Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Έγκυες Μετανάστριες-πρόσφυγες και Νέες Μητέρες προτεραιότητα για την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης 3.2.4. «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο. ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013, παρευρέθηκε στην ημερίδα της Οργάνωσης Φαιναρέτη, με θέμα: «Συμβουλευτική και Υποστήριξη Μεταναστριών Εγκύων και Νέων Μητέρων».

Η Φωτεινή Κούβελα τόνισε πως τέτοιες δράσεις θέλει να είναι η αρχή μιας πραγματικής επικοινωνίας με τις γυναίκες μετανάστριες, έτσι ώστε να ακουστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των εγκύων και νέων μητέρων για να μπορέσουμε, σαν Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, να σχεδιάσουμε και να προωθήσουμε πολιτικές και δράσεις που αφορούν σε συγκριμένα θέματα και παραλείψεις.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας είναι οι έμφυλες διακρίσεις και οι ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται σε βάρος των γυναικών, να πάψουν να υπάρχουν μέσα από δράσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις. Ιδιαίτερη και άμεση προτεραιότητα είναι η ουσιαστική προστασία, με όλους του δυνατούς τρόπους, των γυναικών μεταναστριών και των χιλιάδων προσφύγων και των παιδιών τους που έρχονται στην πατρίδα μας ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, η Φωτεινή Κούβελα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και την πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ για την άμεση και συνεχή κατάρτιση των αστυνομικών αρχών και των υπαλλήλων σε δομές υποδοχής μεταναστών/στριών, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, πάνω στα ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια μετανάστρια, νόμιμη ή παράτυπη. Καθώς και την συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, συναφή υπουργεία και την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την πορνεία και την εργασιακή εκμετάλλευση (labor trafficking).

Με την πεποίθηση ότι τα σχέδια δράσης μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και βοηθούν το έργο μας, θα συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε και να αξιοποιούμε τα αποτελέσματα τους.

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα στην Ημερίδα με θέμα :
«Συμβουλευτική και Υποστήριξη Μεταναστριών Εγκύων και Νέων Μητέρων»
την Τρίτη, 22/09/2015

Φίλες και φίλοι,
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με αφορμή την ολοκλήρωση ενός ακόμα σχεδίου δράσης  για τις γυναίκες μετανάστριες.
Είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση η ουσιαστική παρέμβαση που επιτυγχάνεται μέσα από τα σχέδια δράσης.
Η παρουσία μου εδώ,  θέλω να είναι η αρχή μιας πραγματικής επικοινωνίας με τις γυναίκες μετανάστριες, έτσι ώστε να ακουστούν τα προβλήματα και  οι ανάγκες των εγκύων και νέων μητέρων για να μπορέσουμε, σαν Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, να σχεδιάσουμε και να προωθήσουμε πολιτικές και δράσεις που αφορούν σε συγκριμένα θέματα και παραλείψεις.
Στόχος μας είναι οι έμφυλες διακρίσεις και ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται σε βάρος των γυναικών, να πάψουν να υπάρχουν μέσα από δράσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις.
Θέλουμε ουσιαστικά να προστατεύσουμε με όλους του δυνατούς τρόπους και τις γυναίκες μετανάστριες, όπως επίσης να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των χιλιάδων γυναικών προσφύγων  που έρχονται στην πατρίδα μας.
Εμείς λαμβάνουμε υπόψη ότι οι μετανάστριες αποτελούν ένα πληθυσμό ο οποίος υφίσταται πολλαπλές διακρίσεις και πολλαπλά προβλήματα. Πόσο μάλλον μια μετανάστρια έγκυος ή μητέρα η οποία χρειάζεται την απαραίτητη φροντίδα και ενημέρωση για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν.
Η έμφυλη διάκριση περιλαμβάνει και τη βία κατά των γυναικών και αφορά όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Στη ΓΓΙΦ,  λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ευάλωτη θέση των μεταναστριών, τις έχουμε συμπεριλάβει ως ομάδα στόχου στις οριζόντιες πολιτικές μας όσο και στις εξειδικευμένες μας δράσεις.
Φίλες και φίλοι,
Με  την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης,  θέλω επίσης να σας ενημερώσω  για τις δράσεις που κάνουμε για την προστασία των γυναικών γενικά.
Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιες από αυτές.
Θα ξεκινήσω με  το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών» 2009-2013 στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε το  δίκτυο των  61 δομών (Συμβουλευτικά κέντρα και Ξενώνες)  για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλη τη χώρα, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται και μετανάστριες (νόμιμες ή παράτυπες) θύματα έμφυλης βίας.
Επίσης, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου «Ενίσχυση ΜΚΟ για υλοποίηση σχεδίων δράσης που προωθούν την ισότητα των φύλων» του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013, έχουν υλοποιηθεί δράσεις για την υποστήριξη και ενδυνάμωση μεταναστριών, από εξειδικευμένες στο πληθυσμό στόχο ΜΚΟ.
Τέλος, θα κλείσω την ενδεικτική αναφορά μου στις έως σήμερα δράσεις της Υπηρεσίας,   με την έκδοση Οδηγού για τους Πρόσφυγες με τίτλο: «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών κατά την πρώτη υποδοχή στην Ελλάδα και τη διαδικασία ασύλου», η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το Υπουργείο Δημόσιας τάξης.
Επιπλέον, θα ήθελα να αναφερθώ στις πολιτικές δράσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση το προηγούμενο 7μηνο και αφορά τις μετανάστριες και τους μετανάστες.
·         Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια  που δίνει το δικαίωμα στα παιδιά των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη χώρα μας να τους χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια.  Σε παιδιά που γεννιούνται, ανατρέφονται και φοιτούν στα σχολεία μας, τα «παιδιά δεύτερης γενιάς» δηλαδή.
·         Τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με την επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης και διανομής των απαραίτητων εγγράφων για τις μετανάστριες και μετανάστες αλλά και τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη  αλλά και τη δημιουργία δομών ουσιαστικής υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων που επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα.
·         Προγραμματίζεται επίσης, η δημιουργία νέων ανοικτών δομών υποδοχής, ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων.
Όσον αφορά την επόμενη περίοδο, έχουμε συστήσει και έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν:
            1ον)  την επιτροπή επικαιροποίησης του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ισότητας των Φύλων» για να εντείνουμε τις δράσεις μας για τις γυναίκες μετανάστριες με οριζόντιες παρεμβάσεις  αλλά και με της λήψη «θετικών δράσεων», καθώς
 2ον)  την επιτροπή Έργου (αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ) για την άμεση κύρωση και ψήφιση από την Ελληνική  Βουλή, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης).
Τέλος, κάποιες από τις δράσεις που έχουμε ήδη  ξεκινήσει η προγραμματίζουμε  είναι οι εξής:
·         Η συνεργασία με εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων, με σκοπό να ανιχνεύσουμε τα προβλήματά τους,  να μάθουμε τις ανάγκες τους και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά οι γυναίκες και τα παιδιά  τους.
·         Η αντιμετώπιση ειδικότερων προβλημάτων υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κάποιες μετανάστριες ως συνέπεια άσκησης κάποιων πολιτισμικών πρακτικών.
·         Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη κατάρτιση των αστυνομικών αρχών και των υπαλλήλων σε δομές υποδοχής μεταναστών/στριών, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, πάνω στα ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια μετανάστρια, νόμιμη ή παράτυπη.
·         Η εισαγωγή μαθήματος για την Ισότητα των Φύλων και την έμφυλη βία στο πρόγραμμα σπουδών των αστυνομικών σχολών.
·         Η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, συναφή υπουργεία και την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την πορνεία και την εργασιακή εκμετάλλευση (labor trafficking).
·         Η βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά στην αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων όπως ο βιασμός και η εμπορία ανθρώπων (trafficking). Χρειάζεται η επικαιροποίηση και η  ενίσχυσή της  με τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες υπό το φως και σε συμμόρφωση με τα νέα δεδομένα, όπως οι νέες μορφές ηλεκτρονικής σεξουαλικής παρενόχλησης/bullying, αξιοποιώντας και τη διεθνή εμπειρία πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.
·         Η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και την εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking) αλλά και των χρηστών (πελατών), με παράλληλη ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων.
Φίλες και φίλοι,
Με την πεποίθηση ότι τα σχέδια δράσης  μας παρέχουν σημαντικά στοιχεία και βοήθεια στο έργο μας, εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα και περιμένουμε προς αξιοποίηση τα συμπεράσματα της.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.