Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «45 χρόνια σιωπής περιμένουν το Θαύμα»

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 παρουσία του εκπροσώπου της Α.Θ. Παναγιώτητας Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α’: Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης και Ηγουμένου της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής της Χάλκης κ. Ελπιδοφόρου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «45 Χρόνια Σιωπής Περιμένουν το Θαύμα» στην αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΡΨΙΔΟΥ, Βοσπόρου 24 (πάρκο) στην Κ. Τούμπα.

Η εκδήλωση αυτή είναι συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνουν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΤΕΡΨΙΔΟΥ από το 1995 και είναι αφιερωμένες σε όλες τις εστίες του Ελληνισμού και τις Ορθοδοξίας.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν με πλήρη λαμπρότητα, συγκινησιακή φόρτιση αφήνοντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για το μέλλον της Θεολογικής Σχολής.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια ανάρρησης του Οικουμενικού Πατριάρχη στον θρόνο της Ορθοδοξίας αφού και ο ίδιος θεωρεί τη Σχολή ταυτόχρονα ως πνευματική του μητέρα και πνευματική του κόρη.

Είναι η πρώτη φορά που στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μέσα από μια έκθεση 230 φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Χαλκίτη Δημητρίου Παλαβίδη και το Αρχείο της Σχολής.

Η έκθεση περιλαμβάνει οκτώ θεματικές ενότητες. Την ιστορία της Σχολής, το αφιέρωμα στον Πατριάρχη, τη Σχολή διαχρονικά, τη Σχολή σήμερα υπό τον Σεβασμιώτατο Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, τη μελέτη του Α.Π.Θ. για την ανακαίνιση και επέκταση της Σχολής, το θεματικό κήπο της Σχολής, «την ασπρόμαυρη εποχή» όταν η σχολή ήταν σε λειτουργία και τέλος το αστικό περιβάλλον της νήσου Χάλκης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έψαλε ύμνους και τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια της Προποντίδας και της ΠΟΛΗΣ ο Βυζαντινός χορός ΗΔΥΜΕΛΟΝμε χοράρχη τον κ. Ιωάννη Τσάμη.

Στην ομιλία του ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για το παρόν και το μέλλον της Χαλκίτιδος Σχολής. «Με το φως σκεπάζουμε τα σκοτάδια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου, καθώς και εκπρόσωποι: του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Ιερών Ναών, του Νομάρχη, του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας, των Συλλόγων και πλήθος πολιτών.

Ιδιαίτερα τιμητική και συγκινητική ήταν η παρουσία του εκπροσώπου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης κ. Τσακιρίδη Γεωργίου, των αποφοίτων της Τροφού Σχολής τους και των απογόνων τους.

Συγκινητικό είναι επίσης και το γεγονός ότι στα πλαίσια της εκδήλωσης ο κ. Δημήτριος Παλαβίδης και η σύζυγος αυτού Καλλιόπη ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου αποφάσισαν να δωρίσουν όλο το κομμάτι του φωτογραφικού τους αρχείου το οποίο αναφέρεται στην Περιώνυμον Θεολογική Σχολή προς ψηφιοποίηση και διαφύλαξή του στο αρχείο της.

Τιμητική για την εκδήλωση ήταν και η απόφαση του Προέδρου της ΠΕΔ/ΚΜ και Δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου να ανακοινώσει την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για οικονομική ενίσχυση 50.000 Ευρώ για έργα συντήρησης και αποκατάστασης της Σχολής.

Μετά την εκδήλωση ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης κ. Ιάκωβος Αθανασίου παρέθεσε δεξίωση στα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης στον Ι. Ν. Αγίου Θεράποντος εκ μέρους του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Η εκδήλωση φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ από τους κύριους Ιορδανίδη Ιορδάνη και Βαγενά Γρηγόριο αντίγραφο της οποίας απεστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ι.Θ.Σ. Χάλκης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.