμέλεια του κ. Θανάση Κουτσογιάννη σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας (Διευθυντής Δρ. Μόσχος Μορφακίδης, Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας).
Ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και μέσα από τα έξυπνα αστεία του σκορπίζει γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Στην έκθεση παρουσιάζονται όλοι οι αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες, από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για τις ανάγκες της έκθεσης παραχώρησαν πρωτότυπο υλικό στο Μουσείο μας σπουδαίοι Καραγκιοζοπαίχτες όπως οι: Θέμης Δούκας, Μιχάλης Ιερωνυμίδης, Οδυσσέας Κανλής, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Αναστάσιος Κουζής, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, Χρήστος Στανίσης, Νίκος Τζιβελέκης, Μιχάλης Χατζάκης, Γιάννης Χατζής, καθώς και άλλα ιδρύματα και ιδιώτες όπως: Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα», Σπαθάρειο Μουσείο, Θανάσης Κουτσογιάννης, Τάκης Μαζαράκης, Σοφία Μιχοπούλου και Δημήτρης Φανάρας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε από την κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ. και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου με τίτλο «Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών».
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε από την κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΠΑ.ΜΑΚ. και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ), εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου με τίτλο «Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών».
Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, τη λογοτεχνία, την εικαστική δημιουργία και τη λαϊκή παράδοση, εξοικειώνονται με την πολιτιστική κληρονομιά του Καραγκιόζη, καθώς δημιουργείται γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ γενεών.
Επιπρόσθετα, μόνο για αυτή τη σχολική χρονιά, στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου του Μουσείου μας θα πραγματοποιούνται παραστάσεις για τους μαθητές από τον κ. Χρήστο Στανίση, μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, κατόπιν συνεννόησης. Η παράσταση έχει θέμα την πορεία του Παύλου Μελά στη Μακεδονία με συνοδοιπόρο του τον Γερμανό Καραβαγγέλη.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έκθεση με τίτλο «Το Ηρωϊκό Δράμα στο Θέατρο Σκιών»
ΧΩΡΟΣ | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL |info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ | έως Ιούνιο 2018
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη - Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€ (ενιαίο εισιτήριο για τη μόνιμη και την περιοδική έκθεση)
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης (υπηρεσία προσωπικής περιήγησης) σε πολλές γλώσσες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ | Μόνο τη σχολική χρονιά 2017-2018, στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου του Μουσείου μας θα πραγματοποιούνται παραστάσεις για τους μαθητές από τον κ. Χρήστο Στανίση, μαθητή του Ευγένιου Σπαθάρη, κατόπιν συνεννόησης. Η παράσταση έχει θέμα την πορεία του Παύλου Μελά στη Μακεδονία με συνοδοιπόρο του τον Γερμανό Καραβαγγέλη.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.