Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

3ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 5ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς στην Ελασσόνα

Δελτίο τύπου 5ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
Στο κλείσιμο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Τα μονοπάτια της εξερεύνησης», που υλοποιούμε με την Ε’ τάξη για το εθνικό θεματικό δίκτυο του ΚΠΕ Μαρώνειας «Ευρωπαϊκά ορειβατικά μονοπάτια», παρακολουθήσαμε 3ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΚΠΕ Ελασσόνας με τίτλο «Όλυμπος: Ιστορία – Οικολογία». 

Την Πέμπτη 26/5, πρώτη μέρα του προγράμματος επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό χωριό Κοκκινοπηλός, στους πρόποδες του Ολύμπου, απ’ όπου περνάει το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Βαδίσαμε ένα τμήμα του μονοπατιού, που διέσχιζε το χωριό και σκαρφάλωνε το βουνό και άπειρες μυρωδιές του βουνού, ήχοι της φύσης, νερά και μοναδικής ομορφιάς τοπίο συνόδευαν το κάθε μας βήμα. Οι αισθήσεις μας υπερλειτουργούσαν! Τα παιδιά δε χόρταιναν ν’ ακούν, να ρωτάνε, ν’ αγγίζουν και να μυρίζουν… Η πρώτη μέρα μας ήταν μαγευτική…

Την Παρασκευή 27/5 ανεβήκαμε το πρωί στο μοναστήρι Σπαρμού Αγ. Τριάδας, βυζαντινό του 13ου αιώνα με μοναδικές τοιχογραφίες και ιερά κειμήλια. Ο ηγούμενος, που μας ξενάγησε συζήτησε για πολλή ώρα με τα παιδιά και θαύμασε τις γνώσεις τους και τη συμπεριφορά τους! Περπατήσαμε στο μονοπάτι πίσω από το μοναστήρι. Διαφορετικό τοπίο τώρα, πιο πολλά δέντρα, υπέροχη θέα, ήχοι και φως. Εξερευνήσαμε την περιοχή, σημειώσαμε ομοιότητες και διαφορές με μέρη που ήδη γνωρίζαμε, τα είδη των φυτών της περιοχής και τον προσανατολισμό αυτής της πλαγιάς. Η επόμενη στάση μας ήταν το πανέμορφο Πλατανόδασος χαμηλότερα.

Το απόγευμα σκαρφαλώσαμε ως το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, για να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα και να μάθουμε την ιστορία του βυζαντινού ναού, της μονής, από τον 12ο αι.

Το πρωί του Σαββάτου, 28/5, επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό χωριό της Τσαριτσάνης, όπου, εκτός από την υπέροχη φύση, σώζονται και μερικά αρχοντικά, δείγματα της άνθησης που γνώρισε η κωμόπολη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο επίλογος παίχτηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ελασσόνας – Κισσάβου, όπου μας ενημέρωσαν για τις δράσεις και τα προγράμματα του ΚΠΕ και κατασκευάσαμε με πηλό φωλιές πουλιών, τις οποίες πήραμε μαζί σαν ενθύμιο.

Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή κι ενδιαφέρουσα εμπειρία, με τόσα διαφορετικά πράγματα να δούμε και να επεξεργαστούμε, που διεύρυναν τους ορίζοντές μας και μας γέμισαν με την ενέργεια της φύσης. Φύγαμε με μια αίσθηση ότι θα θέλαμε και λίγο ακόμη και με πολλά θέματα να συζητήσουμε στην αποτίμηση της δράσης.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Αφροδίτη Ντίνου (υπεύθυνη προγράμματος) και Κατερίνα Μπόσκου (δασκάλα της Ε2, συνεργάτρια στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα)

Οι ιδιαίτερες ευχαριστίες μας πηγαίνουν στον υπεύθυνο του ΚΠΕ Ελασσόνας – Κισσάβου, κο Ανδρέα Γκανάτσιο, για την φροντίδα, την καθοδήγηση και το ενδιαφέρον του σε κάθε βήμα της 3ήμερης επίσκεψής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.